Izložene slike sa borovske likovne kolonije

U Borovu je u četvrtak 26. oktobra otvorena izložba slika sa likovne kolonije održane u septembru.

Maja Milanović 30.10.2023.
Izložba Borovo (1)

Međunarodna likovna kolonija u Borovu prvog vikenda septembra ove godine održana je 32. put, a okupila je 33 umetnika iz Hrvatske, Srbije, Bosne i Hercegovine, odnosno, Republike Srpske. Umetnici su stvorili vredne slike različitih motiva koje su u galeriji lokalnog KUD-a pri Osnovnoj školi Borovo izložene 26. oktobra.

- Tradicionalno krajem godine organizujemo izložbu slika koje su nastale na borovskoj likovnoj koloniji koja je održana u septembru. Imamo priliku videti sva umetnička dela, to je 61 rad, od kojih možemo videti ulje i akril na platnu i jedan duborez. Novac od prodaje ovih radova ići će našem Kulturno-umetničkom društvu „Branislav Nušić“, a sve za potrebe rada društva i održavanja sledeće likovne kolonije – istakao je predsednik borovskog KUD-a Branislav Nušić Rado Bosić.

Otvaranju izložbe prisustvovali su i likovni umetnici, učesnici ovogodišnje kolonije, među kojima je bila i Svetlana Miladić iz Bačke Palanke koja već nekoliko godina učestvuje na borovskoj likovnoj koloniji a ove godine uradila je dva zimska pejzaža.

- Za Borovo me vežu lepe uspomene iz detinjstva, budući da je iz Borova moja tetka. Tako da sam ovde dolazila još kao dete i volim Borovo. Ovogodišnja kolonija iznedrila je kvalitetne i lepe radove, radujem se ovoj izložbi i nadam se da će biti uspešna – rekla je Svetlana.

Na otvaranju izložbe bili su i Borisav Đukić i njegov otac Žarko Đukić iz Pivnica, koji na likovnoj koloniji učestvuje od 2014. godine. Žarko ističe da je ovogodišnji saziv jedan od najboljih i pozdravlja učešće mladih umetnika, koji su budućnost ove kolonije. Njegov doprinos koloniji bio je rad na kojem je prikazan sremski doručak, pa se tako vidi slanina, beli i crni luk.

- Pivnice su relativno blizu, a pošto fizički nismo bili u Borovu kad se kolonija održavala, bili smo sprečeni, došli smo da na ovaj način damo podršku i da vidimo radove ostalih učesnika. Izložba je odlična, a fond slika iz godine u godinu sve kvalitetniji. Veoma je važno da se u likovni rad uključe i mladi ljudi, jer neko to u budućnosti mora da nastavi, uz umetnost je sve lepše i bolje – kaže nam Žarko.

Organizatori su istakli da se izložba može pogledati utorkom i četvrtkom od 17 do 19 časova, a na poziv i uz prethodnu najavu, i ostalim danima.