Multikulturalno folklorno veče manjinske baštine u Belom Manastiru

Kulturno-umetničko društvo „Jovan Lazić“ iz Belog Manastira bilo je u subotu domaćin smotre folklora „U kolu sa prijateljima“.

Dušan Velimirović 12.07.2021.
„U kolu sa prijateljima“ beli manastir kud jovan lazić

Zaželeli su se Baranjci druženja na događajima koji privlače lokalno stanovništvo, a smotra folklora je uvek dobitna kombinacija za privlačenje publike. Manifestacija „U kolu sa prijateljima“ održana je po šesti put, a za razliku od prijašnjih godina, kada je mesto radnje bila sportska dvorana u Belom manastiru, ove godine je lokacija promenjena, što je po rečima gledalaca, pozitivna promena. Amfiteatar u Etnološkom centru baranjske baštine je mesto na kojem igrači veoma vole da nastupaju zbog specifične atmosfere. Gledalište je veoma blizu same bine i zato su igrači u stalnoj interakciji sa publikom.

Tako je bilo i ove godine, publika je ispunila tribine, a mnogi su stajali jer nije bilo dovoljno mesta za sedenje. Kako ove godine zbog restrikcija na granici nisu došla kulturno-umetnička društva iz inostranstva, domaćini iz KUD-a „Jovan Lazić“ iz Belog Manastira odlučili su da ove godine nastupe nacionalne manjine s područja Republike Hrvatske.

- Inače, ova manifestacija bi trebalo da bude održavana oko Đurđevdana, ali pošto smo svi bili zaključani, prebacili smo je sad kad smo počeli da radimo. Zbog nemogućnosti dolaska naših dragih prijatelja iz zemalja okruženja, pozvali smo ove godine predstavnike nacionalnih manjina sa područja Hrvatske i veoma smo zadovoljni odzivom i samim koncertom. Ranije su dolazila i društva iz Srbije i Mađarske – priča predsednica Kulturno-umetničkog društva „Jovan Lazić“ iz Belog Manastira Svetlana Pešić.

„U kolu sa prijateljima“ beli manastir romski resursni centar darda

Romski resursni centar iz Darde

Zbog korone su članovi ovog društva počeli sa radom tek pre mesec dana, ali su imali i povremene sastanke i pre. To nisu bile probe istog intenziteta kao ranije zbog epidemioloških mera.

- Mogu reći da su amaterska društva veoma stradala u ovom vremenu. Dosta nam se osipalo članstvo, ne samo kod nas, nego kako vidim, i u ostalim društvima. Međutim, kako smo počeli sa radom, imamo stabilnu grupu od 11 članova. Danas zbog drugih obaveza nisu svi tu, ali imali smo intenzivne probe poslednjih mesec dana. Trebalo bi da imamo zakazan nastup u osmom mesecu u Šiklošu, zvali su nas na gostovanje u septembru u Bjelovaru, tako da mislim da ćemo uspeti nastaviti sa radom i redovnim probama, ukoliko opet ne zaključaju zbog mera – najavljuje naredni period u radu belomanastirskog KUD-a Svetlana Pešić.

Učesnici podigli publiku na noge

Osim domaćina, nastupilo je još četiri društva. Gde god da se pojave, najveću pažnju publike privuku mladi igrači Romskog resursnog centra iz Darde. Mladi puleni koreografa Jovice Radosavljevića dobili su najduži aplauz, a svojim talentom i harizmom naterali su publiku da igra sa njima. KUD „Čardaš“ iz Suze u Baranji koji čine predstavnici mađarske nacionalnosti brzim igrama pokazao je zašto je mađarska kulturna baština toliko cenjena na ovim prostorima.

Makedonsko kulturno društvo „Braća Miladinovci“ iz Osijeka po godinama je imalo najstarije igrače, ali to im nije smetalo da pokažu svoje plesačko umeće. Dobili su pohvalu vršnjaka iz publike koji su bili oduševljeni njihovom energijom u poznim godinama. Po prvi puta u Belom Manastiru nastupio je i KUD „Češka obec“ iz Bjelovara.

- „Češka obec“ postoji u Bjelovaru preko 100 godina. Negujemo češke narodne plesove i običaje, družimo se, učimo decu, imamo malu, srednju i veliku folklornu grupu te radimo na očuvanju češke baštine. Osim nabrojanog, imamo i pevačku i muzičku grupu. Teško je da održimo kulturu daleko od matične države, nismo svi Česi, ali radimo u društvu i negujemo običaje. Večeras smo se predstavili sa dva plesa. Prvi ples prikazuje završetak letnjih radova i kako se radnici opuste i proslave to što su napravili za zimu. Drugi ples je zabavnog tipa gde se mladići udvaraju devojkama – objašnjava voditelj velike folklorne grupe KUD-a „Češka obec“ iz Bjelovara Tihomira Barišić.

„U kolu sa prijateljima“ beli manastir češka obec bjelovar

Nastup KUD-a „Češka obec"

Češka je zemlja iz koje je potekla i polka, čija je popularnost izašla iz granica srednje Evrope i proširila se po svetu, a popularni su i plesovi iz susednih zemalja, poput poljske mazurke.

- Negujemo češke plesove koji se sad pretvaraju u stilizovani folklor. Radimo na poboljšanju svojih plesnih kvaliteta, dolaze nam koreografi iz Češke koji nas najčešće uče plesovima i prenosimo s kolena na koleno. U Bjelovaru imamo Veče nacionalnih manjina. Prvi smo krenuli sa jednom takvom manifestacijom gde nastupa 10 manjina i trudimo se da svake godine rotiramo druge. Nažalost, prošle godine nismo održali zbog pandemije, ali ove godine, ako sve bude u redu, nastavljamo sa tom tradicijom – kaže Tihomira Barišić.

Na kraju programa, uručene su diplome učesnicima ove manifestacije, a posle je odigran i zajednički ples svih izvođača i publike.

*Ovaj tekst je nastao u sklopu projekta „Tu gdje živimo“ koji je podržao Fond za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija Agencije za elektroničke medije.