Fudbaleri znaju kako zapržiti najbolji fiš

Fudbalski veterani iz Vere pobednici su druge po redu fišijade, odnosno takmičenja u spravljanju fiš-paprikaša u ovom selu kraj Vukovara.

Dušan Velimirović 23.08.2023.
fišijada vera

U prirodnom i pomalo divljem ambijentu lovačkog doma u Veri, odmah pored atara, organizovano je takmičenje u kuvanju jedne od najpopularnijih ribljih delikatesa na području Slavonije, Baranje i Srema fiš-paprikaša. Po uzoru na okolna mesta, Lovačko društvo „Fazan“ iz Vere, odlučilo je prošle godine da ovo takmičenje dovede i u svoje selo.

- Ove godine je situacija bila mnogo složenija u odnosu na prošlu jer je tad bilo prvi put pa se ove godine moralo odvojiti malo više vremena, truda i rada s tim što je ove godine bilo preko 250 posetilaca, 20 takmičarskih ekipa i četiri koje su bile van konkurencije, odnosno pravile su prženu ribu. Bilo je fantastično i mislim da će iduće biti još bolje i još više ekipa. Lovci su organizatori ove manifestacije jer su mnogi naši članovi takođe i pecaroši. Krenulo je od jedne inicijative jer se u selu gotovo ništa ne dešava. Prošle godine je naišlo na veliki odziv ljudi, ove na još veći, što znači da vlada veliko interesovanje za druženjem – kaže u ime organizatora predsednik LD „Fazan“ Boško Stojanović.

Osvrnuo se Stojanović i na sve veći broj dece koja pohađaju ovakva dešavanja.

- To me posebno raduje. Ovo je posetilo najviše dece od kako se bilo šta radi kod nas u lovačkom društvu. To je malo podstakla i proletna škola u prirodi gde su se deca igrala, veselila i učila kroz dečije igre. Bilo je ovde i gostiju iz Republike Srpske, Srbije, ako i naših sunarodnika iz Mađarske – zaključuje naš razgovor Boško Stojanović koji se ovim putem zahvalio i svim takmičarima, gostima, članovima lovačkog društva, volonterima i sponzorima.

Pobednici za nagradu dobili kotlić, nogare i „tamburu“

Takmičari su dobijali 2,5 kilograma očišćenog šarana po ekipi. U konkurenciji više od 20 ekipa, najbolji fiš imali su fudbalski veterani iz Vere. Uspeli su da se nađu ispred jednog od najpoznatijih fiš-majstora istočne Hrvatske Siniše Nedeljkovića iz Vukovara i Zdravka Andrića iz Bršadina. Prvoplasirana ekipa predvođena fiš-majstorom Nenadom Stepanovićem osvojila je kotlić, nogare i takozvanu „tamburu“, drugoplasirani su za nagradu dobili kotlić i nogare, a treći kotlić.

fišijada vera

- Kuvam već dugo i učesnik sam mnogih fišijada, skoro od samih početaka organizovanog takmičenja. Kroz različite ekipe takmičim se preko 15 godina. Nisam očekivao pobedu, ali momci iz ekipe i ja uvek ciljamo jedno od prva tri mesta. Nikad nije važna nagrada, nego priznanje za kvalitetan fiš. Pripremili smo se i, za razliku od svih ostalih, kuvali smo baš na drva, a ne na plin. Imali smo i dobru papriku pa smo očekivali da će fiš biti dobar – rekao je glavni kuvar pobedničke ekipe Nenad Stepanović pritom pohvalivši i ostatak ekipe.

- Imali smo jednog člana koji je bio zadužen za vatru, a ostali su bili tu da probaju ukus i da procene šta još nedostaje da bude najoptimalnije. Kad više ljudi proba, onda lakše procenimo da li je dovoljna količina soli i paprike. Imao sam dobre saradnike koji su bili na nivou. Kao ekipa smo već osvojili nagradu na jednoj čorbanijadi pa smo se nakon veteranskih utakmica služili kotlićem koji smo tamo osvojili. Nogare su manje važne, ali tu su kotlić i tambura. Čim krene sezona, moraćemo skuvati fiš, prošle godine smo kuvali na Veliki četvrtak, a sad će nam biti još lakše uz osvojenu nagradu. Potrudićemo se da počastimo naše goste sa veteranskih utakmica – zaključuje najbolji među fiš-majstorima u Veri.

Ove godine, organizatori su izabrali neutralni žiri sačinjen od članova koji nisu iz Vere. Predsedniku žirija, prekaljenom fiš majstoru Slavujku Jerkoviću iz Trpinje, pomagali su Marko Purić iz Bršadina i Srđan Sekulić iz Pačetina. Ekipa fudbalskih veterana iz Vere se ovom pobedom kvalifikovala i na završnu fišijadu u organizaciji Zajedničkog veća opština.