Nastupom najmlađih vukovarska „Sloga“ nastavila proslavu stogodišnjice

Kulturno-umetničko društvo „Sloga“ iz Vukovara organizovalo Međunarodni susret dečijih folklornih grupa na kojem su učestvovala i društva iz Negoslavaca, Borova, Trpinje i Darde.

Nikola Milojević 05.10.2020.
KUD „Sloga“ festival mladih vukovar

Rodna kuća Lavoslava Ružičke u centru Vukovara ugostila je najmlađe folkloraše iz okoline u okviru Festivala mladih i manifestacije Međunarodni susret dečijih folklornih grupa koju organizuje Kulturno-umetničko društvo „Sloga“. Susret je održan četvrtog oktobra, a bila je ovo prilika da deca nakon duže pauze uzrokovane pandemijom koronavirusa napokon nastupe pred publikom koja je salu ispunila u onoj meri koliko je to bilo dozvoljeno uz poštovanje fizičkog razmaka.

- Hteli smo da pozovemo i društva iz Srbije i Bosne i Hercegovine, ali je bilo nemoguće zbog situacije sa granicama. Okrenuli smo se domaćim snagama, a cilj nam je svi prikažemo šta je ono što naši najmlađi rade. Svi imamo problem sa brojem te najmlađe dece i možda ćemo ih na ovaj način animirati da nam se priključe. Sve što radimo, radimo zbog očuvanja tradicije, kulture i srpskog folklora, a ko će sve to jednog dana naslediti ako ne upravo ti naši najmlađi – ističe predsednik KUD-a „Sloga“ Branislav Bijelić i dodaje da ovo društvo trenutno ima 17 dece najmlađeg uzrasta odnosno od prvog do petog razreda osnovnih škola.

KUD „Sloga“ vukovar festival mladih

KUD „Sloga“ Vukovar

Ovim programom, koji se organizuje pod pokroviteljstvom Uprave za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije,  i KUD „Sloga“ vratio se svojim redovnim aktivnostima nakon letnje pauze i nakon prolećnog zaustavljanja svih programa, pa tako i kulturnih. Ovo je godina i kada ovo društvo obeležava stogodišnjicu postojanja, a i deca su jedva dočekala nastup u svom gradu.

- Nisam siguran koliko su spremni zbog velike pauze, ali znam da su veoma željni nastupa. Nije se radilo četiri ili pet meseci, a ponovo smo krenuli sa probama početkom septembra. Svi oni to jako puno vole, a i ako naprave po neku sitnu grešku ne treba im zameriti. Mali su, ali žele da budu veliki i da se pokažu u najboljem svetlu – govori Branislav Bijelić.

Slogina deca nastupila su na kraju Festivala mladih, a pre njih publika je imala priliku da pogleda još četiri folklorna društva koja su predstavili njihovi najmlađi članovi. Manifestaciju su otvorili članovi KUD-a „Bekrija“ iz Negoslavaca Spletom dečijih igara. Program je nastavljen ukrajinskim pesmama najmlađih članova grupe „Sonečko“ koja deluje pri Ukrajinsko prosvetnom društvu „Ivan Franko“ iz Vukovara. Od lokalnih društava srpsku kulturu prikazali su i KUD „Mladost“ iz Trpinje te „Branislav Nušić“ iz Borova. Međunarodnom karakteru manifestacije doprinela su i deca iz Romskog resursnog centra iz Darde. „Romske igre“ autora i voditelja dečije grupe Jovice Radosavljevića posebno su oduševile publiku koja je gostima iz Baranje poklonila možda i najveći aplauz večeri.

KUD „Sloga“ vukovar festival mladih rosmki resursni centar iz darde

Deca iz Romskog resursnog centra iz Darde.

- Nama je čast i zadovoljstvo što smo večeras tu. Većini naše dece ovo je prvi nastup ove godine van Darde i mnogo su se radovali što ovde dolaze. Došli smo sa manjim brojem dece najmlađe i srednje grupe, a inače imamo šezdesetak aktivnih članova u svim sekcijama. Romski resursni centar ima više aktivnosti sa kojima se bavi, a kada je u pitanju romski folklorni amaterizam tu smo možda i najjači u Hrvatskoj – kaže Jovica Radosavljević.

Program u Ružičkinoj kući trajao je nešto više od sat vremena, a na kraju su svim društvima podeljene zahvalnice i prigodni pokloni za učešće na ovoj manifestaciji. KUD „Sloga“ sa ovim programom nastavlja proslavu stogodišnjice postojanja i rada, a za ovu godinu zakazana je i svečana akademija na kojoj će biti ispričana istorija ovog, danas jedinog srpskog folklornog društva na području grada Vukovara.

 

*Ovaj tekst je nastao u sklopu projekta „Tu gdje živimo“ koji je podržao Fond za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija Agencije za elektroničke medije.