Iločki hram sjaji novim sjajem

Završeni radovi na unutrašnjosti Crkve svetog arhangela Mihaila u Iloku.

Iločki hram

Hram svetog arhangela Mihaila u Iloku iz temelja je podignut nakon 75 godina, a 2017. godine svečano ga je osvetio episkop sremski Vasilije. Ove godine nastavljeno je sa unutrašnjim uređenjem crkve i upravo ovih dana završeno je kompletno uređenje, krečenje, gletanje, moleraj kao i novi ikonostas koji je radio poznati umetnik i duborezac Dragan Šaponja iz Koluta kod Sombora. Radovima je zadovoljan i iločki sveštenik, protojerej-stavrofor Predrag Azap.

– Od Vaskrsa pa do Usekovanja uspeli smo da uradimo mnogo posla zahvaljujući sredstvima Ministarstva regionalnog razvoja i EU fondova, kao i donaciji grada Iloka.Sada naš hram u Iloku prelepo izgleda i sjaji novim sjajem. Velika blagodarnost ministrici Nataši Tramišak i gradonačelnici Marini Budimir – rekao je prota Predrag Azap, a objavila je Eparhija sremska na svojoj zvaničnoj internet stranici.

Prvobitnu crkvu u Iloku sagrađenu 1802. godine srušile su ustaše 1942. Gradnja novog hrama započeta je 1993. godine, ali je tokom godina više puta prekinuta. Hram je obnovljen na osnovu stare dokumentacije i po uzoru na fotografiju starog hrama koji je bio na tom mestu, a koju je vladika Vasilije pronašao u američkom gradu Pitsburgu kod predratnog arhijerejskog namesnika iločkog Radovana Miljkovića.

U gradu Iloku kojeg pored istiomenog mesta čine još i Bapska, Mohovo i Šarengrad, je prema poslednjem popisu stanovništva iz 2011. godine živelo 439 Srba koji su činili 6,49 odsto od ukupnog broja stanovnika ovog grada, a od toga se njih 394 izjasnilo kao pravoslavci.