Mladi vatrogasci odmerili snage u Borovu

U Borovu je 30. septembra po prvi put održan dečji kup Dobrovoljnih vatrogasnih društava.

DVD Borovo naslovna

Deca članovi Dobrovoljnih vatrogasnih društava okupili su se u Borovu 30. septembra na fudbalskom igralištu kako bi odmerili snage u različitim poligonima prilagođenim njihovom uzrastu. Ovaj Kup nazvan je po prvom predsedniku i jednom od osnivača borovskog DVD-a Ljubomiru Buzaretiću i na taj način borovski vatrogasci mu iskazuju zahvalnost za sve što je učinio za njihovo društvo.

– Našem prvom predsedniku u čast organizovali smo ovaj kup na kom se okupilo 22 DVD-a koji su doveli svoju decu da se takmiči omladina i podmladak. Podmladak su deca uzrasta od šest do 12 godina, a omladina deca od 12 do 16 godina – rekao je zamenik predsednika DVD-a Borovo Aleksandar Mladenović.

Borovo je ugostilo preko 350 dece iz tri županije, a nastupile su 34 ekipe iz 22 Dobrovoljna vatrogasna društva iz Vukovarsko-sremske, Osječko-baranjske i Brodsko-posavske županije.

– U kategoriji podmlatka gde se takmiče deca od šest do 12 godina, takmičenje je organizovano tako što deca nose kante, sipaju vodu u brentače koje simbolizuju vatrogasni kamion, dok mete koje ruše simbolizuju požar. Kategorija 12 do 16 godina je vatrogasna omladina koja savladava određene prepreke na poligonu, razvlače vatrogasne cevi, pumpaju vodu iz brentača što isto predstavlja određenu vatrogasnu intervenciju, jer vatrogasci kad izađu na teren imaju određene prepreke koje moraju da savladaju u što kraćem vremenu – kaže komandir DVD-a Nuštar i predsednik komisije za takmičenja koordinacije istočne Hrvatske Mirko Ružić.

DVD Borovo

Borovski DVD broji ukupno 100 članova, od kojih sa ponosom ističu kako je 60 dece, dok operativnih članova imaju 28, a ostalo su počasni članovi društva. Poslednjih nekoliko godina posebnu pažnju pridaju radu sa decom, što je privuklo nove članove da se pridruže radu ovoga udruženja i razvijaju ljubav prema vatrogastvu.

– Nastojimo se prilagoditi i drugim obavezama koja deca imaju kao što su škola i vanškolske aktivnosti, tako da dok škola traje obično sa njima radimo vikendom kada su nam i takmičenja, što nam odgovara jer na taj način ne ometamo rad škole. Na našem treningu su pripreme za ovakva takmičenja, prvo se razgibamo, a onda imamo rad sa brentačama koji je definisan pravilima u vatrogastvu Republike Hrvatske – pojasnio nam je voditelj vatrogasne omladine i podmlatka DVD-a Borovo Goran Milanović.

U konkurenciji muške i ženske omladine prvo mesto osvojio je DVD Nuštar, u konkurenciji muškog podmlatka pobedili su članovi DVD-a Orubica iz Brodsko-posavske županije, a u ženskom podmlatku titulu najboljih odnele su devojčice lokalnog DVD-a Borovo.

– Svidelo mi se kako moji drugari treniraju i zabavljaju se u DVD-u pa sam i ja odlučila pre nešto više od godinu dana da postanem član. Pripremali smo se za ovo takmičenje dva dana i jako sam uzbuđena, mislim da ćemo pobediti – rekla nam je pre samog početka takmičenja devetogodišnja Milica Savičić.

Iz Vatrogasne zajednice Vukovarsko-sremske županije navode kako pomenuta županija raspolaže sa 3500 vatrogasaca, od kojih je 2200 operativnih vatrogasaca koji su uvek spremni za određene intervencije.