Nastavljena duga tradicija vukovarskih likovnih kolonija

Likovna kolonija „Boje Vukovara“ održana je po 15. put u organizaciji vukovarskog pododbora SKD „Prosvjeta“ 14. i 15. septembra.

Likovna kolonija Vukovar

Manifestacija je i ove godine organizovana u sklopu 22. Dana kulture Srba istočne Slavonije, Baranje i zapadnog Srema. Likovna kolonija u prostorijama vukovarske Sloge je samo nastavak tradicionalnih smotri likovnjaka koje su održavane i devedesetih godina, a ove godine organizatori su mogli da se pohvale sa rekordnim brojem učesnika s obzirom na to da se na koloniji okupilo čak 35 umetnika.

– Nakon kolonije nam ostaje veliki broj umetničkih slika koje ćemo opremiti, deponovati i jednog dana, kad se stvore uslovi, želimo ih sve izložiti u centru grada. Očekujemo da ćemo uspeti u nameri da pronađemo jedan reprezentativan prostor u kojem ćemo izložiti veliki broj slika sa ove, ali i prethodnih kolonija jer je to svrha ove manifestacije. Reč je o fondu koji sadrži više od 400 slika, među kojima bih posebno izdvojio radove sa kolonija od 1995. do 1997. godine koje su održavane u specifičnim uslovima – govori predsednik vukovarske Prosvjete Milenko Živković.

Ove godine okupili su se slikari iz Novog Sada, Bačke Palanke, Vrbasa, Šida, Osijeka, Slatine, Županje, Belog Manastira, Darde i mnogih drugih mesta u bližoj i daljoj okolini Vukovara. Već tradicionalno najveći broj njih dolazi iz Osijeka, a među njima je i Miroslav Odavić koji više i ne broji koliko je puta bio učesnik vukovarske likovne kolonije, a pomaže i u samoj organizaciji.

– Svi ovi ljudi koje vidite ovde su moji dragi prijatelji i dobri slikari. Uživamo, radimo, a ove godine imamo i dobre vremenske prilike. Zadovoljstvo mi je doći ovde, biti sa svojim prijateljima i kada zajedno napravimo ovoliko lepih slika. Poslednjih godina preferišem apstraktne slike, a i dosta mojih kolega, koliko vidim, to radi. Malo eksperimentišemo i pokušavamo da učimo jedni od drugih dok smo tu, a da nam svima bude dobro i zabavno – kaže Miroslav Odavić.

Skupa amatera i akademskih slikara

Likovna kolonija Vukovar tekst

Slikari su ove godine imali i neke propratne sadržaje. Organizatori su ih sa subote na nedelju proveli kroz centar grada, a za goste je organizovana i večera uz Dunav i tamburaše. Dnevna rutina bila je ipak rezervisana za slikanje, a iz Bačke Palanke stiglo je pet umetnika među kojima i Petar Zvonko Jelić koji takođe ističe da je dobro druženje osnovni preduslov za nastajanje kvalitetnih slika.

– Ovde je pravo druženje. Drugarstvo i stvaralaštvo su najbitniji. Niko od nas ne radi isto. Svako drugačije stvara. Treći put sam ovde, a ove godine odlučio sam se za pejzaž. Na slici dominira nebo, priroda i život drveta. To sve zajedno znači „sloboda“ i to je onaj motiv koji sam našim domaćinima hteo da ostavim na svojoj slici – kaže Petar Zvonko Jelić koji je i profesor likovne kulture u Bačkoj Palanci, ali i član Udruženja likovnih stvaralaca „Petar Tomić“.

Specifičnost ovakvih smotri slikara je u tome što ovde u isto vreme i na istom mestu stvaraju i amateri, ali i akademski slikari. U ove druge svakako se ubraja Ivona Matoušek iz Osijeka. Ona je na koloniji bila prvi put, a napravila je seriju slika pod nazivom „Morske mijene“. Ivona je završila Akademiju za umetnost i kulturu u Osijeku.

Likovna kolonija Vukovar Ivona Matoušek
Ivona Matoušek

– Radila sam apstraktne amorfne forme, koje se odnose na menjanje mora kroz plimu i oseku. U moru su mikroorganizmi i alge koji su fluidni i menjaju se. Tako se menjaju i moji radovi kroz apstraktni ekspresionizam i izlevanje boje kojima sam pokušala da ostavim onakav utisak kakav ostavlja i more. Mnogi me pitaju šta radim jer im nije baš najjasnije, ali mi je drago što većina na prvi pogled prepoznaje da je reč o moru – kaže Ivona.