Dva laptopa za dva odlikaša

Zajedničko veće opština i Produkt gradnja nagradili su sa dva laptopa jedina dva đaka koji pohađaju sedmi razred po nastavi na srpskom jeziku i ćiriličnom pismu u Osnovnoj školi Dragutin Tadijanović iz Vukovara.

OŠ Dragutin Tadijanović iz Vukovara Srđan Kolar Dejan Drakulić

Kada se nastavnici slože da imaju posebnu pripremu pred časove u jednom odeljenju, da moraju konstantno da nadograđuju i osavremenjuju svoje znanje i predavačke veštine jer učenici često postavljaju pitanja i potpitanja, onda znate da je to odeljenje koje pohađaju napredni đaci. Takav je sedmi razred na nastavi po modelu A obrazovanja u vukovarskoj Osnovnoj školi Dragutin Tadijanović.

Možda ovo ne bi bilo toliko zanimljivo da taj razred ne pohađaju samo dva učenika. „Njih dvojica vrede kao 22“, reči su njihovog nastavnika geografije i voditelje smene na srpskom jeziku u ovoj vukovarskoj školi Novice Gajića. Kako navodi, ponekad ni sam ne zna odgovor na njihova pitanja, koja su u rangu studenata geografije.

– Na žalost, imamo samo dva učenika u odeljenju, ali mogu slobodno da kažem i na sreću jer imamo mogućnost da radimo individualni pristup, praktično kao da radimo u privatnoj školi. Deca i pored te otežavajuće okolnosti, imaju i svojevrsnu prednost koja im može pomoći u radu. Zanimljivo je da smo sve mi kolege koje radimo u školi prepoznali taj jedan specifičan pristup. Bilo je ispočetka teško raditi jer niko od nas nije navikao na tako malo odeljenja, ali smo se sad navikli da jednostavno takva nastava ima itekako smisao i na kraju krajeva rezultati koji oni prikazuju sve to i potvrđuje. Imaju zanimljiva pitanja, potpitanja, odgovore i konstatacije da često znam da siđem u zbornicu i kažem kolegama kako u okviru jednog časa ne uspem da do kraja završim nastavnu jedinicu jer se toliko raspričamo – navodi Gajić prednosti i nedostatke odeljenja od samo dva učenika.

Aleksej i Nikola odlični su učenici, i nastavnici u šali kažu kako je prosek ocena u razredu 5.0. Osim što su uspešni u učenju, predstavnici su svoje škole na mnogim takmičenjima iz vanškolskih aktivnosti, što sportskih, što literarnih, ali i na takmičenjima iz školskih predmeta. Šah, košarka, matematika, geografija, LiDraNo, to su samo neka od takmičenja u kojima svoju školu uspešno na županijskim i državnim takmičenjima predstavljaju ova dva prijatelja.

Nagrade kao podsticaj za uspehe i u daljem školovanju

Tako uspešni učenici zaslužuju da za svoje uspehe budu nagrađeni. Direktorka škole Lidija Miletić kontaktirala je zamenika gradonačelnika Vukovara iz redova srpskog naroda Srđana Kolara koji je uz pomoć Zajedničkog veća opština i građevinske firme Produkt gradnja uspeo da sakupi finansijska sredstva i kupi prenosne računare za Alekseja i Nikolu, po jedan za svakoga.

– Prihvatio sam ponudu direktorke da pomognemo Alekseju i Nikoli i odmah sam se obratio našoj krovnoj instituciji u kojoj su odmah ponudili finansijsku podršku, ali sam imao želju da uključim još neke privredne subjekte koji deluju na teritoriji grada Vukovara. Građevinska firma Produkt gradnja se odmah oglasila i rekla da će pomoći. Pripremili smo poklone za učenike, slušajući o njima sve najbolje. Posebno mi je drago što pohađaju sedmi razred, veoma težak razred zbog novih predmeta i težeg gradiva. Hvala im za to što rade, što su tako dobri i voleo bih da nastave tim tempom – poručio je učenicima Srđan Kolar prilikom uručivanja laptopa.

OŠ Dragutin Tadijanović iz Vukovara Srđan Kolar Dejan Drakulić

Uz Kolara, računare je u ponedeljak 20.09. deci uručio i predsednik Zajedničkog veća Dejan Drakulić koji je izrazio želju da ova dva momka u budućnosti budu ugledni članovi srpske zajednice.

– Zajedničko veće opština dosta toga čini za đake koji pohađaju nastavu na srpskom jeziku i ćiriličnom pismu. Naravno da ćemo i dalje to činiti, ali suština cele priče je znanje, kvalitet i obrazovanje koje dobijate. Aleksej i Nikola su takvi učenici da se mi sa njima, na neki način, kitimo i njihov primer ističemo kao najpozitivniji primer u školovanju po modelu A i izuzetno smo ponosni na to. Sve što možemo napraviti, bez obzira da li je to preko škole ili neposredno u kontaktu s našom institucijom, stajaćemo iza njih. Ovo je nešto najmanje što možemo učiniti za njih, ali nadam se da će uz njih postati još veštiji – kaže Drakulić.

I Srđan Kolar i Dejan Drakulić složili su se da su za uspehe učenika, veoma zaslužni i nastavnici koji nesebično prenose svoje znanje.

*Ovaj tekst je nastao u sklopu projekta „Tu gdje živimo“ koji je podržao Fond za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija Agencije za elektroničke medije.