Nova arheološka otkrića na području Mohova

Manji odron zemlje uz cestu Vukovar–Ilok otkrio je ostatke ljudskog porekla za koje se pretpostavlja da potiču iz srednjeg veka.

Jadranka Jaćimović 10.02.2021.
mohovo arheološko nalazište naslovna

Mohovo, mesto u blizini Vukovara, postalo je poznato kada su na nekoliko lokacija otkrivene kosti životinja koje datiraju iz ledenog doba. Utvrđeno je tada da je ovo područje izuzetno bogato nalazište i svojevrsno paleontološko blago. Zahvaljujući Mohovu krajnji istok Hrvatske dobio je „Dolinu mamuta“, koja nažalost nikada nije doživela značajnija paleontološka istraživanja. Međutim, dolina je sama počela da otkriva svoje tajne, kao da poziva istraživače da krenu u iskopavanje i otkriju nova saznanja o ljudskom i životinjskom postojanju.

Manji odron zemlje uz državnu cestu koja prolazi kroz Mohovo otkrio je ljudske ostatke, najverovatnije iz perioda srednjeg veka. O ovom novom otkriću obavestio nas je Goran Popović koji je kosti ugledao 3. februara, slučajno tuda prolazeći.

- Ugledao sam pored ceste nešto i odmah mi je privuklo pažnju. Vozio sam traktor i zaustavio sam se da proverim o čemu je reč. Video sam da se radi o ljudskoj lobanji i još nekim kostima. Odmah samo tome obavestio iločki muzej i zaposlenici su ubrzo došli i kazali kako je reč o arheološkom nalazu. I sam sam pretpostavio da je reč o arheologiji, kada vidiš ljudsku lubanju nije ti svejedno - rekao je Popović dodajući da je Muzej grada Iloka potvrdio da je najverovatnije reč o ostacima starim nekoliko vekova.

Goran Popović Mohovo dolina mamuta

Goran Popović

„Dolina mamuta” tako je i bez iskopavanja i ozbiljnijih istraživanja sama potvrdila da je osim paleontološkog i arheološko nalazište. Novo otkriće, ali ovaj put vezano za ljudsku istoriju ponovo je uočio Goran Popović, ista osoba koja je već tri puta pronašla ostatke mamuta. Pisali smo o slučajnim otkrićima Popovića čija je priča postala zanimljiva i pomalo neverovatna kada je tri puta za redom pronašao kosti vunastog mamuta.

Popović je prvi zub iskopao u svom dvorištu tokom radova na septičkoj jami, a nakon toga još je dva puta ovaj mladić prepoznao obrise na površini zemlje koja je skrivala ostatke praistorijskih životinja. Oštro oko Popovića i ovaj put prepoznalo je nepravilnosti na zemljinoj površini, tvrdi da nikada nije, niti ima vremena da sa namerom kopa i traži ostatke životinja i ljudi.

- Zaposlen sam, sa posla idem na njivu. Pokrećem i novi posao vezan za proizvodnju domaćih proizvoda, te izgradnju kuće za odmor i zaista nemam vremena da kopam. O tome mi je potpuno bez veze da pričam, ko bi pametan i kopao uz državnu cestu – kaže Goran koji se susreo sa optužbama da nelegalno vrši istraživanja.

Mohovo dolina mamuta

Dolina u kojoj su pronađeni ostaci mamuta.

Interesantan medijima i javnosti Popović je postao odmah po pronalasku prvog zuba za koji je dokazano da pripada vunastom mamutu. Nakon toga rodila se ideja o osnivanju udruženja i pokretanju projekta vezanog za otvaranja edukativnog parka „Ledeno doba”. Bilo je manjih aktivnosti udruženja u sklopu kojih je izrađen mamut od slame u prirodnoj veličini, a koji je početkom godine, nažalost izgoreo. Predsednik udruženja „Dolina mamuta” ne odustaje od cilja i svojih ideja, tvrdi da su ovakva otkrića značajna i predstavljaju potencijal za celo područje istoka Hrvatske posebno za malo mesto kao što je Mohovo.

- Smatram da bi lokalni muzej i nadležne institucije trebalo mnogo više da se založe za nalazišta, za „Dolinu mamuta” i sve ostalo što kod nas postoji. Svi bi trebalo da zajedno radimo za bolju budućnost svih nas. Raditi zasukanih rukava, a ne s iščekivanjem novog meseca i nove plate. Ako meni kao volonteru nije problem, smatram da ne bi trebalo biti ni onima koji su za to plaćeni jer sve što stvaramo, stvaramo za bolju budućnost nas i naših naslednika. Možemo da učinimo sebe i naš kraj posebnima, da ga oživimo, obogatimo i ne dopustimo da nestanemo kao i ove drevne životinje – zaključuje Goran Popović.

*Ovaj tekst je nastao u sklopu projekta „Tu gdje živimo“ koji je podržao Fond za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija Agencije za elektroničke medije.

Tagovi