„Ništa od onoga što smo dogovorili Hrvatska nije ni započela da rešava”

Državni sekretar u Ministarstvu uprave i lokalne samouprave Republike Srbije i kopredsedavajući Međuvladinog mešovitog odbora Srbije i Hrvatske Ivan Bošnjak posetio je danas Vukovar i Zajedničko veće opština gde je sa predsednikom ove institucije Srđanom Jeremićem razgovarao o provođenju zaključaka Međuvladinog mešovitog odbora vezanog za prava srpske nacionalne manjine u Republici Hrvatskoj.

Slavko Bubalo 30.04.2018.
Ivan Bošnjak MMO Srbija ZVO

Predsednik Zajedničkog veća opština Srđan Jeremić koji je i sam član MMO-a sa hrvatske strane obavestio je Bošnjaka o tome da zaključci MMO ne samo da se ne provode nego još niko nije ni počeo da ih razmatra.

- Istina je da od 31. januara kada je održan drugi sastanak MMO u Beogradu i Bačkom Monoštoru nije bilo nikakvih pomaka sa hrvatske strane. Nije urađen ni jedan iskorak kada su u pitanju zaključci MMO koji se tiču prava pripadnika srpske zajednice na ovom području. Na primer pitanje registracije srpskih manjinskih škola. Pre pet meseci formirana je komisija koja treba da reši taj problem, ali se ona ni jednom nije sastala. U tu komisiju je i ZVO predložilo jednog člana, to je dr Vesna Vujić, koja me informisala da do današnjeg dana nije dobila ni jedan poziv da prisustvuje bilo kakvom sastanku te komisije. Postoji i sijaset drugih problema - proporcionalno zapošljavanje, službena upotreba srpskog jezika i pisma i dr. - sa kojima se susrećemo i zaključak MMO je bio da se to mora rešiti, ali do dan danas ni po jednom od tih pitanja ništa nije učinjeno - kaže Jeremić.

On dodaje da je i prema direktoru HRT-a uputio tri zahteva da primi delegaciju ZVO-a budući da je jedan od zaključaka MMO bio i da treba formirati srpsku manjinsku redakciju na HRT-u.

- Do danas na tu poštu nisam dobio odgovor. Mislim da vam to dovoljno jasno govori o tome koliko se sa hrvatske strane poštuje ono što je u zaključcima MMO definisano.

Ivan Bošnjak: "Srbija uradila sve što je dogovoreno"

Kopredsedavajući Međuvladinog mešovitog odbora Srbije i Hrvatske Ivan Bošnjak nije krio razočarenje zbog informacija koje je dobio.

- Moram da kažem da sam zaista razočaran onim što sam ovde čuo. Ni jedna od onih tema koje su aktuelne već deceniju unazad sa hrvatske strane nije pokrenuta sa mrtve tačke. Mi smo sa svoje strane odmah nakon održanog sastanka MMO i posete predsednika Vučića Zagrebu imali i neposredni sastanak sa predstavnicima hrvatske manjine. Tu su bili najodgovorniji ljudi sa srpske strane, predsednik Aleksandar Vučić, predsednik pokrajinske vlade Igor Mirović i gradonačelnici dva najveća vojvođanska grada Novog Sada i Subotice Miloš Vučević i Bogdan Laban. Oni su preduzeli sedam ključnih mera podrške udruženjima građana sa hrvatskim predznakom koja ranije nije bila dovoljna, a sada je ta podrška povećana. Zaposleno je i nekoliko ljudi, predstavnika hrvatske manjine, u javnom sektoru AP Vojvodine i u obrazovnim institucijama. Nacionalnom savetu hrvatske nacionalne manjine dodeljeno je 100.000 evra za otkup kuće bana Jelačića, a i sve što je vezano za školske planove i programe, a to su upotreba hrvatskog jezika i otvaranje odeljenja na hrvatskom jeziku u Medicinskoj školi u Subotici je takođe dogovoreno. Biće angažovani i savetnici za hrvatski jezik unutar sistema Srbije tako da je sve to sprovedeno u ova tri meseca i bez formalnog zapisnika koji još praktično zajednički nismo ni potpisali. Dakle, Srbija je sa svoje strane učinila maksimalan napor da se položaj hrvatske nacionalne manjine u Srbiji popravi i da ispunimo zahteve njihovih predstavnika. Zato s pravom očekujemo da se i u Hrvatskoj stvari napokon pokrenu - rekao je Bošnjak.