Napadi na Srbe u Biskupiji i Đevrskama

Za vreme trajanja fudbalske utakmice između Crvene zvezde i švajcarskog Jang Bojsa došlo je do napada na goste kafića u Biskupiji i Đevrskama koji su pratili ovu utakmicu.

Dušan Velimirović 22.08.2019.
Napadi na Srbe Biskupija i Đevrske

Prema svedocima, među napadnutim gostima biskupijskog kafića „Bife Petko“ nalazilo se i nekoliko žena i dece, a napalo ih je petnaestak maskiranih osoba, prenosi kninski portal Feral njuz. Kako se neslužbeno saznaje, u kninsku opštu i veteransku bolnicu „Hrvatski ponos“ prevezeno je ukupno petoro osoba među kojima je i sedamnaestogodišnji mladić, kao i vlasnik lokala koji je pogođen flašom u glavu te njegova supruga koja je zadobila posekotinu na nozi.

- Utakmicu u kafiću je gledalo tridesetak ljudi, među kojima i devetogodišnje dete. Može se reći da je vladala porodična atmosfera i niko od prisutnih gostiju nije član navijačke grupe, što se pretpostavlja za napadače. Nisam prisustvovao napadu, ali sam saznao odmah nakon što se dogodio. Svi prisutni su doživeli neku vrstu fizičke povrede, a 17-godišnji mladić i vlasnik kafića zadržani su u bolnici zbog povrede glave. Svi povređeni nalaze van životne opasnosti. Zahvaljujemo policiji na pravovremenoj reakciji – izjavio je za naš portal načelnik opštine Biskupija Milan Đurđević.

Osim Đurđevića, povodom ovog napada oglasili su se i ostali srpski političari u Hrvatskoj.

- Noć je trajala dugo i predugo! Trebamo li biti iznenađeni napadom na žene, decu i ostale goste ugostiteljskog objekta? Zar je bitno što sam Srpkinja, što navijam za neki drugi klub, zar je bitno išta osim da sam čovek? Do kada će mržnja prema drugom i drugačijem biti vodilja u ovom društvu? Koliko pitanja, a odgovor je zapravo jedan. Osvestimo se, zaboravimo prošlost, gradimo budućnost jer ako nismo svesni da nas gore netko „opominje“ i ukazuje da smo kao društvo skrenuli s puta, biće kasno. Zaboraviti ne mogu i neka nam bude opomena pogled nedužnog deteta koji je udaren u glavu pa preko leđa samo zato što što je gledao utakmicu Zvezde, samo zato što je Srbin i samo zato što netko takve mrzi.  Volimo svoje, poštujmo tuđe! Bez straha – poručila je putem društvene mreže fejsbuk zamenica župana Šibensko-kninske županije Anja Šimpraga.

Povodom ovoga, ali i ostalih napada na Srbe u Hrvatskoj oglasio se i predsednik Srpskog narodnog veća i saborski zastupnik Samostalne demokratske srpske stranke Boris Milošević.

- Na žalost juče se dogodio još jedan napad na Srbe. Ovo leto nakon smrti Radoja Petkovića na Viškovu, napada na vaterpoliste Crvene zvezde na splitskoj rivi i napada na sezonske radnike na Braču imamo još jedan zločin iz mržnje, gde su napadači napali i pokušali povrediti više osoba motivisani isključivo mržnjom prema nacionalnosti napadnutih. Napad maskiranih napadača u sredu naveče u kafiću u Uzdolju, opština Biskupija na grupu gostiju među kojima je bilo žena i dece je divljački i kukavički čin. Ovo nije navijački obračun. Svaki pokušaj relativizacije ovog ružnog događaja znači pravdanje nasilja i stajanje na stranu napadača. Hoće li proizvodnja mržnje prestati? – pita se Boris Milošević.

Policija intenzivno traga za napadačima, ali postoje sumnje da oni nisu sa šireg kninskog područja.

Incident i u Đevrskama

Istovremeno sa napadom u Biskupiji, dogodio se i incident u Đevrskama kod Kistanja. Nekoliko osoba je ušlo u lokalni kafić i počelo provocirati goste koji su gledali duel zagrebačkog Dinama i norveškog Rozenborga.

- Radilo se uglavnom o provokacijama na nacionalnoj osnovi – kaže vlasnik kafića, a prenosi Feral njuz.

Dalje se navodi kako nije došlo do ozbiljnijeg incidenta, a policija obavlja uviđaj na terenu.

Za ekipu Crvene zvezde nastupaju i dva igrača sa kninskog područja golman Milan Borjan i odbrambeni igrač Miloš Degenek.