Na zagrebačkom sajmu knjiga izlagali i Srbi iz Hrvatske

Zagrebački sajam knjiga Interliber prošle godine nije održan usled pandemije koronavirusa. Ove godine bila je ideja da se održi u septembru, međutim iz istog razloga je pomeren za sredinu novembra. Prema pisanju portala N1, ovogodišnje izdanje, uz pridržavanje epidemioloških mera, posetilo je više od 55.000 ljudi. U paviljonima 5, 6 i 7a na Zagrebačkom velesajmu […]

Dušan Velimirović 18.11.2021.
Interliber Prosvjeta

Zagrebački sajam knjiga Interliber prošle godine nije održan usled pandemije koronavirusa. Ove godine bila je ideja da se održi u septembru, međutim iz istog razloga je pomeren za sredinu novembra. Prema pisanju portala N1, ovogodišnje izdanje, uz pridržavanje epidemioloških mera, posetilo je više od 55.000 ljudi. U paviljonima 5, 6 i 7a na Zagrebačkom velesajmu predstavilo se ukupno 230 izlagača iz 14 zemalja. Kako paviljoni ne bi bili prekrcani, na ulazima su stajali brojači posetilaca. Već godinama redovno svoj štand na zagrebačkom Interliberu imaju i predstavnici srpske zajednice u Hrvatskoj. U paviljonu 5, gde su posetioci ove godine imali priliku da prisustvuju predstavljanjima knjiga poznatih autora, svoj štand imala je Izdavačka kuća „Prosvjeta“. - Radili smo to kao i svih prethodnih godina. Prosvjeta je standardni izlagač iako nema veliki izlagački prostor, ali prepoznatljiva je na svojoj poziciji u paviljonu 5. Izlagali smo naša starija izdanja, budući da nekoliko godina unazad nismo imali veće izdavačke poduhvate, tako da su to bila izdanja iz proteklih decenija za koja postoji veliki interes. To su edicije pojedinih istorijskih knjiga i izdanja iz umetnosti koje su klasici pa svake godine ima interesa kupaca zbog velikih popusta. Tu spadaju i naše stare slikovnice koje su veoma popularne – predstavlja štand direktor Izdavačke kuće „Prosvjeta“ Aleksandar Ilinčić.

Veliki interes đaka za sveskama sa umetničkim motivima

Osim izdanja izdavačke kuće, na štandu su predstavljena i izdanja Srpskog kulturnog društva „Prosvjeta“ koja su izašla unazad nekoliko godina, a bila su dela Čedomira Višnjića, Đorđa Nešića i Drage Kekanovića iz prošle i pretprošle godine. - Imali smo i stara i nova izdanja, s tim da je veći interesa vladao za starim izdanjima budući da su sad bili veliki popusti od 50 i 70 odsto. Najveća zainteresovanost bila je za knjigom „Istorija grčke kulture“ koja je cenovno veoma pogodna za kupovinu, a kako kažu naši prodavači na štandu, za takvim knjigama ne opada potražnja iako su izdane pre mnogo godina – pojašnjava Ilinčić. Osim književnih izdanja, „Prosvjeta“ je na štandu imala i prodaju didaktičkog materijala i školskog pribora poput sveski i notesa.Školarci su bili dosta zainteresovani za sveske sa umetničkim motivima, posebno za pop-art. Osim na Interliberu, „Prosvjeta“ je ove godine trebalo da izlaže i na Beogradskom sajmu knjiga koji je u međuvremenu odgođen. - Dobili smo prilično rano informaciju da neće doći do održavanja sajma u Beogradu pa nismo ni išli u posebne pripreme. Obično se za taj sajam nosi više izdanja koji su vezani za rad srpske zajednice u Hrvatskoj, s obzirom na to da tamo postoji veći interes ljudi za tim izdanjima jer im knjige nisu dostupne na svakodnevnoj bazi u tamošnjim bibliotekama i knjižarama. Taj sajam je otkazan, a iako se isto govorilo za Interliber, on je na kraju ipak održan i mi smo u suštini zadovoljni jer se manifestacija pokazala uspelom u smislu da je iskazan interes i videlo se po potražnji i potrošnji kupaca da su bili željni ovakvih događaja. Izgledalo je kao da je ono što nije potrošeno na knjigu prošle godine zbog neodržavanja sajma, nadoknađeno ove – zaključuje Aleksandar Ilinčić.