Novi život banovačkog Borca

Nekoliko fudbalskih entuzijasta iz Banovaca pored Vinkovaca ponovo pokreću lokalni klub Borac, a u utorak su ih posetili politički predstavnici iz Vukovarsko-sremske županije kako bi im pomogli u realizaciji ove ideje.

Dušan Velimirović 26.05.2022.
Borac Banovci

Povodom ponovnog uspostavljanja FK Borac Banovci, zamenik župana Vukovarsko - sremske županije Srđan Jeremić boravio je u ovom sremskom mestu na poziv predstavnika kluba i Veća srpske nacionalne manjine opštine Nijemci.

U pratnji predsednika i sekretara Veća srpske nacionalne manjine Vukovarsko-sremske županije Svetislava Mikerevića i Dušana Latasa ispred zgrade fudbalskog kluba u Banovcima, Jeremić se sastao sa načelnikom opštine Nijemci Vjekoslavom Belajevićem, a vezano za inicijativu predstavnika tamošnjeg fudbalskog kluba koji žele ponovo pokrenuti njegov rad.

- Budući da je ovo malo mesto i ovde zaista nema mnogo društvenih događanja, smatramo da je neophodno da stvorimo pretpostavke da ljudi i ovde imaju mesto okupljanja. Danas sam u pratnji meštana i načelnika opštine Nijemci obišao zgradu fudbalskog kluba koja je u derutnom stanju s obzirom na to da klub neko vreme nije bio u funkciji. Razgovor je bio plodonosan i na raspolaganju su kapitalna sredstva srpskih institucija. Predstavnici kluba će se prijaviti sa projektom sanacije zgrade na konkurse Zajedničkog veća opština i Srpskog narodnog veća. Siguran sam da ćemo učiniti sve da im finansijski pomognemo – priča vukovarsko-sremski dožupan Srđan Jeremić.

Borac Banovci prostorije igrališta

Za sada je potrebno sanirati zgradu kluba te urediti samo igralište. Na sastanku je dogovoreno da će opština Nijemci uložiti oko 80.000 kuna za sanaciju krova, a da će što je moguće više sredstava za uređenje unutrašnjeg prostora obezbediti srpske institucije, a pomoć će pružiti i Vukovarsko - sremska županija.

- Prvi sastanak imali smo u prostorijama Opštine Nijemci, a sada smo se sastali i na terenu. Danas smo razgovarali o zgradi na fudbalskom igralištu koja je u jako lošem stanju. Opština će iz budžeta za sport izdvojiti sredstva za sanaciju krova, a županija će zajedno sa lokalnim VSNM-om pokušati aplicirati na kapitalne investicije i urediti zgradu. Imamo zaista dobru saradnju već druže vreme, a Opština Nijemci sistemski radi na poboljšanju infrastrukture. Trudimo se koliko možemo i drago mi je što je ovo inicijativa mlađe ekipe meštana – kaže načelnik Opštine Nijemci Vjekoslav Belajević.

„Jedino mesto okupljanja u selu je trgovina“

Predstavnici kluba organizovaće se i u značajnoj meri sami odraditi određene poslove na sanaciji zgrade i igrališta. Cilj je da radovi završe do početka jesenjeg dela takmičenja.

- Povod za oživljavanje kluba bio je da se prijatelji okupe i druže, kao i da se nešto dešava u selu jer nemamo ništa. Jedino mesto okupljanja je trgovina, igralište je zaraslo u travu, a nekadašnje pored škole je skroz uništeno. Želimo da uredimo igralište kako bi se posle utakmice mogli negde okupiti da sednemo i podružimo se. To je ujedno i najveći razlog da ponovo uspostavimo klub – pojašnjava inicijator uspostavljanja Borca iz Banovaca Nikola Vučenović.

Borac Banovci prostorije kluba

Sadašnje stanje u prostorijama kluba

Sa Vučenovićem se slaže i budući predsednik kluba Nemanja Mrđenović koji se zahvalio svima koji pomažu da se klub vrati u sistem takmičenja kroz Treću županijsku fudbalsku ligu VSŽ. Za trenera kluba izabran je bivši igrač Srđan Arambašić iz Šida koji će na ovaj način pomoći klubu iz svog rodnog mesta.

- Ovim putem pozivam sve mlade iz Banovaca, a žive u inostranstvu da pomognu klubu i, ako mogu, da se takođe priključe ovoj inicijativi. Po struci sam diplomirani profesor sporta i fizičkog vaspitanja, tako da imam iskustva u treniranju – priča Arambašić.

Nakon obilaska igrališta i prostorija kluba, svi zajedno posetili su obnovljene i opremljene prostorije Veća srpske nacionalne manjine u mesnom Domu kulture, što je bio dogovor prilikom prve posete dožupana Jeremića i predstavnika županijskog veća srpske nacionalne manjine Vukovarsko-sremske županije opštini Nijemci pre pola godine.

Jeremić je iskazao svoje zadovoljstvo onim što je realizovano u proteklih šest meseci te pohvalio odnos opštine Nijemci i predstavnika tamošnje srpske zajednice. Obećao je da će se angažovati i pokušati pronaći donatore za dresove i drugu sportsku opremu neophodnu za rad ovog fudbalskog kluba.