Letnji kamp „Pilipenda“ za decu Like, Banije i Korduna

Srpski demokratski forum, podružnica za Liku i Dalmaciju, u okviru jednog od svojih programa organizuje kamp za decu „Pilipenda kampuje“ koji će biti provođen sredinom jula meseca u manastiru Krka.

Vaska Radulović 10.06.2024.

Tokom jednodnevnog radnog sastanka, koji su predstavnici centrale SDF-a iz Zagreba održali sa rukovodstvom i svim članovima SDF-ove podružnice Lika i Dalmacija u Kninu, dogovoreni su svi detalji vezani za prijavu i sadržaj kampa „Pilipenda“ koji će ovog leta biti realizovan u Dalmaciji.

Organizacija kampa za decu, simboličnog naziva „Pilipenda“ jedan je od nekoliko projekata koji je, kroz jednogodišnji program, osmišljen od strane dalmatinsko-ličke podružnice Srpskog demokratskog foruma. Ovogodišnji kamp namenjen je deci sa područja najugroženijih, ruralnih delova Hrvatske Like, Korduna i Banije. Iako je prvobitno bilo zamišljeno da deca kampuju u prirodi, tehnički uslovi za njihov boravak u takvim uslovima iziskivali su zahtevniju organizaciju pa su članovi SDF-a za prvu godinu kampa potražili prikladnije rešenje.

- Plan je bio da decu iz nekoliko delova Hrvatske dovedemo ovde u Dalmaciju gde bismo im omogućili sedmodnevni boravak u prirodnim uslovima, da kampuju u šatorima, a kroz različite radionice, aktivnosti i putovanja savladaju neke nove veštine opstanka i života u prirodnom ambijentu. Ipak, kako je ovo prva godina u kojoj smo se odlučili na realizaciju kampa, tehnički uslovi za njegovu postavku, pa i sama lokacija, nametnuli su se kao jedan od kompleksnijih problema koji iziskuje dužu i adekvatniju pripremu. Tada nam je u susret izašao Episkop dalmatinski Nikodim koji je blagoslovio da kamp smestimo kod manastira Krka. Deca će biti smeštena u prostorijama Bogoslovije, biće nam dostupna kuhinja, mesta za radionicu, teren u manastirskom kompleksu za sportske aktivnosti, i sve ono što nam je potrebno da učesnicima omogućimo šest dana boravka u Dalmaciji koji će im, verujemo, ostati u najlepšem sećanju – kaže predsednik SDF-ove podružnice Lika i Dalmacija Jovica Krstanović.

Kamp „Pilipenda“ namenjen je starijim osnovnoškolcima i srednjoškolcima od 13 do 17 godina, te njihovoj pratnji u slučaju posebne potrebe. Uz decu, u kampu će biti smešteni i njihovi učitelji, pedagozi i organizatori, odnosno osoblje čiji je posao briga o deci i programu kampa. Cilj kampa je međusobno povezivanje dece iz različitih krajeva Republike Hrvatske te njihovo upoznavanje s bogatim kulturnim i verskim nasleđem, tradicijom i običajima srpskog naroda s područja Like i Dalmacije.

- Kamp će se održati u toplom letnjem razdoblju sredinom meseca jula, odnosno od 15. do 21. jula. Tokom trajanja kampa deca će posetiti okolne pravoslavne manastire, izvore reka te značajnije kulturne znamenitosti ovog dela Dalmacije. Uz sportsko-rekreativni deo koji uključuje posebno organizovano učenje tradicionalnog dalmatinskog sporta - balota, deca će učiti osnove kampovanja, boravka i snalaženja u prirodi, prepoznavanje posebnosti krškog krajolika, sredozemne klime, biljnog i životinjskog sveta, kuhinje, govora i svakodnevnih običaja. Na kraju boravka, organizatori će za svu decu, domaćine i učesnike pripremiti veliko završno zabavno veče. Deci će biti osigurani topli, kuvani obroci i sva infrastruktura nužna za pristojan i ugodan boravak; sobe, prostori za rad, prevoz, oprema. Svi segmenti kampa su besplatni za sve prijavljene učesnike kao što su hrana, prevoz, piće, korišćenje opreme i slično. O deci će sve vreme brinuti tim sastavljen od desetak profesora, pedagoga, organizatora, medicinskog osoblja i volontera, koji će zajedno s njima takođe biti smešteni u manastiru Krka - navodi SDF-ov tim u informativnoj prijavnici vezanoj za „Pilipendu“.

- I ovim putem želimo da pozovemo svu zainteresovanu decu navedenog uzrasta, njihove roditelje, da se prijave za učešće u kampu, popune formulare koji su neophodni, kako bismo iste što pre mogli da razmotrimo i obavestimo ih o daljim koracima. Nadamo se da će sve proteći onako kako smo zamislili, da ćemo deci približiti i pokazati Dalmaciju onakvom kakva jeste i da će njihov boravak ovde, nova prijateljstva i poznanstva koja će steći ostati za čitav život. Ukoliko sve tako i bude, cilj nam je da naredne godine dovedemo još veći broj dece, da uključimo i ostale delove Hrvatske, da povežemo našu omladinu iz svih krajeva i da ovaj kamp postane jedno novo mesto zajedništva, druženja, ali i primer očuvanja identiteta našeg naroda – poručuje Krstanović.

Prijave za kamp se podnose popunjavanjem obrasca ispod linka objavljenog na stranicama SDF-a ili njihovoj fejsbuk stranici.

- Sve pristigle prijave pregledaće nadležna komisija. Roditeljima će biti poslana informacija o tome jesu li deca primljena. Vodiće se računa o tome da u kampu bude približan broj dečaka i devojčica te da sve tri regije budu što ravnopravnije zastupljene. Prednost pri izboru imaće deca koja pohađaju neki od manjinskih modela nastave, veronauku ili Program plus Srpskog narodnog veća. Rok za prijave je od četvrtka 06.06. do nedelje 16.06.2024.- stoji u zvaničnoj objavi SDF-a.