Krovna organizacija Srba u Hrvatskoj proslavila svoj dan

U Borovu je juče obeležen dan Zajedničkog veća opština Vukovar.

Srđan Sekulić 24.05.2024.

U Borovu je 23. maja održana svečana sednica povodom Dana Zajedničkog veća opština. Bila je ovo prilika da se ukaže na aktivnosti ove organizacije, ali i na značaj koji Zajedničko veće opština ima od njegovog osnivanja do danas. 

- Zajedničko veće opština je nastalo kao krovna institucija koja vodi računa o obrazovnoj i kulturnoj autonomiji Srba na ovom području i pre svega, iz tih razloga, je izuzetno značajna za opstanak srpskog naroda na ovom području, očuvanje kulturnog, verskog, nacionalnog i jezičkog identiteta. Naravno, mi usmeravamo i oblikujemo politiku razvoja srpske zajednice u srpskim opštinama i to je nešta što je od izvornih ciljeva Zajedničkog veća opština i samog sporazuma o osnivanju – istakao je predsednik Zajedničkog veća opština Dejan Drakulić.

Kao i u celokupnom slučaju kada je srpski narod u Hrvatskoj u pitanju gde su još uvek nerešena mnogobrojna pitanja i statusi nakon ratnih devedesetih godina prošlog veka, tako je i slučaj sa Zajedničkim većem opština koje još uvek nema ragulisan svoj status s obzirom na značaj koji ima za srpski narod na ovom prostoru.  

- Status Zajedničkog veća opština je u neku ruku nezadovoljavajući, registrovani smo kao udruženje građana koje može da tri čoveka osnuju i organizuju. To je jedna posebna institucija i ideja je bila da se kroz jedan određeni period nakon postupka mirne reintegracije ta prava dodatno razviju i oblikuju i da institucija dobije svoj pravni oblik. Međutim, i dan-danas je ZVO udruženje građana, sa jedne strane to je za nas zaista neprihvatljivo, a sa druge je olakšavajuće s obzirom da finansiranje ZVO-a nije regulisano na adekvatan način i finansiramo se sredstvima iz državnog budžeta, prema projektima pa se na taj način možemo finasirati i iz drugih izvora – naglasio je Drakulić.

Nastup Muzičko opersko teatarske organizacije

„Srbija će uvek biti uz svoj narod”

Na svečanoj sednici prisutnima su se obratili i direktor Kancelarije za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Vlade Republike Hrvatske Alen Tahiri, savetnik srpskog predsednika Vlade Miloša Vučevića Predrag Rajić, te predstavnik Srpskog narodnog veća Boris Milošević.

- Saradnja Vlade Republike Hrvatske i Zajedničkog veća opština kroz poslednja dva operativna programa je izuzetna i na visokom nivou. Brojni projekti koji su finansirani ovde na ovom području su finansirani iz državnog proračuna, a na dobrobit svih građana, u duhu jednog pluralističkog društva i jednog društva tolerancije kako bi svi građani Republike Hrvatske, a posebno pripadnici srpske nacionalne manjine mogli ostvariti ona osnovna kulturna i ljudska prava. Ubeđen sam da ćemo nastaviti da radimo i u budućnosti kroz neke nove operativne programe, ali i kroz programe koje radi Kancelarija za ljudska prava i prava nacionalnih manjina kako bi mogli pomoći većima i udruženjima nacionalnih manjina – rekao je Alen Tahiri.

- Značaj Zajedničkog veća opština je evidentan jer ko god dođe ovde i obiđe institucije videće koliko je značajno postojanje ZVO-a za Srbe koji žive u ovom delu Hrvatske pre svega kada je reč o njihovim kulturnim pravima, o pravima očuvanja sopstvenog identiteta, školovanju na svom jeziku i pismu. To su vrednosti na kojima počiva Evropska unija i na tome treba insistirati, a država Srbija će uvek biti tu uz svoj narod, ma gde on živeo, da ga pomaže finansijski, savetodavno i na svaki drugi način kako bi mogao da opstane na ovim prostorima i kako bi mogao da očuva sopstveni identitet. U to niko ne traba da sumnja i mi smo rešeni da uvek u zakonskim okvirima pomažemo Srbe koji ovde žive i smatramo da je jačanje srpske zajednice na ovom prostoru nešto dobro i za srpsko-hrvatske odnose – istakao je Predrag Rajić.

Dobitnik plakete Mile Radović

Tradicionalno, Zajedničko veće opština ovim povodom dodelilo je i priznanja zaslužnim pojedincima i organizacijama. Blagodarnice su dobile firme Kreativni centar iz Beograda i Univerzal iz Novog Sada, plaketa je dodeljena predsedniku SKD „Prosvjeta” Mili Radoviću, dok je povelja ZVO-a uručena Vukovarskom srpskom pevačkom društvu „Javor”. Svečanost obeležavanja Dana Zajedničkog veća opština počela je odavanjem počasti prvom predsedniku ZVO-a Milošu Vojnoviću na vukovarskom gradskom groblju, a završena je koncertom srpske rok grupe „Kerber” u Borovu.