Božić Bata od vrata do vrata

Povodom novogodišnjih i božićnih praznika, u opštini Biskupija i Gradu Kninu organizovana je podela paketića za svu decu.

Vaska Radulović 10.01.2024.
Deda Mraz opština Biskupija

Iako je zima ove godine zakasnila, pa snežne pahulje nisu stigle na vreme da dočaraju duh novogodišnjih i božićnih praznika onako kako to bajkovito izgleda u dečjim očima, predstavnici Opštine Biskupija i Grada Knina potrudili su se da najmlađi stanovnici ovih krajeva ipak ne ostanu uskraćeni za prazničnu čaroliju. Deda Mraz ili Božić Bata, zavisno od toga kako ga ko zove, ipak je uspeo stići do svakoga deteta i na vrata im doneti najslađi praznični dar. Snega nije bilo pa su, kako deca kažu, i sanke izostale, ali kočije sa najiščekivanijim dekicom nesmetano su jezdile i seoskim i gradskim sokacima. Dovitljivost je to vodećih ljudi ove dve opštine koji su, kao i prošle godine, spremnog Dedicu vodili od vrata do vrata.

- Iako se tokom čitave godine, ne samo u vreme novogodišnjih i božićnih praznika, trudimo da vodimo računa o svoj našoj deci, svaki put tražimo način kako iznova da ih obradujemo, usrećimo i podarimo im što lepše detinjstvo. Oni su naša najveća nada za opstanak u ovim krajevima i želimo da ih u Novoj godini bude još više - poručio je opštinski načelnik Milan Đurđević.

Situacija u Dalmaciji je i po ovom pitanju dosta drugačija nego u drugim mestima. Snega inače nema ili ga je vrlo malo čak i kada su najveće zime, a posebno sada kada se klima značajno promenila pa su temperature visoko u plusu i u vreme praznika.

- Upravo zbog toga smo došli na ideju da naš opštinski kamion prilagodimo prilici, i da ukrašen posluži kao vozilo za kočiju Deda Mraza. To se prošle godine pokazalo kao jako zanimljivo deci, pa smo ove godine nastavili sa istom praksom. Vozilo smo ukrasili u prazničnom ruhu, postavili kočije, doveli Dekicu i spremili paketiće. A kako bi čarolija bila potpuna, decu smo iznenadili došavši na vrata njihovih domova, u dvorišta, gde su im uručeni paketići i gde se svako od njih mogao fotografisati sa Deda Mrazom u kočijama - kaže načelnik Đurđević i naglašava da su paketići podeljeni svakom detetu školskog uzrasta sa područja devet sela ove Opštine.

Deda Mraz opština Biskupija

Vozilo sa Deda Mrazom čitavog dana obilazilo je sela od Polače, Biskupije, Orlića, Markovca, Vrbnika, Kosova, do Zvjerinca, Ramljana i Uzdolja, i dok su ga neki dočekali još u dnevnoj varijanti, drugi su sa nestrpljenjem čekali da noćnu tamu razbiju zvuci zvončića i treperenje prazničnih lampica. No, kad god da je stigao, svuda je sa radošću i ushićenjem dočekan.

- Deca se tome raduju, bez obzira da li je to onako bajkovito kao u prazničnim pričama, ili malo drugačije kao što je u praksi. Njima čak nisu važni ni ti paketići, ni slatkiši pa ni igračke, već im je čitava atmosfera i dolazak Deda Mraza u dvorište veće uzbuđenje i ushićenje. Čuli su da će doći, pa je čitav dan protekao u tom iščekivanju hoće li se i kada pojaviti. Taj trenutak radosti, poneki savet i želja koju će im Deda Mraz uputiti uz fotografiju za uspomenu, više su nego dovoljni da se deci dodatno upotpuni ova praznična radost - kaže mama jedne petogodišnje devojčice koja se, kako kaže, jednako kao deca raduje ovako malim gestovima pažnje u vreme praznika.

Za većinu kninske dece podela paketića bila je organizovana ispred Srpskog Kulturnog Centra u Kninu, dok je za decu prigradskih naselja i sela koja pripadaju Gradu Kninu podela organizovana na isti način kao i u Biskupiji.

- Smatrali smo da je praktičnije da gradsku decu okupimo svu na jednom mestu, pa smo iz tih razloga Deda Mraza doveli do našeg SKC ovde u gradu. Ovo je ujedno i adresa na koju ubuduće mogu češće dolaziti, jer će za njih ovde biti organizovani različiti programi i sadržaji, i ovo je njihova kuća. Decu koja žive u selima nismo izostavili, ali je zbog prevoza bilo teže  sve ih okupiti, pa će Deda Mraz otići do njihovih kuća. Moram naglasiti da nam je u finansiranju paketića pomogao Grad Knin, a u realizaciji svega ovoga opština Biskupija, VSNM Grada Knina i zamenik župana Šibensko-kninske županije koji je danas u ulozi ličnog vozača Deda Mraza. Ono što je najvažnije jeste da svi zajedno moramo brinuti o našoj deci. Svima njima, njihovim roditeljima, komšijama, prijateljima i svim našim sugrađanima želimo sve najbolje u predstojećoj godini, puno zdravlja, sreće, ljubavi i mira povodom Božića - poručio je zamenik gradonačelnika Knina Željko Džepina.

Pored pomenutih učesnika u organizaciji podele prazničnih darova, druženju sa decom i roditeljima prisustvovala je potpredsednica Vlade RH Anja Šimpraga.