Nagrađeno šest vaspitno-obrazovnih radnika iz nastave na srpskom jeziku

Među 513 vaspitno-obrazovnih radnika koje je Ministarstvo nauke i obrazovanja ove godine nagradilo je i šest onih koji su, posredno ili neposredno, u svojim školama uključeni u rad u nastavni na srpskom jeziku i ćiriličkom pismu po modelu A.

Slavko Bubalo 10.10.2022.
Nagrada ministarstva obrazovanja

Već četvrtu godinu zaredom Ministarstvo nauke i obrazovanja Hrvatske nagrađuje vaspitno-obrazovne radnike koji su u protekloj školskoj godini bili najbolji. Postupak se provodi prema pravilniku o nagrađivanju vaspitno-obrazovnih radnika, a među 25 nagrađenih iz Vukovarsko-sremske županije ove godine našlo se čak šest obrazovnih radnika koji rade u nastavi na srpskom jeziku po modelu A.

Nagradu su po prvi put dobile učiteljice razredne nastave Milica Lazić iz Osnovne škole „Siniša Glavašević“ iz Vukovara i Snežana Šević iz Osnovne škole Borovo. Drugu godinu zaredom nagradu su primile profesorka srpskog jezika iz Gimnazije Vukovar i Tehničke škole „Nikola Tesla“ iz Vukovara Ljiljana Bajac Nikolić, te stručni saradnik bibliotekar Marija Bratonja iz Ekonomske škole Vukovar. Laureat po treći put zaredom je nastavnik matematike iz Osnovne škole Negoslavci Vojislav Đuračković, dok je njegovom kolegi, stručnom saradniku bibliotekaru, Bojanu Laziću ovo već četvrta nagrada.

Nastavnici, prema pomenutom pravilniku, bodove ostvaruju u nekoliko kategorija koje se vrednuju. Neke od kategorija odnose se na neposredni vaspitno-obrazovni rad sa učenicima, dok se druge odnose na vannastavni i vanškolski rad vaspitno-obrazovnog radnika kojim se na različite načine doprinosi razvoju obrazovnih sistema Republike Hrvatske.

Tako je šest nagrađenih učitelja, nastavnika, profesora i stručnih saradnika nagradu dobilo jer su sa svojim učenicima ostvarili uspeh na takmičenjima. Zatim vodeći, koordinišući i učestvujući u međunarodnim i domaćim projektima, izlažući primere dobre prakse na županijskom, državnom i međunarodnom nivou, objavljujući stručne i naučne radove na istim nivoima, zatim deleći primere dobre prakse javnosti izradom video lekcija. Aktivan doprinos razvoju struke dali su i učestvovanjem u radu stručnih udruženja, doprinosom razvoju svoje škole uređivanjem njenih internet stranica i stranica na društvenim mrežama, te radom na unapređenju obrazovnog sistema naše zemlje sprovođenjem obrazovnih istraživanja, izradom udžbenika i radnih svezaka, te izradom oglednih godišnjih operativnih kurikuluma.

Tokom svečane dodele priznanja u auli Nacionalne i univerzitetske biblioteke u Zagrebu nagrađenim nastavnicima obratio se ministar nauke i obrazovanja Radovan Fuks čestitavši im ujedno i Međunarodni dan učitelja.

Ovogodišnji laureati pozvani su na prijem i u prostorije Srpskog kulturnog društva „Prosvjeta“ u Zagrebu, gde su ih dočekali i obratili im se predsednik Društva Mile Radović, potpredsednik Siniša Tatalović, generalni sekretar Slobodan Živković, voditelj Centra za obrazovanje „Sava Mrkalj“ Maja Matić i sekretar za obrazovanje Mirko Marković.