Nacionalne manjine u Lipiku predstavile svoju kulturu i tradiciju

Svečanim defileom i uz bogatu gastronomsku ponudu udruženja i Veća nacionalnih manjina sa područja Grada Lipika 25. septembra održana je tradicionalna manifestacija Dan kulture nacionalnih manjina.

Dan kulture nacionalnih manjina Srbi Lipik VSNM

Predstavile su se sve nacionalne manjine koje žive na području Lipika, a nakon kulturno-umetničkog programa posetiocima su ponuđena autohtona jela i kulinarski specijaliteti iz italijanske, ukrajinske, srpske, mađarske i češke kuhinje.

Program je započeo svečanim defileom u kom su učestvovali predstavnici svih pet nacionalnih manjina – Italijani, Česi, Srbi, Ukrajinci i Mađari.

Najbrojnija nacionalna manjina u Lipiku su Srbi, a deluju preko Veća srpske nacionalne manjine koje je osnovano 2003. godine.

Nakon svečanog defilea održan je kulturno-umjetnički program kojem su uz domaćina, lipičkog gradonačelnika Vinka Kasanu, prisustvovali i saborski zastupnik za češku i slovačku nacionalnu manjinu Vladimir Bilek, požeško-slavonski zamenik župana iz redova srpske nacionalne manjine Nikola Ivanović te zamenica gradonačelnice Pakraca takođe iz reda srpske nacionalne manjine Mirsada Popović Damjanović.

U programu je učestvovap pododbor Srpskog kulturnog društva Prosvjeta Pakrac-Lipik. Pododbor Pakrac-Lipik deluje od  1996. godine. Trenutno ima preko 50 članova koji rade u dve sekcije. Pevačka muško-ženska sekcija deluje od 2012. godine i ima preko 20 aktivnih pevačica i pevača i dvadesetak nastupa godišnje. Od ove godine u sklopu pododbora Pakrac-Lipik deluje i folklorna sekcija za decu i mlade u kojoj je trenutno aktivno petnaestak dece i mladih i ove godine su zabežili već pet nastupa.

Na samom kraju programa prisutnima se obratio lipički gradonačelnik Vinko Kasana zahvalivši svima što su svojim prisustvom uveličali Dan kulture nacionalnih manjina Grada Lipika.

Nakon kulturno – umjetničkog programa svi gosti mogli su da uživaju u bogatoj gastronomskoj ponudi koju su im priredili pripadnici manjinskih udruženja.