Humanitarna donacija prvacima

Na molbu Zajedničkog veća opština iz Vukovara Pokrajinski sekretarijat za obrazovanje Vojvodine i Narodna biblioteka Novog Sada dopremili su u Vukovar donaciju školskih torbi i knjiga sa lektirom za školske biblioteke u školama sa nastavom na srpskom jeziku i ćiriličnom pismu.

Slavko Bubalo 27.06.2018.
Humanitarna donacija zvo

Koordinator ove humanitarne aktivnosti bio je Crveni krst Novog Sada koji se pobrinuo za kompletnu logistiku i dopremanje ove humanitarne pošiljke u Vukovar.

- U pitanju je donacija pokrajinskog sekretarijata za visoko obrazovanje i naučno-istraživačku delatnost Vojvodine u vidu 181 školske torbe i donacija naše Gradske biblioteke u Novom Sadu koja je naša najstarija kulturna institucija u vidu 790 knjiga. Obe donacije namenjene su deci osnovnoškolskog uzrasta za školsku 2018/19. godinu i mi obećavamo da ćemo ovaj vid saradnje nastaviti i u budućnosti – rekao je sekretar novosadskog Crvenog krsta Dragan Lazić.

Pošiljku je u Vukovar dopratio pomoćnik direktora Gradske biblioteke Novog Sada Aleksandar Jokanović.

- Na poziv Zajedničkog veća opština Gradska biblioteka u Novom Sadu prikupila je 790 knjiga školske lektire, beletristike i stručne literature koje su namenjene ovoj instituciji. Knjige će biti podeljene školama u kojima se nastava odvija na srpskom jeziku i ćiriličnom pismu kako bi se školske biblioteke popunile neophodnom lektirom. Ovo je samo jedna od aktivnosti koje Gradska biblioteka u Novom Sadu sprovodi u cilju prikupljanja knjiga za javne biblioteke koje su potrebne u Republici Srbiji, Republici Srpskoj, Hrvatskoj, Crnoj Gori i na Kosovu i Metohiji. Ovo je prva ovakva akcija kada je u pitanju srpska zajednica ovde i nadam se da ćemo nastaviti saradnju jer smo mi zaista u prilici da uvek pomognemo kada nam se neko obrati – rekao je Jokanović.

Torbe za prvake, knjige za školske biblioteke

Zahvalnost institucijama koje su se odazvale molbi Zajedničkog veća opština izrazio je potpredsednik ove organizacije Đorđe Ćurčić.

- Ovaj poklon šalje poruku o saradnji i brigama Vlade Vojvodine o nama koji živimo ovde u Hrvatskoj i naravno aktivnosti Zajedničkog veća opština koje želi da pomogne na konkretan način. Toga će, naravno, biti još i u to ne treba sumnjati zato što su i ovde i sa druge strane Dunava ljudi koji su spremni da pomažu i zato im veliko hvala – rekao je Ćurčić na primopredaji pošiljke.

Poruka svim roditeljima prvaka u Vukovarsko-sremskoj i Osječko-baranjskoj županiji čija deca pohađaju nastavu na srpskom jeziku i pismu je da ove godine ne kupuju đačke torbe jer će im Zajedničko veće opština pre početka školske godine uručiti ove koje je poklonio pokrajinski sekretarijat za visoko obrazovanje i naučno-istraživačku delatnost Vojvodine. O datumu i vremenu podele đačkih torbi deca će biti obaveštena putem naših medija.