Izložbom slika znamenitih Srba u Vukovaru obeleženo Sretenje

Republika Srbija danas slavi Dan državnosti, a ovaj praznik obeležen je i u Vukovaru gde je u prostoru Srpskog kulturnog centra otvorena izložba posvećena znamenitim Srbima.

Nikola Milojević 15.02.2021.
znameniti srbi naslovna

Sretenje Gospodnje obeležava se 15. februara, a ovaj praznik ujedno je i Dan državnosti Republike Srbije koji se slavio do nastanka Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca da bi državni praznik ponovo postao od 2002. godine. Povodom Dana državnosti u Srpskom kulturnom centru u Vukovaru otvorena je izložba „Znameniti Srbi“ sa reprintima originalnih slika srpskih vladara, političara, naučnika i drugih istaknutih ličnosti srpske istorije.

- Slike koje su izložene obuhvataju pet duhovnih i svetovnih srednjevekovnih srpskih vladara, a tu su i Karađorđevići i Obrenovići. Tu zatim i tri istaknuta naučnika, ali i književnici. Ukupno je tu 30 znamenitih Srba i Srpkinja. Ova izložba je naš mali doprinos povodom ovog velikog praznika. Sa druge strane, poslednjih godinu dana imali smo nedostatak aktivnosti uzrokovanih pojavom koronavirusa. Zbog toga smo sada i odlučili da na neki način prekinemo sa tim „neaktivnostima“ i da krenemo sa određenim programima u meri u kojoj nam je to trenutno dozvoljeno – kaže direktor Srpskog kulturnog centra Srđan Sekulić.

Izložba je ujedno i prva aktivnost SKC-a u 2021. godini, a postavljena je u saradnji ove institucije i Generalnog konzulata Republike Srbije u Vukovaru.

- Svake godine obeležimo Sretenje ili u Konzulatu ili u Ambasadi u Zagrebu, ali ove godine kao što i sami znate situacija je specifična i moramo se ponašati u skladu sa tim. Zato je ove godine Sretenje obeleženo nešto skromnije, ali sa ovom izložbom kojom prikazujemo znamenite Srbe  želimo da dostojno proslavimo praznik koji se koji se ponovo proslavlja od kada je Skupština Srbije 2001. godine donela odluku o Danu državnosti – napominje Generalni konzul Republike Srbije u Vukovaru Milan Šapić.

znameniti srbi tekst

Milan Šapić i Srđan Sekulić

Sretenje je za državnost Republike Srbije važno zbog dve godine. Jedna je 1804. kada je u Orašcu počeo Prvi srpski ustanak, a druga je 1835. kada je u Kragujevcu donet prvi demokratski ustav Srbije.

- Ta dva datuma su bitna zbog svoje povezanosti, tradicije i državotvornosti Srbije koja je na taj dan 1804. godine digla bunu protiv turske imperije, a 1835. je donela jedan ustav koji je za to vreme bio slobodarski i liberalan. Te dve tradicije, slobodarska i oslobodilačka su na taj način povezane u isti datum na Sretenje – istakao je konzul Šapić prilikom otvorenja izložbe.

Izložba postavljena u prostorijama SKC-a biće na tom mestu do 28. februara, a svi zainteresovani mogu da je pogledaju svakog radnog dana u periodu od 8 do 15 časova. Sve izložene slike su reprinti poznatih originala koji se nalaze u brojnim institucijama u Republici Srbiji kao što su Narodni muzej Srbije, Galerija fresaka Narodnog muzeja, Galerija Matice srpske, Vojni muzej, Muzej Nikole Tesle, Zadužbina kralja Petra u Topoli i tako dalje.