Kviz iz veronauke za srednjoškolce

Učenici srednjih škola sa područja eparhije osečkopoljske i baranjske takmičili su se 18. maja u Vukovaru u poznavanju pravoslavne veronauke.

Dušan Velimirović 20.05.2024.

Veroučitelji sa područja eparhije osečkopoljske i baranjske odlučili su da iskoče iz konvencionalnih metoda učenja verske nastave i da đacima na zabavan način približe svoj predmet. Kako se nastava ne bi sastojala samo od predavanja, učenja i ispitivanja, testirali su znanje dece na moderan način. Nakon što je na slavu eparhijske Katihetske kancelarije Svetog Kirila Jerusalimskog održan svojevrsni pab kviz za osnovnoškolce, na red su došli i đaci iz vukovarskih, osječkih, belomanastirskih i daljskih srednjih škola koja pohađaju pravoslavnu veronauku. Kviz organizuje Katihetska kancelarija eparhije osečkopoljske i baranjske u saradnji sa Zajedničkim većem opština.

- Ideja je potekla pre godinu dana kada smo organizovali pilot-projekat, sabranje u Bijelom Brdu pravoslavne omladine koja pohađa veronauku. Nakon liturgije, deca su provela dan u druženju i iz toga se izrodila ideja o organizaciji eparhijskog kviza znanja, odnosno svojevrsnog takmičenja iz pravoslavne veronauke budući da ovako nešto do sada nije postojali. Sabrali smo decu, služili liturgiju u hramu Svete Petke na Dobroj vodi u Vukovaru i u toku današnjega dana oni će se upoznavati i družiti sa svojim vršnjacima iz drugih srednjih škola - navodi direktor Katihetske kancelarije eparhije osečkopoljske i baranjske Srđan Lukić.

Kako navodi naš sagovornik, ovakav vid učenja je đacima zanimljiviji, nego klasični školski čas.

- Školski sistem obrazovanja podrazumeva uzak krug same školske učionice, a ovakvi događaji proširuju vidike, saznanja, ali i lično iskustvo na kojoj mi na veronauci najviše insistiramo, a to je susret čoveka sa čovekom i kroz taj susret jedni sa drugima dolazimo do susreta sa samim Bogom - pojašnjava Lukić.

Najveće znanje pokazali učenici Tehničke škole „Nikola Tesla“ iz Vukovara

Na samom kvizu vladalo je pravo takmičarsko raspoloženje. Učestvovalo je devet ekipa, a pitanja su bila podeljena u dva kruga. Ekipe su se sastojale od četiri igrača. Nakon prvog, ispale su tri najslabije ekipe, dok su preostalih šest krenule od nule.

Pitanja su bila dosta teška, a čak su i veroučitelji priznali da su se za neke odgovore i sami morali pomučiti. Najveće znanje pokazali su učenici Tehničke škole „Nikola Tesla“ iz Vukovara.

- Kroz razne časove smo sa profesorima pričali o različitim temama koje su bile povezane, a i većina pitanja su bila logički postavljena pa je trebalo samo malo razmišljanja kako bismo znali odgovore na njih. Cilj nam je bio da aktiviramo sve igrače, i ako je neko slučajno znao manje odgovora, hteli smo da taj takmičar pokazuje odgovore. Uglavnom, za sve odgovore smo se zajedno dogovarali. Sviđa mi se ovakav kviz jer je grupno takmičenje, na običnim takmičenjima se borite sami za sebe, a ovde ste zajedno sa svojom ekipom. Ovako je lakše, možete postići bolje rezultate i nema toliko stresa - izneo je svoje utiske član pobedničke ekipe, učenik četvrtog razreda strojarsko-računarnog smera Saša Dobrijević.

Drugo mesto pripalo je Gimnaziji Vukovar, a treće Ekonomskoj školi, takođe iz Vukovara. Zadovoljni prikazanim znanjem đaka su i organizatori.

- Na kraju današnjeg kviza i druženja možemo reći da smo i više nego zadovoljni, pogotovo uzevši u obzir da je ovo prva godina organizovanja. Deca su pokazala zavidno znanje. Pitanja su bila iz gradiva za srednje škole. Neke škole su došle sa predstavnicima iz prvih i drugih razreda koji su svakako pokazali znanje iz viših razreda - zaključuje Srđan Lukić.

Pravoslavna veronauka se trenutno na području eparhije osečkopoljske i baranjske uči u devet srednjih škola kojima predaje šestoro veroučitelja.