Izložba radova borovske dece u srpskoj prestonici

U Pedagoškom muzeju u Beogradu 23. oktobra priređena je izložba radova dece iz borovskog vrtića „Zlatokosa“.

Slavko Bubalo 31.10.2019.
Dečji vrtić „Zlatokosa“ Borovo izložba radova Beograd

Dečji vrtić „Zlatokosa“ iz Borova ove godine proslavlja 20. godišnjicu postojanja i rada. Tim povodom u Pedagoškom muzeju u Beogradu priređena je izložba dečjih radova je čijem otvaranju 23. oktobra prisustvovalo trideset i dvoje mališana koji su u srpsku prestonicu stigli u pratnji direktorke ove predškolske ustanove Radmile Latas i načelnika opštine Borovo Zorana Baćanovića.

- Deo izloženih radova posvećen je obeležavanju 20 godina postojanja vrtića, a na njima su deca oslikavala sam vrtić. Drugi deo izložbe čine radovi na kojima su deca slikala Borovo i nosi naziv „Borovo u dečjim očima”, a ostali radovi nastajali su u okviru dečje likovne radionice koja su u našem vrtiću održava već 19 godina. Kroz dečje radove smo želeli da prikažemo priču o našem vrtiću kroz ovih 20 godina. Sve radove naše dečice mi volimo da čuvamo, a za to imamo prostora - rekla je prilikom otvaranja izložbe direktorka vrtića Radmila Latas.

Na otvaranju izložbe kustoskinja Pedagoškog muzeja Nina Atlagić rekla je da je ideja za uspostavljanje saradnje sa borovskim vrtićem rođena prošle godine prilikom posete direktorke i zaposlenih borovskog vrtića ovom muzeju.

- Ovo je mali korak, ali mislim da je veliki za ubuduće, i iskreno se nadam da ćemo i dalje sarađivati i proširivati našu saradnju. Ona za nas znači, pre svega, povezivanje sa našim narodom i sagledavanje života našeg naroda koji je sa druge strane granice, da vidimo kako oni tamo neguju našu tradiciju i kulturu, što je od izuzetne važnosti. Mi smo pedagoški, odnosno školski muzej koji sabira, čuva i prikuplja sve znanje kroz istoriju srpskog školstva i za srpske zemlje, tako da nam je od izuzetnog značaja svaki pomak i svaka borba za očuvanje naše tradicije i kulture - rekla je Atlagićeva dodajući da radovi dece iz Borova odišu toplinom, verom i optimizmom.

„Ovo je prilika da se vidi kako naša deca čuvaju svoj identitet“

Izložbu je službeno otvorio načelnik opštine Borovo Zoran Baćanović koji je tom prilikom istakao da je za borovski vrtić i opštinu koja je njegov osnivač ovo još jedan važan korak ka boljem povezivanju sa matičnom državom.

- Ovo je prilika da se vidi kako naša deca čuvaju svoj identitet i kako čuvaju svoj duh i za nas to puno znači budući da smo pripadnici srpske nacionalne manjine u Republici Hrvatskoj zbog čega smo, na neki način, uvek u podređenom položaju u odnosu na većinski hrvatski narod. Svaka prava i iskrena podrška koju dobijamo, dolazi iz naše matične zemlje Republike Srbije - istakao je Baćanović.

Dečji vrtić „Zlatokosa“ Borovo izložba radova Beograd

Borovskim predškolcima dobrodošlicu je poželeo i direktor Pedagoškog muzeja Slobodan Vuksanović koji je svoje male goste upoznao sa ustanovom na čijem je čelu naglasivši da će u ovom muzeju i u Srbiji oni uvek imati sigurnu luku i sigurnu kuću.

- Pedagoški muzej u Beogradu osnovan je 1896. godine. Osnivač ove ustanove je Grad Beograd, a po svojoj prirodi pripada đacima iz cele Srbije i dijaspore jer zbog njih i postojimo. Muzej ima svoju stalnu postavku koja prati istoriju školstva u Srbiji od Ćirila i Metodija pa sve do današnjeg dana. U sklopu muzeja je i ova galerija u kojoj se smenjuju razne izložbe, a najviše se radujemo kada ovde izlažu deca rekao je direktor Vuksanović.

Dečji radovi ostaće u Beogradu dve nedelje, a u sklopu posete Pedagoškom muzeju i Beogradu deca iz vrtića Zlatokosa obišla su i Kalemegdansku tvrđavu.