Novogodišnja bajka u centru Dalja

Tradicionalni Novogodišnji sajam u Dalju održan je 29. decembra u organizaciji nekoliko društava iz opštine Erdut.

Dušan Velimirović 02.01.2024.
Sajam Dalj

Meštani Dalja i okolnih mesta tradicionalno krajem kalendarske godine uživaju u zimskoj idili. Iako ni ove godine nije pao sneg, domaćini su se potrudili da, barem najmlađima, ponude radost novogodišnjih i božićnih praznika. Osim raznoraznih štandova izložbenih i prodajnih karaktera, najmlađe su svojim prisustvom u sajamskom prostoru u centru sela obradovali Deda Mraz i njegovi pomoćnici, Supermen, Princeza Elza i Nindža Kornjače. Oni su svojim scenskim nastupom animirali decu da im se pridruže u igri i veselju.

- Pošto smo prošle godine postavili dosta visoke standarde što se tiče organizacije, ove je godine sajam počeo nešto kasnije kako bismo uhvatili i nešto malo večernjeg termina jer imamo lepu dekoraciju. Program je započeo dolaskom Deda Mraza i ostalih maskota koji su animirali najmlađe posetioce. Nakon toga imali smo potragu za paketićima, 15 paketića je bilo sakriveno po sajamskom prostoru, a deca su ih tražila. Sajam je završio programom za starije posetioce - prepričava program Novogodišnjeg sajma u Dalju voditeljka udruženja Centar za mlade Dalj Milica Sevkić.

Na štandovima su se predstavile organizacije s područja opštine Erdut, porodična gazdinstva, ali i pojedinci koji se bave izradom domaćih proizvoda ili ručnih radova.

- Bavimo se raznoraznim rukotvorinama pa tako i izradom tradicionalnih kolača. U ovo doba godine prednjače medenjaci pa samim tim imamo dekoracije jestivih kućica koje prvo služe kao ukras na stolu, a nakon toga im se obraduju deca. Moja ćerka voli takve stvarčice i idu joj razne umetničke kreacije, pa je ona smislila, dizajnirala i nacrtala u aplikaciji medenjake, a zatim mi malo stariji to napravimo i ispečemo - predstavlja štand udruženja žena Pudar’ce iz Bijelog Brda Sanja Mirosavljević.

Sajam Dalj Udruženje žena i penzionera

Štand Udruženja žena i penzionera iz Dalja

Da je ova opština bogata vrednim ženama dokazuje i štand Udruženja žena i penzionera iz Dalja.

- Izložili smo naše ručne radove koje same pravimo poput ukrasa i dekupaža. Puni smo aktivnosti, a imamo još mnogo toga u planu. Ovo što danas izlažemo na sajmu, radili smo jedno mesec i po dana. Bavimo se i reciklažom starog papira, štrikanjem a imamo i često druženja i putovanja - priča Tanja Grgur iz Udruženja žena i penzionera Dalj.

Da posetioci ne ostanu gladni, potrudili su se članovi lokalnog lovačkog društva Patka.

- Kuvamo kobasice i delimo ljudima. Slične su lovačkim jer su ljutkaste, ali nisu od divljači. Narod dolazi pa pravimo već drugu turu - objašnjava član Lovačkog društva Patka Dalj Stjepan Matin.

Organizator Novogodišnjeg sajma u Dalju bio je Centar za mlade Dalj uz podršku Opštine Erdut, lokalne turističke zajednice, Komunalnog preduzeća Čvorkovac i Srpskog kulturnog društva Prosvjeta pododbor Dalj.

*Ovaj tekst je nastao u sklopu projekta „Tu gdje živimo“ koji je podržao Fond za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija Agencije za elektroničke medije.