Mladi Kordunaši upoznavali Dalj, Borovo i Vukovar

U dečijem dobu izleti predstavljaju jedan od najomiljenijih načina zabave, pogotovo ako se ide na nova i nepoznata mesta. Kako bi spojili ugodno s korisnim, članovi Srpskog kulturnog društva „Prosvjeta“ pododbor Vojnić napisali su projekat prema Ministarstvu kulture i informisanja Republike Srbije sa namerom da sa decom obiđu Beograd i zajedno uživaju u znamenitostima i […]

Dušan Velimirović 08.10.2021.
SKD „Prosvjeta“ pododbor Vojnić

U dečijem dobu izleti predstavljaju jedan od najomiljenijih načina zabave, pogotovo ako se ide na nova i nepoznata mesta. Kako bi spojili ugodno s korisnim, članovi Srpskog kulturnog društva „Prosvjeta“ pododbor Vojnić napisali su projekat prema Ministarstvu kulture i informisanja Republike Srbije sa namerom da sa decom obiđu Beograd i zajedno uživaju u znamenitostima i muzejima glavnog grada Srbije. Kako ih je u toj nameri sprečila pandemija koronavirusa, zatražili su prenamenu projekta za posetu Vukovaru što im je na kraju i odobreno. Iako su uskraćeni za uživanje u Beogradu, članovi ovog kordunaškog pododbora, uglavnom deca i roditelji, bili su oduševljeni posetom Dalju, Borovu i Vukovaru. - Ovom prilikom obišli smo Kulturni i naučni centar Milutin Milanković. Dočekao nas je i stručno vodio, odnosno informisao o životu i radu našeg čuvenog naučnika upravnik ovog centra Đorđe Nešić. Obišli smo i Manastir Uspenja Presvete Bogorodice u Dalj planini. Ne mogu ni opisati koliko smo bili oduševljeni dočekom i vođenjem u manastiru. Pripremljeno je posluženje za decu i roditelje, a ispratili su nas i poklonima – puna  utisaka iz podunavskog kraja kaže predsednica pododbora iz Vojnića Nada Malbaša.

Poseta Vukovaru neopterećena ratom

U Borovu su deca i roditelji imali priliku da se upoznaju sa radom Osnovne škole Borovo u kojoj se  nastava odvija po modelu A manjinskog obrazovanja što je za njih bilo veliko iskustvo. Sa radom škole upoznao ih je direktor Tihomir Jakovljević. Nakon ručka, usledila je šetnja Vukovarom gde su posetili dvorac Elc i rodnu kuću Lavoslava Ružičke uz stručno vodstvo Maje Matić i profesora istorije Veljka Maksića. - Oduševljeni smo, htela sam da deci pokažem jedan drugi Vukovar i u tome smo uspeli. Gostoprimstvo je bilo neverovatno, dan je bio prelep, a sve što smo obilazili imalo je isključivo veze sa kulturom i stanovnicima grada. Gospodin Veljko je odlično pojasnio istoriju grada bez opterećivanja dece ratom. Žao mi je što ranije nismo stupili u kontakt jer smo letos organizovali školu folklora u Vojniću, sve uz pomoć Ansambla narodnih igara SKD „Prosvjeta“ i njihovog direktora. Nama je to puno značilo jer u našem kraju nedostaje kvalitetnih kadrova – priča Malbaša. Prosvjetin pododbor iz Vojnića trenutno broji preko 20 članova u folklornoj sekciji, 15 u likovnoj i 10 članova u pevačkoj sekciji sa tamburaškim sastavom, a nedavno im je prošao i projekat od preko 98 hiljada kuna vezan za tradiciju Korduna koji je odobrila Hrvatska zaklada za decu.