Nakon vandalizma opljačkana i porodica bjelovarskog sveštenika

Provaljeno u parohijski dom Srpske pravoslavne crkve u Bjelovaru.

Slavko Bubalo 19.02.2024.
Crkva u Bjelovaru grafiti naslovna

Bjelovarski sveštenik Stefan Maksimović putem Fejsbuk profila bjelovarske parohije obavestio je javnost o provali u Parohijski dom Srpske pravoslavne crkve u ovom gradu. U Parohijskom domu bjelovarski paroh živi sa svojom porodicom, a počinilac ili više njih isprevrtali su i razbacali stvari te ukrali veću količinu novca kao i sav nakit njegovog deteta.

– Ovaj nemili događaj desio se samo dva meseca nakon što je hram uzurpiran ustaškim i nacističkim simbolima. Iz tih razloga se više u ovom gradu ne osećamo sigurno, niti dobrodošlo, iako smo mi kao pojedinci pružili ljubav i gostoprimstvo svakom našem sugrađaninu – napisao je Maksimović u svojoj objavi.

U izjavi datoj novinarima Hrvatske radiotelevizije otac Stefan je pobliže objasnio šta su lopovi odneli.

- To su bile čestitke od krštenja, uspomene od dragih ljudi, nakit, dukati i moj novac koji sam zaradio u posveti kuća i koji je bio u ladici. Sve su te ladice bile izvađene – rekao je on.

Provalu u Parohijski dom potvrdila je u nedelju i bjelovarska policija. Prema njihovom izveštaju u stan je provaljeno u subotu 17. februara, a sve se dogodilo ni dva meseca nakon vandalizma na bjelovarskoj pravoslavnoj crkvi koja je tada bila oskrnavljena ustaškim grafitima.

- Bjelovarska policija obaveštena je i o ovom slučaju, izvršen je kriminalistički uviđaj i, ovaj put, iako malo optimistični očekujemo konkretne korake – poručio je Maksimović.

Provalu u bjelovarski Parohijski dom i stan sveštenika Maksimovića osudio je i gradonačelnik Dario Hrebak, a osudi ovog vandalskog čina pridružio se i bjelovarsko-bilogorski župan Marko Marušić.

– Najoštrije osuđujem ovakav vandalizam i sve vrste provala. Podupiremo rad policije da što pre nađe počinioce – poručio je župan.

Objavu na Fejsbuku komentarisali su i građani Bjelovara koji uglavnom upućuju reči podrške ocu Stefanu i njegovoj porodici dok drugi kritikuju loš rad policije.

- Poštovani, iskreno mi je žao što se Vama i Vašoj obitelji dogodio taj nemili događaj, nekako se ipak nadam da Vas nekoliko budala neće "otjerati"! Njih je bilo i bit će, a ukoliko možemo pomoći, vjerujem da je puno više onih koji izražavaju dobrodošlicu! Držite se, uz Vas smo i Vašu obitelj – napisala je jedna gospođa.

- Sramota za grad, županiju i sve koji zataškavaju krivca za grafite, a o ovome nemilom događaju neću ni pričati. U 21. stoljeću, nije se riješio slučaj, bura se stišala i čekalo se da vrijeme riješi sve, da ljudi zaborave. I tako se rješavaju slučajevi čiji krivci se ne smiju kažnjavati, zataškavanjem. Podrška obitelji Maksimović i veliko žaljenje za sve što im se loše dogodilo od kad su doselili u grad. Kolika hajka je bila kad su se pojavili grafiti na fasadi i nakon dva mjeseca dogodilo se šta.....tresla se brda rodio se miš. Sram vas bilo sve od reda. Grad tolerancije.....nažalost samo na papiru, pokažite to djelima ne riječima – napisala je druga.