Nova znanja za zaposlene u srpskim medijima

U prostorijama Zajedničkog veća opština u Vukovaru je 8. i 9. decembra organizovano usavršavanje medijskih radnika.

Maja Milanović 12.12.2023.
Edukacija novinari

Medijski radnici zaposleni u srpskim medijima na području delovanja Zajedničkog veća opština drugog vikenda u decembru imali su priliku da prisustvuju besplatnoj edukaciji koja je imala za cilj da doprinese što kvalitetnijem radu medija na pomenutom prostoru, a organizator ovog skupa bio je Odbor za medije, informisanje i veru ZVO-a.

- Na ovaj način želimo da pružimo podršku i osnažimo rad svih srpskih medija sa područja našeg delovanja. Upravo zbog toga smo osmislili edukacije medijskih radnika jer je usavršavanje i nadogradnja znanja i veština jedan od načina da se naše kolege sa srpskih medija osnaže i dodatno motivišu za svoj rad. Veliko je zadovoljstvo što smo se ova dva dana okupili u velikom broju i što su na jednom mestu bili kolege iz štampe, radija, onlajn medija i televizijske produkcije – kaže predsednica Odbora za medije, informisanje i veru ZVO-a Jadranka Jaćimović.

Program je realizovan u saradnji sa Udruženjem novinara Srbije a predavač je bio novinar i urednik na sajtu Bi-Bi-Si na srpskom Aleksandar Miladinović, koji je veoma vešto prošao kroz nekoliko tema koje su se doticale strukture izveštavanja, odnosno kako postići multimedijalnost tj. moderno medijsko izveštavanje i na kraju javni nastup i govorna kultura. Posebno je zanimljivo što nije bila u pitanju samo teorija, nego su prisustni sve ono što su videli i čuli mogli da primene u svojim radovima.

- Udruženje novinara Srbije je najstarije udruženje u Srbiji, a u regionu držimo da smo jedno od većih i ekonomsko jakih udruženja, što znači da imamo slobodu da radimo onako kako mislimo da treba. Postojimo od 1881. godine i obrazujemo veliki broj studenata, mladih novinara koji su i danas u svim srpskim redakcijama. Imamo svoj sajt, medij gde se trudimo da predstavimo sve naše aktivnosti od toga koji su naši stavovi kada su nekakve dnevne medijske teme u pitanju, do obrazovnih obuka koje organizujemo. Postoje različite aktivnosti u okviru udruženja, mi smo mali tim sa velikim brojem članova od 2000 ljudi koji redovno plaćaju godišnju članarinu i pouzdaju se u nas. Ovo nije prvi kontakt sa medijskim radnicima iz regiona, nekolicina njih je već bila deo naših obuka koje organizujemo, ali mi je izuzetno drago da smo dobili poziv da organizujemo obuku u Vukovaru i nadam se budućoj saradnji – rekla je šefica obrazovnog centra u Udruženju novinara Srbije Dragana Bjelica.

Polaznici ovog dvodnevnog seminara bili su, osim medijskih radnika zaposlenih kod organizatora seminara ZVO-a, novinari, snimatelji i montažeri Radia Banska Kosa, Radio Dunava, kao i Radio Borova.

- Novinarka sam Radio Borova svega dve godine, a smatram da su učenja i usavršavanja uvek dobrodošla i iz tog razloga sam se prijavila na ovaj seminar. Od izvrsnog predavača Aleksanda Miladinovića sam imala priliku već da učim o internet novinarstvu putem onlajn edukacija, koje su održane prošle godine. Ovog puta su mi predavanja bila još zanimljivija, naučila sam dosta toga i o novinarsvu i novinarima, izveštajima, o sebi, javnom nastupu i zamkama koje se postavljaju u novinarskom poslu. Zahvalna sam na prilici za usavršavanje, a ujedno se radujem novom susretu sa kolegama i novim edukacijama – priča novinarka Radio Borova Sandra Mijatović.

Ispred Odbora za medije, informisanje i veru ZVO-a najavili su da u narednom periodu planiraju nastavak sa ovakvim načinom podrške i osnaživanja naših medija, s tim da će nastojati da buduće edukacije budu malo više ograničene na određenu oblast.

- Nažalost, kada god razgovaram sa kolegama iz naših medija uglavnom razgovaramo o temama kako opstati, nastaviti i očuvati rad srpskih medija i veoma je teško u takvim uslovima poslovanja dodatno izdvojiti sredstva i vreme za motivaciju radnika ili njihovo dodatno usavršavanje i upravo se zbog toga naš Odbor odlučio na besplatne edukacije medijskih radnika – zaključuje Jaćimović.