Lepote Borova prikazane u fotografijama

Sinoć je u galeriji Osnovne škole Borovo otvorena izložba fotografija „Borovska razglednica“ u organizaciji lokalnog manjinskog veća.

Dušan Velimirović 28.12.2023.
Borovska razglednica 2023

Jedna fotografija vredi više od hiljadu reči. Ovim motom vodili su se pre 11 godina članovi Veća srpske nacionalne manjine opštine Borovo kada su pokrenuli foto-konkurs jednostavno nazvan „Borovska razglednica“. Jednostavan je i koncept konkursa, tokom kalendarske godine fotografi amateri, ali i profesionalci, hvataju kadrove Borova, bilo da su na njima ljudi, arhitektura ili priroda, a na kraju godine žiri bira najbolje koje budu izložene u galeriji ili završe na kalendaru.

- Ovogodišnja razglednica je sastavljena iz tri dela. Prvi deo su činili fotografi-amateri kojih je bilo preko 20, drugi deo izložbe odnosi se na našeg gosta fotografa, a treći deo, možda najinteresantniji su stare fotografije iz borovskih vinograda i centra sa ljudima koji su živeli pre 50 i više godina. Na taj način želimo da podstaknemo i iniciramo prikupljanje sličnih fotografija u budućnosti da bismo možda za neku godinu izdali knjigu sa ljudima koji su živeli i radili u Borovu - posebno je naglasio novitet ovogodišnje izložbe predsednik VSNM opštine Borovo Dušan Latas.

Ovakve izložbe imaju za cilj da ostave trag o sadašnjem Borovu nekim budućim stanovnicima ovog mesta.

- Izložbe fotografija nisu česte u našem kraju i teško da se možemo upoređivati s nekim, ali mislim da je to dobar put da se od zaborava sačuvaju ljudi i događaji. Sigurno je da će nekim ljudima koji ovde budu boravili za 10, 20 ili 50 godina biti interesantan svaki detalj, svaka zgrada, vizura Borova nekada i možda će iz tih fotografija izvući pouku i pravac gde smo dobro radili, a gde manje dobro. U svakom slučaju, sve te fotografije su pored svog umetničkog dela i dokument - navodi Latas.

Fotografiju zavoleo u aeroklubu

Prema rečima organizatora, nakon što su prethodnih godina gostovali mladi fotografi, ove godine su se odlučili za iskusnijeg fotografa bogate karijere Milenka Vukajlovića.

- Davne 1986. godine završio sam u Osijeku školu za fotografa i imao sam veliku želju da se bavim tim poslom. U to vreme sam radio u Kombinatu Borovo za Borovske novine, a posle za Vukovarske novine i snimao sam sve sportske događaje u to vreme, počevši od sportskih i svih ostalih koji su se dešavali u fabrici. Pošto sam radio za Borovske novine, imao sam tu čast da idem po fabrici i slikam sve proslave poput osmog marta i odlaska u penziju. Sve sam to beležio fotoaparatom, a posle i kamerom. Drago mi je što sam živeo u tom vremenu i sve to mogao da zabeležim - priča Milenko Vukajlović.

Borovska razglednica Dušan Latas Milenko Vukajlović

Vukajlović je radio i za vreme izložbe

Ljubav prema fotografiji pojavila se u vremenu dok je bio član Aerokluba Borovo.

- Počeo sam skakati padobranom 1973. godine i vozio sam jedrilicu nakon što sam završio kurs za pilota. Dok sam leteo, gledao sam panorame Vukovara i Borova i sve me to inspirisalo. Stariji kolega pilot Miloš Popović, nažalost sada pokojni, bio je i fotograf kojem sam onda na neki način bio šegrt i učio me fotografiji - priča Vukajlović.

Pojasnio je naš sagovornik i razliku između fotografije nekada i sada.

- Sad je mnogo lakše jer digitalna fotografija pomaže. Pre smo morali imati „dobro oko“ i „laganu ruku“ i osetiti prirodu daleko više nego što je to u današnje vreme. Bilo je daleko teže i pri razvijanju filma. Ipak, i danas treba talenat i znanje - zaključuje fotograf Milenko Vukajlović.

I ova izložba je humanitarnog karaktera. Pri donaciji od pet, 10 ili 15 evra možete dobiti kalendar ili fotografije, a novac će biti prosleđen nekome od stanovnika Borova kome bude najpotrebniji. Ove godine žiri je izabrao i tri najbolje fotografije. Treće mesto osvojila je Natalija Kovač, drugo Maja Lončarević, a najlepšu fotografiju ima Aleksandar Čečavac.

Borovska razglednica Dušan latas Milenko Vukajlović

Tri prvoplasirane fotografije

Počela humanitarna akcija „Mali dar za veliki osmeh“

Veoma je aktivno na humanitarnom planu u Borovu. Istoga dana započela je i humanitarna akcija Opštinske organizacije SDSS-a Borovo „Mali dar za veliki osmeh“ čiji je cilj prikupljanje slatkiša i školskog pribora za paketiće deci iz porodica slabijeg imovinskog stanja. Ovo je već šesta godina kako se organizuje navedena akcija.

- Cilj ove akcije je da sakupimo od svih fizičkih osoba, ustanova, udruženja i organizacija koje deluju na području opštine Borovo donacije u vidu slatkiša i školskog pribora i od toga da napravimo paketiće koji su primarno namenjeni deci koja žive sa samohranim roditeljima i onoj deci koja dolaze iz porodica lošijeg socijalnog statusa. Praksa pokazuje da su to meštani dobro prihvatili, da se svake godine napravi preko stotinu paketića koji onda oko našeg Božića budu poklonjeni deci i na taj način želimo i da kao stranka ukažemo na značaj koji za nas imaju, da nisu ostavljeni sami i da kao politički predstavnici brinemo za njih i da se, barem u ovim teškim vremenima, setimo svih koji su u teškoj poziciji - pojašnjava svrhu akcije predsednik Opštinske organizacije SDSS-a Borovo Srđan Jeremić.

Akcija traje još danas i sutra, a svoje donacije možete doneti u opštinsku većnicu u vremenu od 7 do 15 te od 17 do 19 časova.