Ostrovski sajam tradicionalnih rukotvorina i delicija

Udruženje žena Nura iz Ostrova prvih dana kalendarske jeseni organizovalo je drugi Etno vašar u svom mestu.

Srđan Sekulić 26.09.2023.
Vašar ostrovo

Da je jesen zakucala na vrata pokazala je i kiša koja je na dan održavanja drugog Etno vašara u Ostrovu stalno padala pa je ova manifestacija održana u zatvorenom prostoru umesto napolju gde je ranije bilo predviđeno, ali loše vreme nije sprečilo organizatore i goste da se ipak okupe i predstave svoj rad.

- Osnovni cilj ove manifestacije je da očuvamo našu tradiciju, da prikažemo šta se i kako se nekada radilo. Zato smo izložili razne starine i pravili smo stara tradicionalna jela – rekla je jedna od organizatorki ove manifestacije Nikolina Gagulić koja kao neko ko je pripadnik mlađe generacije ipak voli ovakav način negovanja kulture i tradicionalne baštine.

- Uklapam se u ovako nešto i volim ovakav vid negovanja tradicije. Imala sam majku, baku, koja me je sve to naučila i jednostavno uživam u ovome – naglasila je Nikolina.

U okviru svog društva žene okupljene oko Udruženja žena Nura bave se dekupažom, prave različite figurice, štrikaju i heklaju. Uskoro će imati organizovano i učenje zlatoveza, a 25 žena različitog uzrasta sastaju se dva puta nedeljno na svojim skupovima i često učestvuju na različitim programima kako u Ostrovu tako i u drugim okolnim mestima.

Udruženje žena Nura Vašar ostrovo

Udruženje žena

- Kroz ovakvu manifestaciju upoznajemo se i sa ostalim udruženjima i ženama, širimo granice i dolazimo do novih saznanja. Lično volim starine, odrasla sam u takvoj jednoj zajednici i volela bih da se i naša deca upoznaju sa našom tradicijom. S obzirom da delujemo nepune dve godine izuzetno smo aktivni, puni smo elana i želja nam je da što više pravimo ovakvih skupova – istakla je jedna od članica ostrovskog udruženja žena Vladana Komnenov.

Učestvovalo desetak udruženja

Plan ovog udruženja je da i dalje nastave sa organizacijom različitih programa i manifestacija, ali i da učestvuju u organizaciji raznih radionica na kojima bi stekle neophodne veštine koje su za neke ranije generacije bile rutinska pojava. Pored domaćeg udruženja i organizatora ovog vašara na njihov poziv manifestaciji su se odazvale i žene iz drugih udruženja žena kao i različitih udruženja i sekcija koje neguju srpsku tradiciju i baštinu.

- Naše udruženje, kao što mu i samo ime kaže, čuva tradiciju baranjskih Srba pa tako posećujemo i sve ove tradicionalne sajmove. Prvi put smo ovde u Ostrovu na ovom etno vašaru i mislim da je ovo jedna jako dobra zamisao, šteta je što je vreme bilo loše pa nismo imali priliku da budemo napolju jer bilo bi mnogo lepše i prikladnije – kaže predsednica folklornog ansambla Čuvari tradicije baranjskih Srba iz Belog Manastira Svetlana Žarković. Ovo udruženje je na vašaru u Ostrovu i jedino koje je došlo iz Baranje.

- Ova ideja da se žene okupljaju na različitim mestima i ovakvim povodima je jako dobra i posebno mi je drago što smo mi sa našim udruženjem probili led i prvi iz Baranje došli na ovaj prostor nadajući se da će nam se pridružiti još neko udruženje – naglasila je Žarković.

Uz organizatorke manifestacije i gošće iz Belog Manastira svoje štandove imala su i udruženja iz Vukovara, Markušice, Ade, Bobote, Bijelog Brda i Banovaca. Uz prikaz različitih starina, rukotvorina, tradicionalnih jela, posetioci su na etno vašaru mogli da čuju i nastup etno grupe Đurđevak, KUD-a „Đoko Patković“ iz Bobote kao i mladih folkloraša iz Ostrova.

*Ovaj tekst je nastao u sklopu projekta „Tu gdje živimo“ koji je podržao Fond za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija Agencije za elektroničke medije.