Mladi Srbi iz Hrvatske pomagali stradalima u zemljotresu

Omladinska mreža Srba u Hrvatskoj i Akademsko udruženje srpske omladine „Josif Runjanin“ organizovali su 20. februara radnu akciju pravljenja humanitarnih paketa u Vrginmostu.

Srbi Hr 22.02.2021.
Mladi Srbi Vrginmost radna akcija

Akcija Srpskog narodnog veća „Banija je naša kuća“ pokrenuta je neposredno posle razornog zemljotresa koji je krajem prošle godine pogodio područje oko Siska, Petrinje i Gline. U okviru ove akcije svakodnevno se na razne načine pomaže unesrećenom stanovništvu. Jedan od tih načina je i zajedničko volontiranje Omladinske mreže Srba u Hrvatskoj i Akademskog udruženja srpske omladine „Josif Runjanin“.

Skoro 50 mladih Srba iz cele Hrvatske sastalo se u centralnom SNV-ovom skladištu u Vrginmostu gde su razvrstavali humanitarnu pomoć te pravili pakete sa prehrambenim i higijenskim potrepštinama koji su kasnije poslani na adrese stanovnika Banije čiji su domovi stradali u zemljotresu.

Na put su se iz najistočnijih delova Republike Hrvatske uputili članovi Akademskog udruženja srpske omladine „Josif Runjanin“ kojima je ovo bila druga akcija pružanja pomoći unesrećenom narodu, nakon što su krajem prošle godine radili na sanaciji porušenih krovišta.

- Brzo smo se dogovorili sa članovima Omladinske mreže, trebalo je samo da nađemo datum koji nam svima odgovara i sakupimo dovoljan broj volontera. Na kraju smo došli sa četiri automobila i uz kvalitetnu organizaciju domaćina, uspeli u svom naumu, možda i više nego što smo zamislili. Osim humanitarnog dela akcije, bila je ovo prilika da se naši članovi upoznaju i druže sa mladim Srbima iz ostatka Hrvatske. Nekima je ovo prvi put da su posetili Baniju i Kordun. Nakon što smo volontirali neposredno posle zemljotresa, dogovorili smo se da pomoć Baniji ne bude svedena samo na početni talas volontiranja, već da nastavimo i u budućnosti – kaže predsednik Akademskog udruženja srpske omladine „Josif Runjanin“ Dušan Velimirović.

Počeli da volontiraju odmah posle zemljotresa

Volonteri SNV-a i Omladinske mreže počeli su sa volontiranjem istoga dana kada se dogodio zemljotres.

- Zemljotres nas je zatekao u Kninu gde smo išli da uspostavimo komunikaciju sa jednim udruženjem za decu sa posebnim potrebama. Pre sastanka saznali smo da je bio zemljotres sa epicentrom na Baniji. Sa mnom su u automobilu bile i dve Banijke Milijana Nožinić i Jelena Nestorović koje su bile veoma zabrinute pa smo odmah nakon sastanka otišli za Petrinju, odakle smo se uputili za Majske Poljane. Tamo nam je bio prvi susret sa srušenim kućama. Tamo smo odmah obišli porodicu stradalog Darka Kožića čije je telo nekoliko časova ležalo na poljani, sve dok nije došla pogrebna služba. Sledećih dana smo se našli na terenu i počeli sa koordinacijom volonterskih akcija. Na početku smo ispitivali ljude da nam pomognu da dođemo do nekih delova sela jer smo i sami bili zbunjeni i nismo znali šta da radimo sve dok samoinicijativno nismo stvorili sistem kako da popisujemo štetu i potrebnu pomoć – objašnjava početak volontiranja nakon zemljotresa SNV-ov volonter i jedan od koordinatora na terenu Žikica Dejković.

- Kasnije smo, nakon pokretanja akcije „Banija je naša kuća“ išli od kuće do kuće i ljude ispitivali o šteti na objektima, da li im šta treba, sve to popisivali javljali informacije kolegama iz civilne službe u Zagrebu jer državni aparati danima nakon zemljotresa nisu dolazili do određenih, zabačenijih delova Banije. Nosili smo hranu i vodu i koordinisali akcijama pokrivanja dimnjaka i krovova. Nismo fizički obnavljali kuće, ali smo dovodili volontere i slali ih da pokrivaju kuće i pomoćne objekte gde smo znali da je potrebno. Kako su prolazili dani sve smo se bolje i bolje organizovali i učinci su bili bolji. Nakon tih građevinskih radova i dostavljanja pomoći po kućnim adresama, svoj rad smo nastavili ovde u Vrginmostu kako bismo organizovano slali pomoć koliko je kome potrebno, bez da iko bude zakinut – priča Dejković.

U centralnom skladištu se gotovo svakodnevno odvijaju radne akcije

Centralno skladište Srpskog narodnog veća za područja pogođena zemljotresom je svakodnevno otvoreno, a često se organizuju ovakve i slične akcije.

- Posle Nove godine došli su načelnici opština Vrginmost i Krnjak i zamolili me da svoje poslovne partnere Italijane koji su vlasnici industrijske zone u Vrginmostu zamolim da ustupe hale koje tada nisu bile u funkciji kako bi se prenamenile u ovo skladište. Italijani su bili susretljivi i iznajmili prostor bez naknade. Svakodnevno nam dolazi pomoć od donatora iz Hrvatske i Srbije. Uglavnom ovde dolazi odeća, prehrambeni i higijenski proizvodi kao i građevinski materijal kako bi se ovdašnjim ljudima što pre omogućio povratak u normalan život – priča voditelj Centralnog skladišta SNV-a za područja pogođena u zemljotresu Pero Žutić.

Mladi Srbi Vrginmost SNV

U ovoj volonterskoj akciji učestvovali su i članovi Omladinske organizacije Samostalne demokratske srpske stranke Vukovar, Pravoslavne gimnazije „Kantakuzina Katarina Branković“ iz Zagreba kao i načelnici opština Vrginmost i Krnjak Milan Vrga i Dejan Mihajlović. Spakovano je oko 500 prehrambenih i higijenskih paketa.

Besplatna pravna pomoć SNV-a na Baniji

Pravno odeljenje Srpskog narodnog vijeća proširilo je pružanje besplatne pravne pomoći na području Banije zbog većih potreba stanovništva pogođenog potresom. U nastavku teksta možete da  pronađete kontakte na kojima možete dobiti besplatnu pravnu pomoć.

Dvor

Pravni savjetnik: Marijan Janošević
Adresa: Trg bana Josipa Jelačića 10 (zgrada Opštine Dvor)
e-mail: marijanjanosevic@gmail.com
Kontakt broj: 095-9066-431
Radni dani: utorak, sreda i četvrtak
Radno vrijeme: 8 — 16 sati

Hrvatska Kostajnica

Pravni savjetnik: Marijan Janošević
Adresa: Vladimira Nazora 17 (Gradska knjižnica-čitaonica “Milivoja Cvetnića”)
e-mail: marijanjanosevic@gmail.com
Kontakt broj: 095-9066-431
Radni dani: ponedeljak i petak
Radno vrijeme: 8 — 16 sati

Glina

Pravni savjetnik: Radovan Jović
Adresa: Sisačka 4
e-mail: radovan.jovic@snv.hr
Kontakt broj: 099-696-4707
Radni dani: sreda, četvrtak i petak
Radno vrijeme: 7 — 15 sati

Vrginmost

Pravni savjetnik: Radovan Jović
Adresa: Franje Tuđmana 6 (zgrada opštine)
e-mail: radovan.jovic@snv.hr
Kontakt broj: 099-696-4707
Radni dan: ponedeljak
Radno vrijeme: 7 — 15 sati

Petrinja

Pravni savjetnici: Radovan Jović, Jelena Borić i Milena Čalić Jelić
Adresa: Vladka Mačeka bb (preko puta marketa “Gavranović”)
e-mail: radovan.jovic@snv.hr , jelena.boric@snv.hr, milena.calic.jelic@snv.hr
Kontakt brojevi: 099-696-4707 (Jović), 099-2668-790 (Borić), 099-484-6769 (Čalić Jelić)
Radni dani: utorak, četvrtak i petak
Radno vrijeme: 7 — 15 sati (utorak), 8 — 16 sati (četvrtak i petak)

*Ovaj tekst je nastao u sklopu projekta „Tu gdje živimo“ koji je podržao Fond za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija Agencije za elektroničke medije.