Edukativni Kamp za decu Korduna i Dalmacije

Udruženje „Žene kosovske doline” iz Biskupije, zajedno sa pododborom SKD „Prosvjeta” Vrginmost, organizovalo je petodnevni kamp za decu Korduna i Dalmacije.

kamp za decu Korduna i Dalmacije

Ideja o pokretanju kampa došla je sasvim spontano, kao rezultat zajedničke potrebe da se srpska deca iz različitih krajeva Hrvatske upoznaju, da u zajedničkom druženju provedu kvalitetno vreme ali i da, kroz nekoliko dana, što više saznaju o jeziku, istoriji i kulturi naroda kojem pripadaju. Ta potreba, po rečima predsednice udruženja iz Biskupije Radmile Berić, postoji već odavno jer je kroz višegodišnji rad sa decom, posebno u ruralnim krajevima Dalmacije, spoznala da je poznanstvo i druženje sa vršnjacima iz drugih krajeva, onima koji na isti način prolaze kroz odrastanje i obrazovni sistem u Hrvatskoj, upravo to ono što im najviše nedostaje. Kao sebi sličnog poznavaoca prilika u radu sa decom, prepoznala je u učiteljici Senki Crevar iz Gvozda,  i kroz kratko vreme ideja Kampa je realizovana u Dalmaciji.

– Učiteljica Senka i ja smo se upoznale na dodeli visokih priznanja Republike Srbije za pojedince koji svojim radom doprinose poboljšanju života srpske zajednice u Hrvatskoj. Ono što smo radile do tada, zajedno smo želele da nastavimo u budućnosti. Pravoslavna deca u Hrvatskoj, mislim na ove naše krajeve posebno, moraju više da komuniciraju jedni sa drugima. Dakle, srpska deca u Biskupiji, Uzdolju, Kninu ili nekom drugom mestu u našem okruženju, moraju znati da imaju vršnjake istog nacionalnog i verskog opredelenja i u drugim krajevima Hrvatske, kao što je u ovom slučaju Vrginmost, i da sa njima dele zajednička iskušenja kroz koja prolaze svojim odrastanjem i školovanjem. To je teško izvodljivo kroz neke jednodnevne izlete ili posete, zato smo odlučile da organizujemo kamp kroz koji će deca, u pet dana, zajedno provoditi vreme, upoznavati se i imati neke aktivnosti koje će biti i edukativnog karaktera – pojašnjava Radmila Berić.

Posetili i manastire

U organizaciji ovakvih sadržaja najveći problem, bar kada se o Dalmaciji radi, uvek je obezbediti adekvatan smeštaj za decu. U ovom slučaju, u tome im je pomogla Eparhija dalmatinska pa su deca, zajedno sa učiteljicama i članicama udruženja koje su o njima brinule, uz blagoslov episkopa dalmatinskog Nikodima, bila smeštena u Bogosloviji pri manastiru Krka.

kamp za decu Korduna i Dalmacije krka manastir

Prvi dan posete deca su posetila manastir Oćestovo gde im je, nakon obilaska svetinje, organizovana radionica kaligrafije, odnosno lepog pisanja ćiriličnog pisma.

– Uz početnu ideju o upoznavanju i zajedničkom vremenu, razmišljali smo i o tome na koji način da u sve to uključimo i jedan edukativni karakter, a opet da ih ne opteretimo nekim dodatnim učenjem i obavezama. Zato smo započeli sa radionicom kaligrafije koja je, ispostavilo se, deci bila posebno zanimljiva. Nakon toga obišli smo manastir Lazaricu, na dalmatinskom Kosovu, manastir Dragović, hram Svetog Ilije u Markovcu, pravoslavne hramove u Skradinu, Kninu i Zadru, i na taj način, obilascima, nastojali smo da deca nauče još ponešto o svojoj veri, svojim pravoslavnim običajima, bogatom kulturnom nasleđu i značajnim pojedincima iz naše slavne istorije iz ovih krajeva. Jedno vreme proveli su i u prostorijama našeg Udruženja gde su mogli da vide i učestvuju u osmišljavanju našeg lokalnog časopisa, ali i ostalih zanimljivosti kojima se naša deca u Biskupiji inače bave – pojašnjava Berić.

Projekat realizovan uz pomoć Ministarstva spoljnih poslova Srbije za dijasporu

U ovogodišnjem Kampu učestvovalo je sedamnaestoro dece, sedam iz Dalmacije i deset iz Vrginmosta, uzrasta završnih razreda osnovne i prvih razreda srednje škole. Prvi Kamp sličnog sadržaja realizovan je pre više od jedne decenije u manastiru Lazarica, a generacija te dece danas su već studenti.

kamp za decu Korduna i Dalmacije likovna radionica

Da će i ovogodišnji učesnici kampa nastaviti njihovim stopama, nada se i učiteljica srpskog jezika iz Osnovne škole Gvozd i v.d. direktorka gradske narodne biblioteke i čitaonice Simo Mraović u Gvozdu, Senka Crevar.  Po njenim rečima, zajednička ideja o Kampu brzo je osmišljena, ali sama realizacija uvek zavisi od više faktora.

– Sve ovo realizovano je uz pomoć projekta Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije za dijasporu, Radinog udruženja i naše centrale SKD „Prosvjeta” iz Zagreba. Našoj deci ovo znači mnogo. Oni su inače aktivni članovi našeg pododbora „Prosvjete”, radimo puno toga zajedno van nastavnih aktivnosti koje imaju, jer ukoliko želite da sačuvaju svoj jezik, kulturu i običaje tih nekoliko sati, na kojima oni uče kroz svoje izborne predmete, nikako nije dovoljno. Sva ova deca su čuvari tradicije u svojim malim sredinama iz kojih dolaze, a podrška, razumevanje i poznanstvo sa drugom decom koja su u sličnoj ili istoj situaciji kao oni, za njih ima veći značaj nego što mnogi misle. Dakle, oni se nikako ne smeju osećati kao jedinke, već deo jedne velike zajednice u kojoj predstavljaju važnu kariku za budućnost – pojašnjava Crevar.

Upravo zbog svega navedenog, u planu su i neki novi, slični projekti za naredni period, kaže nam Crevar. Nakon obilazaka pravoslavnih svetinja u Dalmaciji, likovne radionice uz reku Krku, vremena je bilo tek toliko da se dalmatinska deca pokažu kao dobri domaćini, te je jedan dan odvojen za odlazak na more.

Petodnevno druženje završeno je podelom zahvalnica svim učesnicima, sitnim znacima pažnje koje će, uz slike dalmatinskih predela, i poznanstva sa novim drugarima, deca iz Vrginmosta zasigurno još dugo pamtiti.