Najbolja vukovarska sportistkinja

Borovčanka Miljana Poznanović postiže sve bolje sportske uspehe, a dokaz tome je i priznanje grada Vukovara za najbolju sportistkinju 2021. godine.

Miljana Poznanović gimnastika naslovna

Gimnastika je sport kojim je Miljana Poznanović (16) počela da se bavi kao sedmogodišnja devojčica kada je krenula u prvi razred osnovne škole. Tada nije razmišljala o tome da će upravo taj sport postati sastavni deo njenog života i da je čeka veoma uspešna sportska budućnost.

– Bila sam nemirno dete i volela sam da isprobavam nove stvari, tako sam i upisala gimnastiku i počela da se upoznajem sa tim sportom. Svidelo mi se pa sam odlučila da nastavim da treniram i evo već deset godina sam tu i sve više i više volim ovaj sport – govori nam Miljana.

Ona je danas učenica drugog razreda Medicinske škole u Osijeku, smer farmaceutski tehničar i članica je Gimnastičkog kluba Vukovar u kom postiže veoma zapažene rezultate. Neki od najvećih uspeha su prvo mesto na pojedinačnom Prvenstvu Hrvatske u gimnastičkom višeboju u obaveznom programu u kategoriji mlađih seniorki te prvo mesto u Prvom i Drugom kolu Kupa Hrvatske za region Istok u obaveznom programu takođe za mlađe seniorke. U klubu su na Miljanu veoma ponosni.

– Prošla je sve takmičarske programe, od najmlađih kategorija, kadetkinja, mlađih juniorki, juniorki i evo sada su to najstarije seniorke koje su prošle godine promenile naziv u mlađe seniorke, ali to je najcenjeniji uzrast i ti rezultati se najviše priznaju. Miljana se svojim ozbiljnim pristupom uvek isticala, ispunjavala je sve zadatke koji su pred nju postavljani i pri ispunjavanju uvek bi bila među prvima. To je jedna vrlo važna osobina uspešnog sportiste i već tada se videlo da je, ako ostane u ovome klubu, očekuju zaista veliki rezultati. Kao treneri smo izuzetno ponosni na ono što smo s njom ostvarili, kako u ekipnom delu tako i njenim pojedinačnim takmičenjima. Izuzetno nam je drago što je to zapaženo i u gradu jer svi koji su čuli za naš klub čuli su i za Miljanu – kaže glavni trener i sekretar kluba Bosiljka Stojšić.

Miljana Poznanović gimnastika trofeji

Zajednica sportskih udruženja grada Vukovara dodelila je posebna priznanja i nagrade za najbolje sportiste i sportistkinje grada Vukovara u 2021. godini. Tom prilikom su gradske vlasti prepoznale Miljanin uspeh i postignute rezultate te je proglašena za najbolju sportistkinju grada Vukovara u 2021. godini.

– Za mene ovo priznanje predstavlja veliki uspeh, stvarno sam ponosna jer uložila sam mnogo truda u da ostvarim što bolje rezultate. Nisam se nadala da ću sve to postići, ali ako se nešto stvarno želi onda se sve može – kaže Miljana.

Uspešna i kao učenica

Na kraju osnovnoškolskog obrazovanja Miljana je proglašena za đaka generacije, a s odličnim ocenama i vladanjem nastavila je i u srednjoj školi. Obaveze u školi i na treningu nije uvek lako uskladiti i ispuniti, ali ona i u tome uspeva.

Miljana Poznanović gimnastika tekst

– Bilo mi je teško posebno u prvom razredu jer sam stalno bila u drugoj smeni i jedva sam uspevala da sve iskombinujem jer nisam stizala na treninge, ali sam zato dolazila subotom jer su tada organizovani treninzi za devojke koje školu imaju poslepodne. Sada sam stalno prva smena i puno mi je lakše, roditelji me svaki dan dovoze i stižem na vreme na treninge. Volela bih da ostanem u gimnastici koliko god mogu, zato sam krenula da polažem i za sudiju kako bih i na taj način mogla da ostanem u klubu – priča nam Miljana kojoj je želja da upiše Farmaceutski fakultet, nastavi školovanje i jednog dana zaposli se kao farmaceut.

Gimnastički klub deluje dugi niz godina

Gimnastičarski klub Vukovar osnovan je 2006. godine, a poslednjih šest godina svoje treninge održavaju u specijalizovanoj gimnastičkoj dvorani u sklopu Sportske dvorane u Borovu naselju. Trudom i radom sportista i trenera su uspeli i odlični rezultati nisu mogli da izostanu.

Gimnastički klub Vukovar
Gimnastički klub Vukovar

– Osim takmičarskog programa imamo i rekreativne koji su isključivo namenjeni deci. Za najmlađe uzraste, predškolce imamo gimnastičku igraonicu, zatim sledi gimnastička početnica i škola gimnastike. Škola gimnastike je namenjena deci osnovnoškolskog uzrasta, a gimnastička početnica je program kroz koji svi prolaze u trenutku kada se uključe. Rekreativni programi su namenjeni i devojčicama i dečacima i nije nužno da se nakon položenog određenog programa mora ostati u takmičarskoj grupi jer kroz ove programe možemo reći da se radi kompletna i dobra baza za sve sportove – navodi Bosiljka Stojšić.

U klubu su veoma zadovoljni odzivom dece, ali kažu da u rekreativnom programu imaju slobodnih mesta i da vrše upise. Nadaju se da će rezultati koji su ostvareni na takmičenjima u prethodnim godinama biti motiv nekim novim članovima da im se pridruže.

*Ovaj tekst je nastao u sklopu projekta „Tu gdje živimo“ koji je podržao Fond za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija Agencije za elektroničke medije.