Erasmusovci učili o srpskoj zajednici u Republici Hrvatskoj

Osnovna škola Bršadin domaćin je stranim đacima u okviru programa razmene učenika i studenata Erasmus plus, a posetili su i Zajedničko veće opština u Vukovaru.

Erasmus osnovna škola Bršadin ZVO

Osnovna škola iz Bršadina je već kao gost, u okviru projekta „Ptice treba da lete“, boravila u Letoniji, a ovoga puta su kao domaćini predstavili svoje mesto, kao i okolno područje. Domaćini su goste iz Letonije, Španije i Slovenije odveli u posetu Kopačkom ritu, Otočkim virovima i Iloku kako bi videli prirodne lepote istočne Hrvatske. Takođe, učenici su posetili i Zajedničko veće opština gde im je predstavljen rad srpske zajednice u Vukovarsko-sremskoj i Osječko-baranjskoj županiji.

–  Na projektu radimo dve godine, ali u poslednje vreme mobilnosti nisu bile moguće. Ovo je sada prva mobilnost, zajedno sa učenicima. Inače, pre početka pandemije, bili smo gosti u Letoniji na međunarodnom sastanku na kojem su učestvovali samo koordinatori ovoga projekta – priča direktorka Osnovne škole Bršadin Tatjana Lukić.

Kako po hodnicima bršadinske škole, tako se juče i u zgradi Zajedničkog veća opština mogao čuti španski, slovenački, letonski kao i univerzalni jezik sporazumevanja engleski.

– Ovo je jedan od radosnih trenutaka kada u zgradu ZVO-a dolaze učenici, kada dolaze deca iz drugih zemalja i kada imamo priliku da im pokažemo našu instituciju koja je nastala na osnovu međunarodnih sporazuma i koliko je značajna u našoj zajednici. Takođe, imaju priliku i da se upoznaju sa radom ostalih institucija koje se nalaze u zgradi ili deluju u okviru Zajedničkog veća opština. Naravno da imamo šta da pokažemo i verujem da su imali priliku da čuju neke podatke o radu i postojanju srpskih institucija i zajednice kao i istorijske podatke za koje nisu imali priliku da čuju u posetama drugim zvaničnim institucijama – pojašnjava predsednik Zajedničkog veća opština Dejan Drakulić.

Učenici su posetili i upoznali se sa radom odbora ZVO-a, Radio Dunava, biblioteke „Zaharija Orfelin“ i Srpskog kulturnog centra.

– Izuzetno je važno da deca obilaze i Zajedničko veće opština i Srpski kulturni centar kako bi se u potpunosti upoznali sa slikom Vukovara od najranijih perioda pa do današnjih dana. Kroz odbor za obrazovanje Zajedničko veće opština želi da stvori klimu zajedništva i da zajedno sa svim osnovnim i srednjim školama gradimo bolje uslove za naše učenike kako bi dobili bolje i kvalitetnije znanje – zaključuje Drakulić.

U večernjim časovima, domaćini i gosti su u prostorijama Osnovne škole Bršadin održali, na ovakvim skupovima tradicionalnu, međunarodnu večeru na kojoj su predstavnici sve četiri države pripremile svoje kulinarske specijalitete. Pre same večere održana je kratka priredba bršadinskih osnovnoškolaca.