Nasilnici iz Uzdolja optuženi za zločin iz mržnje

Opštinsko državno tužilaštvo u Šibeniku je trećeg decembra podnelo optužnicu protiv 15 hrvatskih državljana za napad na Srbe u Uzdolju.

Srbi Hr 05.12.2019.
Napadi na Srbe Biskupija i Đevrske

Optužnica je podnesena Opštinskom sudu u Šibeniku, a 15 počinilaca se tereti za nasilničko ponašanje, nanošenje povreda i oštećenje stvari, a to sve napravljeno je iz mržnje prema Kaznenom zakonu. Podsetimo, za vreme trajanja utakmice kvalifikacija za Ligu šampiona u kojoj je igrala beogradska Crvena zvezda dogodila su se dva napada, od kojih je jedan bio na goste kafića u Uzdolju kraj Biskupije.

Prema saopštenju Opštinskog državnog tužilaštva u Šibeniku mladići su 21. avgusta ove godine oko 22:15, zajedno i dogovorno, s više automobila došli do ugostiteljskog objekta u Uzdolju (opština Biskupija) znajući da se u njemu nalazi veći broj građana srpske nacionalnosti koji prate televizijski prenos fudbalske utakmice između Crvene zvezde i švajcarskog Jang Bojsa, s ciljem da se s njima obračunaju kao građanima srpske nacionalnosti i navijačima kluba iz Srbije.

Tereti ih se da su potom, svi maskirani fantomkama, majicama i maramama te s raznim drvenim i metalnim predmetima, štapovima i mačetom u rukama ušli u ugostiteljski objekat u kojem su bili vlasnica i 18 gostiju među kojima i deca, pa uz razne pogrdne reči i psovke, razbijali inventar te daskama, štapovima i mačetom fizički nasrnuli na prisutne goste, a nakon toga se udaljili u nepoznatom pravcu.

Petoro gostiju, među kojima i jedno dete, zadobili su telesne povrede, a šteta pričinjena vlasnici lokala se procenjuje na iznos od oko 25.000 kuna. Počiniocima ovih dela preti kazna do tri godine zatvora.

U optužnici je predloženo da se desetorici okrivljenika produži istražni zatvor zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog dela. Pre nešto više od mesec dana deo njih je pušten da se brani sa slobode, ali im je Veće Županijskog suda u Šibeniku ponovo odredilo istražni zatvor.