Izabrani najbolji od najboljih

Kup šampiona u spravljanju fiš paprikaša i ove je godine održan u restoranu Mornar u organizaciji Zajedničkog veća opština.

Dušan Velimirović 30.10.2023.
Fišijada zvo

Nakon što su završene sve fišijade po mestima na području delovanja Zajedničkog veća opština, održana je i finalna. U petak 27. oktobra, desetak najboljih fiš majstora okušalo se u svojevrsnoj završnici, ili fudbalskim rečnikom rečeno - Ligi šampiona.

Uslove za učestvovanje, imale su najbolje tri ekipe sa mesnih fišijada. Iako organizatorima vreme nije išlo na ruku jer je nedugo pre podele ribe i paljenja vatre padala kiša, najuporniji su ipak došli po titulu najboljeg fiš-majstora ZVO-a.

- Nadamo se dobrom takmičarskom duhu i ukusnim fiševima. Nadali smo se lepom vremenu, nije idealan dan, ali mislim da je raspoloženje dobro i da ga vremenski uslovi ne mogu pokvariti. Što se tiče žirija, izabrali smo tri člana: Aljoša Tadić, Ljubomir Đurić i Željko Lapčević. To su ljudi koji su se iskazali kroz takmičenja, imali su uspeha, dosta godina su u ovome i smatramo da su kompetentni - rekao je pre samog početka u ime organizatora viši stručni saradnik za kulturu ZVO-a Jovan Ajduković.

Najodgovorniji zadatak imali su članovi žirija koji su ovoga puta morali da odaberu najbolje od najboljih.

- Najviše ocenjujemo boju, okus, ljutinu i kvalitet ribe, odnosno koliko je i kako skuvana. Važno je da se ne raspada. Kad se postave tanjiri, uđemo u prostoriju za ocenjivanje i pogledamo. U prvom momentu eliminišemo tanjire u kojima se okolo vidi voda. Nakon početne eliminacije, krećemo sa pregledavanjem i probanjem. Nakon svakog probanja, popijemo kiselu vodu i pojedemo parče hleba kako bismo neutralizovali okus prethodnog uzorka. Dobar fiš mora biti ukusan, da ima boju i ljutinu i da bude dobra riba, a najbolja je mrena, som i šaran - navodi uslove za kvalitetan fiš član žirija Željko Lapčević.

Uz ribu, važna je i dobra paprika

Jedan od najaktivnijih ovogodišnjih učesnika lokalnih fišijada bio je Sanel Nedić iz Vukovara, koji je u Borovu osvojio drugo mesto u konkurenciji 78 takmičara, dok je trijumfovao u Negoslavcima.

- Očekujem da će biti korektno i kvalitetno takmičenje, da nas neće oterati kiša, nadam se da će biti dobri fiševi jer su ovde svi osvajači medalja, znači da će biti kvalitetno takmičenje, a pobediće najbolji. Tajna fiša je u dobroj ribi i paprici. U Bezdanu kupujem Kis papriku koja se pokazala kao najbolja, i ovde i u Baranji što znači da je izuzetno kvalitetna i dobra. Tu je i paradajz koji je jedan od merila kod žirija, a uz ribu, važan je i dobar odnos luka i soli. Kuvam uglavnom za društvo - govori Nedić o svom iskustvu spravljanja ove poznate dunavske delicije.

fišijada zvo uzorci

Najbolji među najboljima ovoga puta je bila ekipa Miljević, druga je bila ekipa Rajka Lukića, a treće mesto je osvojila Menjačnica Plus za koje je kuvao jedan od najboljih fiš-majstora na području istočne Slavonije, Baranje i zapadnog Srema Siniša Nedeljković.

- Neko ima manje, a neko više uspeha. Držimo se svi svojih recepata. Imam između 65 i 70 pehara, a oko 40 prvih mesta. Ovim se bavim od 2002. godine kada sam prvi put osvojio pehar. Počeo sam uz prijatelja Spreču iz Trpinje koji je nekoliko puta skuvao i onda mi je dao recept, pa sam onda ja njemu dao svoj, i sad „mrljamo“ zajedno. Učenik je počeo da pobeđuje učitelja što bi trebalo da bude kod svakog dobrog učitelja - navodi Nedeljković.

Iako mnogi takmičari kao najveću tajnu uspeha navode dobru papriku, ispostavlja se da velika većina koristi upravo Kiš papriku iz Bezdana, koja osim na fišijadama, redovno bude deo i na takmičenjima u spremanju drugih delikatesa poput kulenijada i čobanijada. Ipak, na kraju, odluče neke druge nijanse.

- Treba staviti određenu količinu i u određeno vreme. Sve ima svoje. Čobanac je mnogo lakše skuvati jer se kuva duže, a ovde odlučuju maltene desetinke sekundi, ako promašiš nešto, onda ne ispadne kako treba - zaključuje Siniša Nedeljković.

Za sve goste koji su došli da se oslade popularnom ribljom delikatesom, fiš paprikaš je spremio, već pomenuti majstor Slavujko Jerković Sprečo.