Kućanci – za pravoslavce sveto mesto

Liturgija u obnovljenom hramu Svetih apostola Petra i Pavla u Kućancima na praznik Usekovanja glave Svetog Jovana Krstitelja.

Kućanci 2019. usekovanje glave svetog jovana krstitelja
Usekovanje glave Svetog Jovana Krstitelja jedan od najznačajnijih praznika za Kućance.

U Kućancima, rodnom mestu srpskog patrijarha Pavla, 11. septembra, u organizaciji Episkopije Pakračko-slavonske obeležen je praznik Usekovanja glave Svetog Jovana Krstitelja, u narodu poznatiji kao jesenji Sveti Jovan ili Jovan Glavosek. Svetu Arhijerejsku Liturgiju u obnovljenom hramu Svetih apostola Petra i Pavla služili su episkop pakračko-slavonski Jovan te episkop dioklejski Metodije (sekretar mitropolita Amfilohija) uz mnogobrojno sveštenstvo slavonske eparhije.

Praznik Usekovanja glave Svetog Jovana Krstitelja spada u jedan od najznačajnijih pravoslavnih praznika na kojem se okupljaju vernici na molitvi, a osim njega jednako tako značajni praznici su i 13. jul, na Pavlovdan, kada je hramovna slava, spomenuto Usekovanje, 11. septembra, kada je rođen i patrijarh Pavle, i 15. novembar, dan njegovog upokojenja.

Srpska pravoslavna crkva slavi Usekovanije glave Svetog Jovana Krstitelja kao uspomenu na dan smrti svetitelja koji se kao savremenik Isusa Hristosa i njegov krstitelj smatra poslednjim prorokom Starog i prvim prorokom Novog zaveta. Smrt svetog Jovana dogodila se pred Pesah, a praznovanje 11. septembra ustanovljeno je zbog toga što je tog dana osvećena crkva koju su podigli na njegovom grobu u Sevastiji car Konstantin i carica Jelena. Episkopija Pakračko-slavonska jedna je od najaktivnijih, a od kada je na čelu Eparhije vladika Jovan stvari su krenule nabolje pa se Eparhija obnavlja kako fizički tako i duhovno.

Mnogi hramovi su dobili obnovljen lik, a prvenstvo eparhije su Episkopski dvor u Pakracu, Saborni hram Svete Trojice, manastir Jasenovac i Kućanci, rodno imanje patrijarha Pavla, i hram Svetih apostola Petra i Pavla, gde je on kršten. Episkopija Pakračko-slavonska zbog svega navedenog postala je za pravoslavce sveta regija, a Kućanci posebno važno mesto. Zbog tog značaja Kućanaca u ovom mestu 15.i 16.novembra ove godine će biti obeležen jubilej 800. godina autokefalnosti SPC, i posvećenje hrama. Prema najavama tom prilikom Kućance će posetiti srpski patrijarh Irinej te mitropoliti jerusalimski i atinski.

2 KOMENTARI

  1. […] У Кућанцима, надомак Доњег Михољца, у суботу 16. новембра у присуству бројних верника из свих крајева Хрватске, БиХ и Србије и уз саслужење великог броја епископа Српске православне цркве патријарх српски Г. Иринеј освештао је новообновљени храм Светих Апостола Петра и Павла, саграђеног 1928, а у децембру 1991. године до темеља срушеног минама које су под њега постављене. […]

Comments are closed.