Lokalni izbori u Hrvatskoj – Ko su izabrani predstavnici Srba?

U nedelju su održani lokalni izbori u Hrvatskoj. Srbi su takođe imali priliku da izaberu svoje predstavnike u gradovima, opštinama i županijama.

Evroparlament

Na istoku Hrvatske Samostalna demokratska srpska stranka od svih srpskih lista i kandidata ostvarila je najbolje rezultate. Kandidat za srpskog zamenika župana Vukovarsko-sremske županije ispred SDSS-a Srđan Jeremić dobio je najveće poverenje izašlih birača, odnosno 3.638 glasova, s tim da će se izbori za zamenika župana ponoviti u Trpinji. Ispod Jeremića bili su Dragan Crnogorac (1.213), Rado Lazić (279) i Tatjana Mirić (260). Za županijsku skupštinu SDSS je uspeo da osvoji 7,22 odsto glasova i imaće dva predstavnika u ovom telu, s tim da će imati priliku da osvoji još koji mandat na dopunskim manjinskim izborima. Lista Dragana Crnogorca je ispod cenzusa sa osvojenih 3,49 odsto glasova, dok je najbolji rezultat ostvario HDZ (40,14 odsto).

U opštinama bez promena, u Vukovaru novi zamenik

U većinskim srpskim opštinama nije bilo većih promena. U Markušici i Negoslavcima kandidati i lista SDSS-a bili su jedini kandidovani tako da je bilo upitno samo koliko će birača izaći na birališta. I dok je Dušan Jeckov ponovo izabran na mesto načelnika opštine Negoslavci, u Markušici umesto dosadašnjeg Budimira Drače na mestu načelnika Tihomir Kolarević.

Kada su načelnici u pitanju, stanje se nije promenilo ni u Borovu i Trpinji. Zoran Baćanović je u Borovu sa 1010 glasova pobedio Nikolu Lukića (401), a sličan raspored glasova bio je i za opštinsko veće gde će većinu ponovo imati SDSS, a nekoliko većničkih mesta pripalo je i listi Željka Lukića. Nezavisni Miroslav Palić u Trpinji obavljaće dužnost načelnika opštine Trpinja i u naredne četiri godine nakon tesne pobede od 141 glasa razlike nad kandidatom SDSS-a Milošem Miodragovićem. Takođe, lista Miroslava Palića imaće većinu u opštinskom veću (1.306 glasova) u odnosu na SDSS (1.174).

Od ostalih opština na nivou Vukovarsko-sremske županije SDSS će imati svoje predstavnike u većima opština Stari Jankovci, Nijemci i Tompojevci, a u opštini Stari Jankovci imaće i zamenika načelnika Sinišu Šušu koji je tu dužnost obavljao i ranije.

Veliko interesovanje javnosti vladalo je za rezultate u Vukovaru gde će kandidat SDSS-a Srđan Kolar biti novi zamenik gradonačelnika umesto dosadašnjeg Srđana Milakovića (DSS). Takođe, dva mesta u gradskom veću imaće SDSS (1.222 glasa), a jedno DSS (631). Najviše glasova osvojila je lista Ivana Penave (41,78 odsto), potom HDZ-a (21,71 odsto), dok će po jedno mesto imati lista Željka Saboa i HNS-a, a ispod cenzusa su ostale liste SDP-a, Dragana Crnogorca i Pavla Josića. Ime gradonačelnika Vukovara znaće se nakon drugog kruga izbora koji će biti održani 30. maja, a biraće se između Ivana Penave i Nikole Mažara (HDZ).

Čvarković ponovo zamenik župana u OBŽ

Na nivou Osječko-baranjske županije u trku za zamenika župana uključilo se troje kandidata, a najbolji rezultat ostvario je Radomir Čvarković (SDSS) sa osvojena 2282 glasa u odnosu na Vojislava Bojanića (849) i Boška Gveru (597). Za županijsku skupštinu lista SDSS-a nije uspela da pređe cenzus sa osvojenih 3,66 odsto glasova, dok je najbolji rezultat ostvario HDZ (49,6 odsto).

Samostalna demokratska srpska stranka posle niza godina ima zamenika gradonačelnika Belog Manastira. Svetlana Žarković izabrana je na ovu funkciju sa osvojenih 269 glasova u odnosu 62 glasa koja je uspeo da dobije nezavisni Nenad Meničanin. Pored toga SDSS je za gradsko veće uspeo da dobije podršku 10,07 odsto izašlih birača, a u ovom telu biće još i većnici HDZ-a (59,34 odsto) i SDP-a (26,17 odsto).

Nezvisni Petar Marijanac uspeo je da pobedi u trci za zamenika načelnika opštine Darda. On je sa 199 glasova bio bolji od Radovana Gotovca (SDSS) i Gorana Kusića (DSS). Ove dve srpske stranke imaće i predstavnike u opštinskom veću jer je SDSS osvojio 14,71 odsto izašlih birača, a DSS 8,96 odsto.

Novi stari načelnik izabran je i u opštini Erdut. Jugoslav Vesić (SDSS) dobio je najveću podršku od 1.420 glasova, duplo više od Anamarije Kovčalije Francem (HDZ) koju je podržalo 645 glasača. SDSS će i u opštinskom veću imati većinu zahvaljujući podršci od 58,95 odsto glasača, a u ovom telu biće i predstavnici HDZ-a (34,14 odsto) i Radničke fronte (6,89 odsto).

Dragan Zorić (SDSS) koji je u prošlom mandatu zamenio pokojnog Mila Zlokapu dobio je poverenje 479 birača opštine Šodolovci u odnosu na nezavisnog Nenada Samardžića (188). U opštinskom veću SDSS će imati većinu pošto je dobio poverenje 62,8 odsto birača, a pored ove stranke mesto će u klupama većnice zauzeti i nezavisna lista Stevana Živkovića (15,09 odsto), HDZ (14,32 odsto) i DHSS (7,77 odsto).

Za mesto načelnika opštine Jagodnjak kandidovala se jedino Danijela Mlinarević (SDSS), dok je za opštinsko veće SDSS koji je osvojio 552 glasa imao i konkurenciju u HDZ-u (153 glasa).

Svoje predstavnike Srbi su birali i u opštini Popovac gde je jedini kandidat bio Zoran Milošević (SDSS), a ova stranka je u opštinskom veću treća po jačini (19,82 odsto) u odnosu na HDZ (53,15 odsto) i nezavisnu listu Tamare Marković (27,02 odsto). Takođe, u opštini Kneževi Vinogradi kandidat SDSS-a za zamenika načelnika opštine Stojan Petrović osvojio je najviše glasova (184) u odnosu na nezavisne protukandidate Aleksandra Kovača (118) i Mirjanu Damjanić (51). Izbori za opštinsko veće u ovoj opštini biće ponovljeni, dok će se u opštinskom veću opštine Viljevo naći kandidati sa nezavisne liste Dalibora Dakića (21,53 odsto) i SDSS-a (14,53 odsto), dok će većinu u ovoj lokalnoj samoupravi imati HDZ sa 64,10 odsto podrške.

Zamenici župana iz srpske zajednice u ostalim županijama

U Požeško-slavonskoj županiji zamenik župana iz redova pripadnika srpske nacionalne manjine postao je doskorašnji zamenik pakračke gradonačelnice Nikola Ivanović. Njega je na to mesto kandidovao SDSS jednako kao i Igora Pavkovića koji će drugi mandat po redu biti zamenik župana u Virovitičko-podravskoj županiji. Kada je u pitanju Bjelovarsko-bilogorska županija tamo će zamenik župana ostati Saša Lukić, zajednički kandidat SDP-a i SDSS-a. U Sisačko-moslavačkoj županiji bilo je tri kandidata za ovu poziciju, a sa 2.064 glasa pobedila je SDSS-ova Mirjana Oluić ispred dosadašnjeg zamenika župana Dušana Bjelajca i nezavisnog Milana Vukelića.

Dosadašnji načelnik opštine Krnjak Dejan Mihajlović (SDSS) postao je nakon nedeljnih izbora zamenik župana sa 1.546 glasova što je bilo više od Dušana Predovića (DSS) koji je imao 713 i nezavisnog Mirka Martinovića koji je imao 507 glasova. Novog zamenika župana ispred srpskog naroda ima i Ličko-senjska županija. Reč je o Milanu Uzelcu (SDSS) doskorašnjem zameniku načelnika opštine Udbina. On je ostvario ukupno 1.241 glas naspram 215 glasova koliko je dobio kandidat grupe birača Đorđe Gvozdić.

Petar Mamula kao kandidat SDP-a, PGS-a, IDS-a, HSU-a i HSS-a ostaje na poziciji predstavnika srpske zajednice i zamenika župana Primorsko-goranske županije. Uz veoma malu izlaznost od 7,29 odsto za njega je glasalo 710 pripadnika srpske zajednice nasuprot 233 glasa koliko je dobio nezavisni Dušan Stipanović. Ognjen Vukmirović nije imao konkurenciju pa je sa 2.514 glasova ostao na poziciji zamenika šibensko-kninskog župana. Na tu poziciju izabran je prvi put prošle godine kada je Anja Šimpraga stupila na dužnost saborske zastupnice.

Gradovi i opštine – Šibensko-kninska županija

Govoreći o Anji Šimpragi ona je kao kandidat SDSS-a i SDP-a izašla na izbore kao kandidatkinja za gradonačelnicu Knina i sa 740 glasova završila na trećoj poziciji iza Nikole Blaževića iz HDZ-a i nezavisnog kandidata Marija Ćaćića. O gradonačelniku Knina odlučiće glasači u drugom krugu za dve nedelje. Lista za gradsko Veće u Kninu čija je nositeljka bila Anja Šimpraga dobila je 14 odsto glasova pa je moguće da će nakon drugog kruga izbora za gradonačelnika i participirati u gradskoj vlasti jer niko nema potrebnu većinu.

U opštini Biskupija načelnik će ostati Milan Đurđević koji je bio i jedini kandidat, a dobio je poverenje od 87 odsto za sastavljanje opštinskog Veća. Civljane su jedna od najmanjih opština u Hrvatskoj sa svega oko 200 ljudi sa pravom glasa, a načelnik će i dalje ostati nezavisni Petar Preočanin kome je za pobedu nad protivkandidatom iz SDP-a bilo dovoljno 98 glasova.

U Erveniku SDSS-ov Predrag Burza nije imao konkurenciju pa će i dalje ostati načelnik opštine, isto kao i njegov stranački kolega Goran Reljić koji ostaje na čelu opštine Kistanje. U Skradinu je lista Nikole Milovića iz SDSS-a završila na drugom mestu sa 16 odsto glasova, ali HDZ ima više od polovine što je dovoljno da sastavi većinu. Na izborima za članove županijske skupštine SDSS je sa 2.450 glasova prešao prag i obezbedio jednog predstavnika u ovom telu vlasti.

U Gračacu drugi krug

Kada je reč o zadarskoj županiji u Benkovcu nijedna od lista sa srpskim predznakom nije uspela da uđe u gradsko veće, ali je zato u Gračacu zajednička lista SDSS-a i DSS-a uzela najveći broj glasova odnosno 38 odsto dok je HDZ ostao na drugom mestu sa 37 odsto. U opštinsko veće ušla je još jedna nezavisna lista i kandidatkinja Domovinskog pokreta. Kada je reč o izboru novog načelnika u Gračacu će se ići u drugi krug. Na nedeljnim izborima HDZ-ov Robert Juko imao je 645 glasova (37 odsto) dok je kandidat dve srpske stranke Rajko Obradović ostvario dvadeset glasova manje odnosno 36 odsto. Zamenik načelnika ispred srpske zajednice biće Nebojša Rađenović.

Ličko-senjska županija i Karlovačka županija

Još dve nedelje će se čekati i da se vidi ko će biti načelnik Donjeg Lapca, a u drugi krug će trenutni načelnik, SDSS-ov Ilija Obradović i SDP-ov kandidat Daco Vlatković. Obradović je u prvom krugu ostvario 36 odsto glasova, a Vlatković 24. Slična situacija će biti i u opštinkom veću gde niko nema potreban broj ruku za formiranje većine, a izborni prag prešlo je svih pet lista koje su izašle na izbore.

Zamenik načelnika u opštini Plitvička jezera ispred srpske zajednice ostaće Milan Prica koji je bio i jedini kadnidat za tu funkciju. U ličkoj opštini Vrhovine načelnik ostaje Milorad Delić čija lista za opštinsko Veće je osvojila 64 odsto i imaće potrebnu većinu. Najviše glasova na izborima za opštinsko Veće u Udbini osvojila je lista SDSS-a sa 51,65 odsto glasova onih koji su izašli na izbore. SDSS-ova lista ostvarila je uspeh i na izborima za županijsku skupštinu prešavši izborni prag sa 1.408 glasova.

Novi načelnik u Krnjaku biće Perica Matijević iz SDSS-a koji je na toj funkciji zamenio Dejana Mihajlovića. Lista ove stranke osvojila je i 50 odsto glasova na izborima za opštinsko veće. U gradu Ogulinu nijedna stranka sa srpskim predznakom nije uspela da uđe u gradsko veće dok će u Plaškom zamenica načelnika ispred srpske zajednice ostati Mara Šupica iz SDSS-a. U Vojniću će na mestu načelnika i dalje ostati HDZ-ov Nebojša Andrić koji je odneo ubedljivu pobedu nad zajedničkim kandidatom SDP-a, SDSS-a i DSS-a Bojanom Dobrosavljevićem.

Sisačko-moslavačka županija i Slavonija

Zamenik načelnika iz redova pripadnika srpskog naroda u Donjim Kukuruzarima biće DSS-ov Dalibor Kukuruzar, u Topuskom nezavisna Jelena Roknić, a u opštini Majur SDSS-ov Pero Grabundžija. Zamenik gradonačelnika u Hrvatskoj Kostajnici je SDSS-ov Duško Grbić, a u Glini nezavisna Branka Bakšić. U opštinama Gvozd i Dvor dosadašnji načelnici ponovo su dobili poverenje birača, a reč je o SDSS-ovim Milanu Vrgi i Nikoli Arbutini. SDSS-ovoj listi za županijsku skupštinu malo je nedostajalo da pređe izborni prag pa je sa 2.965 glasova ostala na 4,71 odsto.

U Pakracu je nova zamenica gradonačelnice postala Mirsada Popović Damjanović ispred SDSS-a koja je bila i jedini kandidat za tu funkciju, a lista ove stranke ušla je i u gradsko Veće osvojivši 8,4 odsto glasova. Kada je reč o Brodsko-posavskoj županiji predstavnici srpske zajednice ostali su nepromenjeni. U opštini Dragalić zamenica načelnika ostaje Ranka Milojković, a u Okučanima je na toj poziciji i dalje Siniša Martinović.