Nova streljana za novu generaciju ostrovskih strelaca

U Ostrovu održano takmičenje u gađanju glinenih golubova organizaciji Lovačkog saveza Vukovarsko-sremske županije.

Srđan Sekulić 09.06.2020.
streljana Ostrovo

Gađanje glinenih golubova u Ostrovu ima veliku tradiciju. Ovde su stasavali dobri strelci koji su zapažene rezultate ostvarivali u gotovo celoj bivšoj Jugoslaviji, a posebno su se isticali u ovdašnjem okruženju.

Prošle godine u ovom mestu u okviru Lovačkog društva „Jelen“ osnovana je sekcija „Trap skit“ koja je za kratko vreme okupila mlađe članove društva koji su uredili streljanu i aktivirali se u takmičarskom delu.

- Trenutno smo mi mlađi članovi aktivni u ovoj našoj streljačkoj sekciji, a stariji nas pomažu i savetuju nas. Tradicija gađanja glinenih golubova u Ostrovu je velika, naši stariji članovi bili su dosta uspešni u ovoj disciplini. Poslednjih desetak godina nismo imali aktivnu sekciju, međutim sad smo se aktivirali i ponovo smo na streljani – istakao je predsednik sekcije „Trap skit“ Alen Manojlović.

Kupljena je nova mašina za izbacivanje glinenih golubova, ponovo je betonirana pozicija za pucanje i montirana je nova nadstrešnica. Za sad je ovo jedna od boljih streljana u okruženju. Od ove godine sekcija „Trap skit“ ušla je i u kalendar takmičenja u gađanju glinenih golubova na nivou Vukovarsko-sremske županije.

- Kao i u drugim mestima takmičimo se u tri discipline ekipno, pojedinačno i fer plej. Za sad nas ima 12 koji smo uključeni u ovu sekciju, a recimo pola od toga su oni koji su baš aktivni. Mislim da će interes s vremenom biti sve veći i da ćemo imati rezultata. Ovo nam je prva takmičarska godina i želje su jedno, a mogućnosti drugo. U svakom slučaju dobro smo krenuli, ja sam na prošlom gađanju već osvojio jednu medalju za društvo osvojivši drugo mesto kao pojedinac u ekipi. To je već neki napredak, a rezultati će doći. Fali nam više treninga, a za njih nam treba više finansijskih sredstava. Trenutno se naša sekcija finansira iz sopstvenih sredstava, pomogne nam Opština Markušica kao i Zajedničko veće opština – naglasio je jedan od članova ostrovske streljačke sekcije Dejan Gagulić.

Najbolji strelci učesnici državnog takmičenja

Samo takmičenje odvija se u organizaciji Lovačkog saveza Vukovarsko-sremske županije i  obično se održava u periodu od početka proleća do kraja leta. Pored revijalnih takmičenja, održava se i pet redovnih kola sa kojih se sumiraju svi rezultati i najbolji pojedinci odlaze na državno takmičenje.

streljana Ostrovo 2

- Ovde u Ostrovu je jedna dobra streljana, teren je izuzetan, a i vreme nas je poslužilo tako da je i druženje i takmičenje na jednom kvalitetnom nivou. Ovo je gađanje na leteće mete, streljački trap. Inače, na državnim prvenstvima puca se lovački parkur i lovački karabin. Mi 24 godine za redom organizujemo ovo takmičenje na kojima učestvuje od 12 do 15 ekipa. Uglavnom su to iste ekipe, nekada se neko isključi, nekada se neka nova ekipa osnuje i priključi takmičenju kao što je to slučaj sa Ostrovom. Nama u goste često dolaze ekipe i pojedinici i iz Bosne i Hercegovine, ali i iz drugih županija i gradova kao što je to slučaj sa Osijekom i Slavonskim Brodom jer ovakvog takmičenja odavde nemate sve do Krapinsko-zagorske županije. Tu se skupi više od 80 ljudi i svi se međusobno jako dobro družimo i poštujemo. Ukupno imamo pet takmičarskih kola i na kraju najboljih šest strelaca odlazi na državno prvenstvo i tamo upišemo solidne rezultate – istakao je sekretar LS VSŽ Mirko Babić.

Na gađanju u Ostrovu učestvovalo je 13 ekipa, a najbolje rezultate ostvarile su ekipe iz Županje, Osijeka i Gaboša. Kao najbolji rezultat pojedinca iz ekipe izdvaja se onaj Mihaela Begovića, zatim Miroslava Ilića i Alena Manojlovića dok su u pojedinačnoj konkurenciji najbolji bili Miroslav Barbarić, Ivan Karabalić i Dario Maršić.