Na Božićnom koncertu predstavili nove dečije sekcije

Vukovarska Prosvjeta je drugog dana Božića organizovala tradicionalni koncert kojim se najradosniji hrišćanski praznik obeležava i svetovno.

Nikola Milojević 10.01.2022.
Božićni koncert Prosvjeta Vukovar

Nakon što su u prethodnim danima pravoslavni vernici u Vukovaru i okolini proslavili Božić u svojim hramovima i domovima, osmog januara došao je red i na to da se brojni od njih okupe u Ružičkinoj kući na tradicionalnom koncertu koji organizuje lokalni ogranak Srpskog kulturnog društva Prosvjeta. Najradosniji hrišćanski praznik obeležen je tako uz recitale, muziku, pesmu i igru u višesatnom programu koji je kulturno dodatno obogatio celokupno ovogodišnje proslavljavljanje Božića po julijanskom kalendaru.

- O samom Božiću imali smo ovih dana priliku da čujemo mnogo lepih reči prilikom boravka u crkvama, dolaska na liturgije ili u vremenu provedenom sa porodicom i prijateljima. Govorilo se o ljubavi i radosti svih nas povodom ovog velikog praznika, a Prosvjeta već tradicionalno daje tome jednu svetovnu notu i uklapa se u sve to. To činimo i ove godine svojim programom koji je satkan od naših poznatih učesnika – rekao je predsednik vukovarskog pododbora SKD Prosvjeta Milenko Živković.

Program su recitacijama otvorile voditeljke programa Milica Šarčević i Nevenka Lukić, a zatim je nastupilo Vukovarsko srpsko pevačko društvo Javor koje je izvelo pesme „Božić, Božić” i „Vitlejeme stari grade”. Ovoga puta Javor je nastupio zajedno sa svojim najmlađim članovima, a neki od njih kasnije su i samostalno nastupili pred publikom.

- Božićni nastupi i radost rođenja Hristovog za nas su uvek svečaniji i važniji od drugih nastupa. Proslavili smo ga već na paljenju Badnjaka i na Božićnoj liturgiji gde smo isto pevali. U ponoć smo pevali liturgiju u hramu na Dobroj vodi nakon čega smo se svi zajedno pričestili. Ovaj program je nastavak čitave te proslave rođenja Hristovog i njemu se posebno radujemo. Naše pesme su uvek prilagođene programu. Tako je i ove godine s tim da se trudimo da svake godine menjamo i donesemo u repertoar neku novu pesmu – priča horovođa Aleksandra Krtinić.

Božićni koncert Prosvjeta Vukovar (1)

VSPD Javor

Nakon Javorovog nastupa Božićnu besedu čitao je Nemanja Milinković inače pevač i sekretar ovog pevačkog društva. Program je upotpunila i Nataša Lapčević na klaviru, ali i deca iz Borova naselja koja su u okviru vukovarske Prosvjete od ove jeseni krenula sa probama folklora, glume i recitovanja.

- U Borovu naselju do sada nismo imali nikakve aktivnosti za decu pa smo nedavno u dogovoru sa Prosvjetom odlučili da krenemo u organizaciju jedne umetničke sekcije koja bi se bavila folklorom. Deca i roditelji imali su želju za glumom i recitovanjem pa smo istovremeno formirali dve grupe. Folklornu grupu vodi profesorica matematike iz OŠ Siniša Glavašević Sanela Bunić, a dramsko-recitatorsku sekciju profesorka srpskog jezika iz TŠ Nikola Tesla Jelica Lipovac Dudaš. Trenutno smo u privremenom prostoru u kojem održavamo probe dva puta nedeljno. Kada bude gotova kuća koju trenutno obnavlja Veće srpske nacionalne manjine u Borovu naselju prebacićemo probe tamo. Ovo nam je prvi nastup uživo i zaista smo srećni zbog toga – kaže članica Prosvjete iz Borova naselja Tatjana Lipovac.

Na Božićnom programu nastupila je i tamburaška sekcija Prosvjete koja je pratila soliste Milisava Petkovića i Živojina Jergića. Ovim programom vukovarski ogranak tradicionalno ulazi u novu kalendarsku godinu.

- Drago nam je što smo imali priliku da ovoga puta predstavimo neke od naših novih akitvnosti, ali i nove mlade ljude odnosno našu budućnost koja će nas sutra zameniti na funkcijama. Smatramo da je naša dužnost da uključujemo što više mlađeg naraštaja i presemo im sve ono što je značajno i vredno – govori predsednik vukovarske Prosvjete Milenko Živković.

*Ovaj tekst je nastao u sklopu projekta „Tu gdje živimo“ koji je podržao Fond za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija Agencije za elektroničke medije.