Izbori u Hrvatskoj na radni dan

Predsednik Republike Hrvatske Zoran Milanović raspisao je izbore za zastupnike u Hrvatskom saboru za sredu 17. aprila 2024. godine pa će tako ta sreda postati neradni dan.

Dušan Velimirović 15.03.2024.
Manjinski izbori Ministarstvo uprave

Ovogodišnji parlamentarni izbori u Republici Hrvatskoj biće istorijski, barem zbog dana održavanja. U poslednje 23 godine su svi izborni ciklusi bili nedeljom, ali će naredni izbori za zastupnike u Hrvatskom saboru održati, po prvi put, sredom, 17. aprila ove godine. Poslednji put kada su izbori održani van vikenda, bilo je u ponedeljak 3. januara 2000. godine.

Ova Milanovićeva odluka iznenadila je mnoge pa su ubrzo nakon zvanične objave, usledili i komentari hrvatskih političara.

- Mi smo rekli više puta, nakon što smo najavili da će se Sabor raspustiti 14. marta, da su nam svi datumi prihvatljivi. Čitao sam da je određen termin u sredu, nama je sve dobro, sve nam paše. Malo je neobično što je u sredini nedelje, ali sve skladno zakonskim odredbama. Idemo po novo poverenje građana nakon dva zahtevna, ali iznimno uspešna mandata - prokomentarisao je premijer Andrej Plenković novinarima u Zagrebu, a preneo Index.

Svoje mišljenje je putem društvene mreže Iks (bivši Tviter) iznela i bivša premijerka Jadranka Kosor.

- Datum koji najviše odgovara AP-u (Andreju Plenkoviću). Kratka i ubojita kampanja. Davno je sve pripremljeno i zato se do zadnje sekunde nije znao datum raspuštanja Sabora. Ali; kad je bal, nek’ je sredom - napisala je Kosor.

Na istoj društvenoj mreži reagovala je i najveća opoziciona stranka SDP sa kratkom porukom.

- Ko čeka, dočeka! Promena dolazi - nadaju se socijaldemokrate promenama u državnoj politici.

Zanimljiva izjava stigla je i od dosadašnjeg saborskog zastupnika Bojana Glavaševića.

- 1. Teško će HDZ dovlačiti razne autobuse na birališta u sredu, 17. aprila. A ako i bude, to će se videti jasnije nego ikada. 2. Milanović je ovakvom odlukom spasio sto se spasiti dalo od izbora i kampanje za Evropski parlament. Što nije mnogo, nažalost. Ali je bitno - poručio je Glavašević.

Prema Zakonu o izborima zastupnika u Hrvatski sabor, dan provođenja izbora je neradni dan.