Negoslavci lepši za sto jorgovana

Ovoj akciji pridružila se i opština Negoslavci koja je finansirala kupovinu mladih sadnica jorgovana, a svoj doprinos dali su i predstavnici udruženja koja deluju u ovom mestu. – S obzirom da se 3. aprila obeležava Međunarodni dan činjenja dobrih dela, Veće srpske nacionalne manjine opštine Negoslavci u saradnji sa opštinom Negoslavci i Udruženjem žena Negoslavčanke, […]

Srđan Sekulić 05.04.2022.
Jorgovani Negoslavci

Ovoj akciji pridružila se i opština Negoslavci koja je finansirala kupovinu mladih sadnica jorgovana, a svoj doprinos dali su i predstavnici udruženja koja deluju u ovom mestu. - S obzirom da se 3. aprila obeležava Međunarodni dan činjenja dobrih dela, Veće srpske nacionalne manjine opštine Negoslavci u saradnji sa opštinom Negoslavci i Udruženjem žena Negoslavčanke, odlučili smo da organizujemo jednu zelenu akciju pod nazivom „Nek zamirišu jorgovani“. Nazvali smo je tako zato što smo odlučili da u današnjoj akciji posadimo sto jorgovana, a zajedno sa nama bili su i predstavnici svih udruženja koja deluju u našoj opštini kao i deca koja su članovi Prosvjetinog pododbora u našem mestu i škole fudbala FK Negoslavci – istakla je predsednica VSNM opštine Negoslavci Biljana Pejić koja je navela i da su se za sadnju jorgovana odlučili i zbog njegovog pominjanja u srpskoj istoriji. - Ideja da napravimo ovu akciju došla je iz želje da uradimo nešto korisno, a poklopilo se sa ovim datumom. Hteli smo ovom akcijom da ulepšamo put prema našem mesnom groblju gde se nalazi i crkva Svetog Jovana krstitelja. Odlučili smo se za jorgovane, a ovu stazu simbolično smo nazvali Staza jorgovana. Jorgovan je sam po sebi neobičan cvet, biće svi u ljubičastoj boji, a u našoj tradiciji ima svoje korene još od Jelene Anžujske.

Deca ulepšala akciju

Doprinos ovoj akciji dali su predstavnici svih udruženja koja deluju u ovom mestu, ali najlepši utisak bio je prisustvo najmlađih koji su sa zadovoljstvom prionuli na posao i dali svoj doprinos u sadnji jorgovana. - Po meni je ovo odlična ideja i kao klub koji deluje u ovom mestu odmah smo se po pozivu priključili ovoj akciji. Sa nama su ovde naši najmlađi članovi, njih desetak, i mislim da je dobro da se oni od malih nogu uče pravim vrednostima i nastave našim koracima – naglasio je predsednik FK Negoslavci Dušan Kolarić. Sa motikom u ruci na ovoj akciji pojavio se i načelnik opštine Negoslavci Dušan Jeckov koji je i sam dao doprinos u sađenju jorgovana. - Mogu reći da sam jako zadovoljan zbog ove aktivnosti Veća srpske nacionalne manjine koje deluje u našoj opštini kao i Udruženja žena Negoslavčanke koji su inicijatori ove aktivnosti. Ovakve i slične akcije zaslužuju našu podršku, a mi smo toga imali i u ranijem periodu. Mi ćemo se svakako truditi da vodimo računa o uređenju naše životne sredine, o zaštiti okoline, da i najmlađima damo dobar primer. U našem budžetu predvideli smo određena sredstva za ozelenjavanje i hortikulturu u ovoj kalendarskoj godini, a tako ćemo da nastavimo i u budućnosti – istakao je Jeckov. Ovo nije prva akcija te vrste koja se provodi u Negoslavcima. Naime, prošle godine u organizaciji opštine u ovom mestu provedena je akcija sadnje drveća pod simboličnim nazivom „Posadi drvo, ne budi panj“. Sadnjom jorgovana uređen je prilaz mesnom groblju kao i deo oko samog groblja.