Molitveno sećanje na žrtve Bljeska

U Okučanima je juče služen molitveni pomen za žrtve rata u zapadnoj Slavoniji od 1991. do 1995. godine.

Dušan Velimirović 03.05.2023.
pomen bljesak okučani

Liturgiju u Hramu svetog velikomučenika Dimitrija i molitveni pomen na žrtve Bljeska i rata u zapadnoj Slavoniji od 1991. do 1995. godine ispred spomenika stradalima u Okučanima služio je paroh okučanski protojerej-stavrofor Dragan Antonić uz sasluženje paroha slatinskog protojereja Dragana Gaćeše, paroha novogradiškog jereja Ognjena Tendžerića i protođakona Milana Tomaševića.

Nekada je eparhija pakračko-slavonska obeležavala sećanje na žrtve Bljeska u hramovima širom eparhije, a poslednjih devet godina molitveno sećanje se organizuje u Okučanima.

Ovo je 28. godišnjica od početka akcije Bljesak u kojoj je hrvatska vojska zauzela prostor zapadne Slavonije oko Okučana i Pakraca koji je do tada bio zaštićena zona Ujedinjenih nacija. Prema podacima Dokumentaciono-informacionog centra Veritas, za vreme ove akcije stradalo je 283 Srba od kojih su 114 bili civili. Bez doma je ostalo preko 15.000 ljudi.

pomen bljesak medari

Medari

Nakon Okučana, prisutni su se uputili u Medare kod spomen krsta za stradale meštane ovog sela i obližnje Trnave tokom rata devedesetih godina. Hrvatska vojska je prvog dana Bljeska ušla u Medare iz pravca Nove Gradiške, vojnici su išli od kuće do kuće i pri tom ubili svakog koga su pronašli u kućama na ulazu u selo. Prema podacima Hrvatskog helsinškog odbora ubijeno je 22 ljudi, od čega 11 žena i troje maloletne dece. Najviše je nastradala porodica Vuković u kojoj je ubijeno sedmoro članova. Za ovaj zločin nikada niko nije odgovarao.

Ovogodišnjem pomenu i liturgiji prisustvovalo je i nekoliko osoba iz političkog i društvenog života Srba iz Hrvatske.

U Hrvatskoj se taj dan obeležava kao Dan oslobođenja zapadne Slavonije, a centralna proslava Bljeska kojoj je prisustvovao i vrh Vlade Republike Hrvatske održana je prvog maja u Okučanima.