Godina obeležena demografskim merama

Lokalne samouprave u sastavu Zajedničkog veća opština, Negoslavci i Markušica, obeležile su svoj dan opštine kojeg proslavljaju 28. avgusta.

Srđan Sekulić 29.08.2022.
Negoslavci dan opštine

U pravoslavnom kalendaru ovaj dan je posvećen Uspenju presvete Bogorodice kojem je inače posvećen i hram u Negoslavcima tako da ovaj datum u ovom mestu ima i svetovni i duhovni karakter i značaj.

- Svakako da je proslava dana opštine i prilika da spomenemo nešto što je bilo najvažnije u našem radu tokom proteklog perioda. Ono što je najkarakterističnije za Negoslavce u poslednjih godinu dana su naše demografske mere koje smo pokrenuli pre dve godine. Naša želja je bila da damo jedan dobar razlog mladim ljudima da ostanu da žive u Negoslavcima. Nas raduje što je ta naša aktivnost dala određene rezultate i što je u Negoslavcima u protekle dve godine kupljeno 15 kuća – istakao je načelnik opštine Negoslavci Dušan Jeckov na svečanoj sednici opštinskog veća koja je održana 26. avgusta.

Pored demografskih mera opština Negoslavci je akcenat stavila i na razvoj privrede i na tom polju su u određenoj meri vidljivi rezultati i pomaci.

- Izdvojio bih i pomoć preduzetnicima i obrtnicima kroz četiri različite mere, ali ono što je najvažnije jeste da mi danas u Negoslavcima imamo 15 novih obrta, nešto što u ranijem periodu nismo imali. Pojavili su se stolari, frizeri, prevoznici i drugi obrtnici. Od kapitalnih projekata izdvojio bih sportsku dvoranu, u ovom momentu imamo građevinsku dozvolu, saglasnost Ministarstva obrazovanja za njenu izgradnju, a preko Srpskog narodnog veća osigurali smo i milion kuna za izgradnju ove dvorane – naglasio je Jeckov.

Na svečanoj sednici opštinskog veća uručene su i dve zahvalnice, jedna Srpskoj pravoslavnoj crkvenoj opštini Negoslavci koja je donirala zemljište starog parohijskog doma na kojem će biti izgrađen dečiji vrtić, kao i Poljoprivrednoj zadruzi koja je takođe donirala zemljište na kojem će biti izgrađeno dečije igralište.

Svečanoj sednici, između ostalih, prisustvovali su i predstavnici opština Temerin i Šid što će stvoriti i dobre preduslove za prekograničnu saradnju sa ovim lokalnim samoupravama.

Značajne mere i u Opštini Markušica

Obeležavanje dana opština u markušičkoj lokalnoj samoupravi obeleženo je i nizom manifestacija, a sama svečana sednica započela je polaganjem venaca na spomeniku borcima i žrtvama ustaškog terora. Bila je to prilika da se prisutni upoznaju sa radom ove opštine u proteklih godinu dana.

- Izdvojio bih demografske mere sa kojima smo počeli ovu godinu koje se sastoje od podsticaja za kupovinu prve nekretnine u iznosu od 25 hiljada kuna i nadam  se da će to u nekom budućem periodu dati i konkretne rezultate. Takođe, povećali smo i donaciju za rođenje deteta koja sada iznosi pet hiljada kuna, a stavili smo akcenat i na socijalne mere, a izdvojio bih isplatu uskrsnice penzionerima – rekao je načelnik opštine Markušica Tihomir Kolarević.

Markušica dan opštine

Markušica

Značajna ulaganja usmerena su na infrastrukturne objekte u svih pet naselja ove lokalne samouprave.

- Od većih komunalnih i infrastrukturnih projekata izdvojio bih asfaltiranje ulica u naselјu Karadžićevo, krenuli smo i sa obnovom domova kulture, a do kraja godine planiramo da izgradimo i tri parkirališta, dok je rađeno i na izgradnji javne rasvete u Markušici, a postojeća javna rasveta prebačena je na led tehnologiju koja je znatno povoljnija kada je potrošnja u pitanju. Izgrađeno je dečije igralište u dvorištu vrtića u Markušici gde smo za sledeću godinu prijavili proširenje za još jednu grupu i nadamo se da ćemo kroz konkurs ministarstva planirana sredstva i da dobijemo – istakao je Kolarević.

Od početka ove godine povećana su i davanja udruženjima građana za 30 odsto sa ciljem da se njihov rad proširi i da kvalitetno organizuju programe koji će doprineti razvoju društvenog života ove lokalne samouprave.