Izgrađeno igralište u Banovcima

Mesto Banovci koje se nalazi u sastavu opštine Nijemci, kao jedino naselje sa većinski srpskim stanovništvom, dobilo je sportsko igralište.

Srđan Sekulić 26.03.2024.
Osnovna škola Ilača Banovci igralište

Ovo igralište smešteno u blizini Osnovne škole Ilača-Banovci primarno je namenjeno za sportske aktivnosti školske dece, ali i za sve meštane ovoga sela. U područnoj školi u Banovcima nastavu od prvog do osmog razreda trenutno pohađa 26 učenika koji su sada dobili nov sportski teren.

- Mi ovde imamo sportsku dvoranu, ali ona nije po adekvatnim dimenzijama tako da nam ovo novoizgrađeno igralište puno znači, kako za nas u školi, pre svega za nastavu fizičke i zdravstvene kulture, a verujem i za meštane Banovaca. Nakon prošlogodišnjeg olujnog nevremena škola je baš bila pogođena, ali se sve ubrzo saniralo i ovo nam je jedno lepo iznenađenje – istakla je direktorka OŠ Ilača-Banovci Marija Dević.

Škola je nakon nevremena u potpunosti sanirana i više ništa ne ometa njen redovan rad, a izgradnjom ovog igrališta uslovi rada su svakako poboljšani.

- U nekoliko navrata imali smo razgovore sa načelnikom opštine Nijemci Vjekoslavom Belajevićem upravo oko razvojnih projekata za mesto Banovci koje je nama veoma bitno jer je ono naseljeno sa pripadnicima srpske zajednice. Razgovarali smo i o ovome igralištu koje bi primarno koristila školska deca, ali i svi drugi stanovnici Banovaca koji budu zainteresovani. Lično sam zadovoljan što smo uspeli da realizujemo još jedan projekat u saradnji sa opštinom Nijemci, a na korist svih meštana Banovaca – naglasio je zamenik župana Vukovarsko-sremske županije Srđan Jeremić prilikom obraćanja na otvaranju igrališta u Banovcima.

Učenici protiv nastavnika

Projekat je finansiran sredstvima Ministarstva regionalnog razvoja u iznosu od 20 hiljada evra, dok je ukupna vrednost projekta 45 hiljada evra, a razliku je finansirala opština Nijemci.

- Sama ideja i inicijativa je došla od strane meštana Banovaca i direktorke osnove škole. Takođe, dobili smo i saglasnost županije koja je osnivač škole i mogu da kažem da sam zadovoljan što smo uspeli da realizujemo ovaj projekat. Mi svake godine izdvajamo iz naših sredstava pomoć za rad škole kako bi mogli normalno da funkcionišu i da održavaju nastavu – rekao je načelnik opštine Nijemci Vjekoslav Belajević.

Osnovna škola Ilača Banovci igralište

Sa realizacijom ovog projekta zadovljni su i oni koji će primarno da koriste ovo igralište, a to su deca, njihovi roditelji kao i drugi meštani ovog mesta na krajnjem istoku.

- Želeo bih da se zahvalim svima koji su pomogli ovaj projekat. Za ovo naše malo mesto to je jedna velika investicija koja će nadam se podstaknuti današnje roditelje da rađaju decu jer sve nas je manje, pogotovo nas Srba. Nadam se da ovo neće biti jedina dobra prilika zbog koje smo se okupili i da će ovakvih povoda biti još i u budućnosti – istakao je predsednik Veća srpske nacionalne manjine opštine Nijemci Đorđe Ralić koji je ujedno i roditelj i bivši učenik ove škole.

Sportsko igralište na kojem će se igrati mali fudbal i basket, simbolično je otvoreno odigravanjem utakmice između učenika i nastavnika Osnovne škole Ilača-Banovci.