Marširali kroz Borovo i pozivali na klanje i ubijanje Srba

Jutros, dok Srbi, i ne samo Srbi nego i pravoslavni u celom svetu, proslavljaju Vaskrsenje Hristovo, meštani Borova bili su neugodno iznenađeni brutalnim i ničim izazvanim povicima koji pozivaju na ubijanje.

BBB Borovo međunacionalni incident

Grupa od dvadesetak mladića pod policijskom pratnjom, prošetala je borovskom Željezničkom i Bulićevom ulicom i pevala šovinističke pesme uz povike „ubij Srbina“ i „Oj Hrvatska mati Srbe ćemo klati“.

Takvi povici možda i ne bi bili neko iznenađenje, jer je poslednjih godina to nešto što je već postalo uobičajeno, da one koji ih izvikuju ne prati policija koja takve stvari treba da spreči. To svemu daje jednu potpuno drugačiju dimenziju.

Događaj i akteri su snimljeni i biće zatraženo postupanje policije

Načelnik nam je u telefonskom razgovoru rekao da je ceo događaj snimljen i da će snimci biti prosleđeni policiji od koje će biti zatraženo postupanje.

– Policija je učesnike tog nacionalističkog marša legitimisala, koliko sam uspeo da vidim, ali ne znam da li će po tom pitanju postupati dalje. Ovde ima raznih elemenata koji zahtevaju krivično gonjenje i bilo bi veoma čudno da sve završi samo na legitimisanju. U svakom slučaju ja ću snimke odneti u policiju pa ćemo videti šta će na kraju biti – rekao je načelnik Baćanović i dodao da je policija izgrednike ukrcala u svoja vozila i odvezla ih iz Borova.

Ove godine proslava pravoslavnog vaskrsa poklopila se sa obeležavanjem događaja od 2. maja 1991. godine kada se u Borovu dogodio sukob između meštana ovog sela i policije u kom je smrtno stradalo 12 hrvatskih policajaca.

Predsednik Milanović načelnika Borova nazvao papkom, a dva dana kasnije na scenu su stupili i navijači

Ovoj provokaciji prethodio je dolazak predsednika Hrvatske Zorana Milanovića koji je u četvrtak 29. aprila posetio Borovo kako bi položio venac na spomen obeležje u hrvatskim policajcima centru sela. Tada je prozvao načelnika Zorana Baćanovića jer nije hteo da ga primi. Treba reći da poseta predsednika ranije nije bila najavljena.

– Danas sam ovde i hteo sam se naći s načelnikom iz SDSS-a, ne znam kako se zove. Na kafi, a ne da on dolazi ovde. I tu je nastupila agonija. Prvo je rekao da mora na konsultacije, a na koncu i da ne može. Sada je negde iza roleta, ja ga pozdravljam. Došao sam ga pitati što ima s pravima Srba i ćirilicom ovde – rekao je tom prilikom Milanović koji je načelnika Borova pri tom nazvao i „papkom“.

Takvo ponašanje predsednika, ispostavilo se, bilo je samo uvod u ono što je usledilo dva dana kasnije. Naime, grupa navijača Dinama okupljenih u navijačku grupu Bad blu bojs, u subotu je u prisustvu i uz obezbeđenje policije, iscrtala mural na zidu Veleprometove trgovine, u parku neposredno iza Spomenika palim borcima i žrtvama Drugog svetskog rata i Spomen-obeležja 12 redarstvenika. Nakon što su završili mural, na kom centralno mesto zauzima hrvatska zastava, uz bakljadu se pevali nacionalističke pesme.

Za ovakav postupak Velepromet je kao vlasnik izdao saglasnost koja je dostavljena policiji još u petak, naveo je načelnik Baćanović koji je rekao da smatra kako takav postupak nikako ne doprinosi suživotu između pripadnika većinskog naroda i pripadnika srpske zajednice.

– Naprotiv, takav postupak je samo korak unazad u odnosu na sve što je do sada učinjeno, kako bi se zajednički život odvijao prema smirivanju tenzija u našem društvu i prihvatanju ljudskih i moralnih vrednosti kojima težimo – rekao je Baćanović koji je meštane Borova pozva da ostanu hladne glave i da ne nasedaju ni na kakve provokacije, koje očigledno imaj za cilj unošenje nemira.

– Siguran sam da ćemo pronaći način, da ovakvu provokaciju rešimo na najbolji mogući način – poručio je u saopštenju za javnost načelnik Zoran Baćanović.

Sve je kulminiralo danas kada su, najverovatnije isti ljudi šetajući kroz Borovo vređali i provocirali njegove meštane.