Novčana pomoć za lakše studentske dane

U prostoru Zajedničkog veća opština u Vukovaru predsednik ove institucije Dejan Drakulić potpisao je ugovore sa studentima koji su prošli na konkursu za dodelu jednokratne novčane pomoći.

Dejan Drakulić Dragana Jeckov ZVO jednokratna novčana pomoć studentima

Ukupno je na ovome konkursu za dodelu jednokratne novčane pomoći prošlo 130 studenata koji su ispunili tražene uslove, a svaki od njih dobiće po 4.000 kuna jednokratne novčane pomoći za akademsku 2022/2023. godinu.

– Ovo je zaista lep iznos obezbeđen sredstvima Kancelarije za ljudska prava i zahvaljujući angažmanu saborskih zastupnika SDSS-a, kao i razumevanju Vlade Republike Hrvatske za potrebe nacionalnih manjina. Mi smo ovaj program proširili i zadovoljstvo mi je da ove godine imamo veliki broj studenata. Posebno me raduje što ima veliki broj studenata sa izuzetnim prosekom ocenama i istaknutim rezultatima, a to je za našu zajednicu naročito važno jer su ti mladi ljudi budućnost naše zajednice – rekao je predsednik ZVO-a Dejan Drakulić.

Istakao je Drakulić ovim putem i da je u prvom delu godine izdvojena i dodatna novčana pomoć studentima.

– U protekloj akademskoj godini, odnosno kalendarski gledano u prvom delu 2022. godine, pomogli smo još dodatnih 60 studenata pa je tako u ovoj kalendarskoj godini za naše studente izdvojeno ukupno 610.000 kuna– zaključuje Dejan Drakulić.

Potpisivanju ugovora prisustvovala je i saborska zastupnica SDSS-a Dragana Jeckov koja je ovim putem navela brigu stranke za studente, ali i za sve koji se nalaze u sistemu obrazovanja.

– Nastavlja se briga o manjinskom obrazovanju kroz finansijsku pomoć i podršku našim studentima i našim učenicima. Danas smo imali priliku videti mnogo mladih lica koji pokazuju puno entuzijazma, koji su željni rada, normalnog života i ovoj je jedan od načina da im se olakšaju studentski dani. Iskreno se nadam da ćemo i u budućnosti biti u prilici da ih podržavamo jer manjinsko obrazovanje je nešto na čemu mi u Samostalnoj demokratskoj srpskoj stranci i te kako instistiramo i smatramo da je to osnov koji treba da koristimo i koji je u skladu sa zakonima Republike Hrvatske – navodi Dragana Jeckov.

Milan Tatomirović Dejan Drakulić Dragana Jeckov ZVO jednokratna novčana pomoć studentima
Milan Tatomirović

Ova novčana pomoć olakšaće studentima troškove života.

– Svaka pomoć u vidu novca je dobrodošla. Znači svakome, a sredstva ću iskoristi za redovne troškove poput upisa godine. Prošle godine sam takođe primio novčanu pomoć ZVO-a, a osim toga nisam primao nikakvu stipendiju. Živim u Novom Sadu, a studiram u Beogradu tako da zbog toga imam manje troškove – pojašnjava student beogradskog Fakulteta političkih nauka Milan Tatomirović iz Trpinje.

– Ova novčana pomoć će mi poslužiti da lakše platim režije i ostale studentske troškove. U poslednje vreme je sve poskupelo pa je novčana pomoć i više nego dobrodošla. Ovo je prvi put da dobijam bilo kakav vid studentske stipendije – kaže studentkinja treće godine trgovine na Veleučilištu Lavoslav Ružička u Vukovaru Milica Novaković iz Borova.