Na Svetog Trifuna osveštan vinograd u Sotinu

Vinograd koji se nalazi u vlasništvu OPG-a Bezbradica iz Sotina kraj Vukovara osveštan je 14. februara na dan Svetog Trifuna. Činu osveštanja i druženju koje je usledilo nakon toga prisustvovali su mnogi uzvanici.

Sveti Trifun Sotin vinograd nikola bezbradica saša kuzmanović mladin spasojević

Sveti Trifun je u narodu poznat kao zaštitnik vinogradarstva, a porodica Bezbradica još od 2008. godine osveštava svoj vinograd.

– Od pravoslavnog naroda, na vukovarskom području se jedino ovde osveštava vinograd za praznik Svetog Trifuna. Već nekoliko godina slavim ovde ovaj praznik, pozovem nekoliko prijatelja i prisustvujemo osveštenju vinograda i proslavi ovog sveca. Počelo je 2008. godine kada su vinograd osveštali protojerej Miladin Spasojević koji je tu i danas te prote Ognjen Grebić i njegov otac Milenko. Ne proslavljamo svake godine, nego kada uzmognemo, ali u poslednje vreme sve učestalije – priča vlasnik OPG-a Bezbradica i domaćin slavlja, vinogradar Nikola Bezbradica.

On se vinogradarstvom bavi još od mladosti, a vinograd je nasledio od oca.

– To su bili švapski vinogradi. Moj otac ih je špricao ručno, a ja sam mu pomagao i donosio vodu. Faktički sam u tom vinogradu od rođenja, a osim ovoga imamo na još dva mesta, sve ukupno pet jutara vinograda i 11.000 čokota. Radio sam i u vukovarskoj vinariji, to mi je profesija pa sam znanje preneo i na privatni posao – kaže Bezbradica.

Drugu godinu zaredom, organizator okupljanja i slavlja u vinogradu Nikole Bezbradice je vukovarski gradski odbor Samostalne demokratske srpske stranke.

– Ovo je centralna manifestacija za područje grada Vukovara vezana za Svetog Trifuna. Preuzeli smo inicijativu da u svojoj organizaciji slavimo ovu manifestaciju kako bismo pomogli domaćinima. Ranije su to radili samostalno i samoinicijativno, ali mi treba da budemo tu prisutni i da se organizujemo u ovom broju. Malo se družimo i obeležavamo za nas veliki i važan svetac. Grad Vukovar je područje sa velikom količinom vinograda i naravno da ćemo današnji dan iskoristiti i kao priliku da probamo domaće vino – izjavio je predsednik vukovarske organizacije Samostalne demokratske srpske stranke Srđan Kolar.

Čin osveštenja obavili su paroh sotinski protojerej Miladin Spasojević i paroh prve vukovarske parohije protojerej-stavrofor Saša Kuzmanović.

– Dragi domaćini i okupljeni vernici, evo dana kojeg stvori Gospod da se radujemo i veselimo, da ispunimo običaje kako su to naši preci nekada činili i na dan Svetog velikomučenika i ugodnika Božijeg Trifuna dolazili i posvećivali vinograde i svoje molitve Gospodu prinosili. Upravo to danas i mi učinismo i neka Milostivi Gospod Bog primi molitve koje smo izmolili i neka da roda u ovome vinogradu i svim vinogradima – rekao je protojerej Miladin Spasojević u svom obraćanju nakon čina osveštanja.

Sveti Trifun zaštitnik vinogradara

Sveti Trifun je rođen 230 godine u Frigijskoj oblasti, području koje danas pripada Turskoj, u pobožnoj hrišćanskoj porodici. Iako je nasledio bogatstvo od svoje porodice, imao je dar da isceljuje ljude pa se njegova isceliteljska moć pročula nadaleko. Tako je izlečio i ćerku rimskoga cara koju je opseo demon. Nakon toga, došao je novi rimski car koji je bio mnogo suroviji i proganjao je Hrišćane među kojima i Trifuna. Prvo je bio mučen, ali nije hteo da se odrekne vere, a nakon toga zatočen i ubijen odrubljivanjem glave u svojoj dvadesetoj godini. Često je sve što je imao delio sa siromašnima. Bio je i vinogradar pa je zato zaštitnik vinogradarstva.