Gosti iz Srbije i Republike Srpske na festivalu folklora u Ostrovu

Manifestacija koja godinama okuplja kulturno-umetnička društva iz Hrvatske i okolnih zemalja pod nazivom „Ostrovo u srcu“ održana je protekle subote u ovom mestu nedaleko od Vinkovaca.

Dušan Velimirović 09.10.2023.
Ostrovo u srcu

U Ostrovu je poslednjih desetak dana bilo veoma aktivno, pa je nakon Etno sajma tradicionalnih rukotvorina i delicija održan i međudržavni festival srpskog folklora „Ostrovu u srcu“. Reč je o još jednom festivalu folklora koji može da se pohvali da je ušao u drugu deceniju svog postojanja. Bilo je ovo 11. izdanje, a organizatori iz lokalnog pododbora Srpskog kulturnog društva „Prosvjeta“ i KUD-a „Ostrovo“ pobrinuli su se da ove godine dovedu šaroliko društvo koje je nastupalo na bini doma kulture.

- Utisci su pozitivni i zadovoljni smo programom. Odazvala su nam se sva društva koja smo pozvali. Bila je i puna sala publike. Bilo je mnogo posla ovih dana u Ostrovu pošto sama organizacija zahteva mnogo posla, truda i našeg angažmana, ali uspevamo. I na etno sajmu i ovde je bilo dosta aktivista koji su pomogli. Bilo je angažovano udruženje žena, a uvek nam pomogne i lovačko društvo pošto nam treba muške snage. Pomognu nam oko kuvanja kobasica i prodaje pića - priča predsednica KUD-a „Ostrovo“ Snežana Jovanović.

Uz domaćine, svoje igračko i pevačko umeće pokazali su i gosti iz Republike Srbije i Republike Srpske Folklorni ansambl „Čarapani“ iz Kruševca, Kulturno-prosvetno društvo „Vaso Pelagić“ iz Pelagićeva, kao i kulturno-umetnička društva „Modriča“, „Novo selo 2“ iz Šamca, i „Ražljevo“.

Ostrovo u srcu

- Sa Srpskim kulturno-umetničkim društvom „Ražljevo“ imamo dugogodišnju saradnju, sigurno deset godina, idemo skoro svake godine jedni kod drugih, dok su ostala četiri društva prvi put kod nas. „Čarapani“ iz Kruševca su nam veoma dragoceni jer inače KUD-ovi iz Srbije retko dolaze ovde. S njima smo se upoznali letos na gostovanju na Ohridu, u Makedoniji. Deca su se odmah združila pa smo ih pozvali da dođu kod nas. Goste iz Republike Srpske smo upoznali preko zajedničkih prijatelja, tako najčešće i stupamo u kontakt sa novim društvima - zaključuje naša sagovornica.

Domaćini su se predstavili mlađom i starijom folklornom grupom. Ovom prilikom uređena je i nova dekoracija prilaza domu kulture.

Manifestaciju su sufinansirali Savet za nacionalne manjine Vlade Republike Hrvatske i Opština Markušica.