Novogodišnja čarolija u opštini Biskupija

Povodom Novogodišnjih i predstojećih Božićnih praznika, u opštini Biskupija je organizovana podela paketića za decu sa područja ove opštine.

Vaska Radulović 02.01.2020.
Biskupija deda mraz paketići

U opštinu Biskupija nova godina već je stigla, bar ako se to računa po merilima njenih najmlađih stanovnika. Ove godine drugačije nego prethodnih, bez priredbe i pesmica, dozivanja Deda Mraza, kostima i improvizovanih snežnih pahuljica. Za zimsku čaroliju pobrinula se sama priroda. Pahulje snega koje su, pretposlednjeg dana kalendarske godine provejavale na sve strane, dopratile su Deda Mraza do domova najmlađih, ozarila njihova dečija srca i radost predstojećih praznika učinile kompletnom.

- Iako se tokom čitave godine, ne samo u vreme Novogodišnjih praznika, trudimo da vodimo računa o svoj našoj deci, svaki put tražimo način kako iznova da ih obradujemo, usrećimo i podarimo im što lepše detinjstvo. Oni su naša najveća nada za opstanak i želimo da ih u novoj godini bude još više – poručio je opštinski načelnik Milan Đurđević.

Nisu toliko bili važni ni ti slatki paketići, ni igračke, ni svi pokloni koje je sa sobom doneo, koliko činjenica da postoji ono u šta još uvek veruju, nagrada za dobro učinjeno tokom protekle godine i to baš na njihovim vratima.

Upravo to je i bila ovogodišnja zamisao načelnika Biskupije, da radost na originalan način priušti svojim najmlađim stanovnicima. Posebno ukrašeno vozilo za tu priliku, sanke i pokloni, sve je bilo baš onako kako to dolikuje jednoj Novogodišnjoj čaroliji.

- Svake godine se trudimo da i u ovo pretpraznično vreme uveselimo naše najmlađe stanovnike. Do sada smo to radili u opštinskim prostorijama organizujući različite novogodišnje priredbe. Ove godine, po prvi put, podelu paketića smo zamislili drugačije nego inače. Jedno naše vozilo smo prilagodili prilici, namontirali sanke i svu opremu kako bismo imali pravi ugođaj, bar donekle onakav kakav deca zamišljaju. Za osamdeset i šest mališana pripremili smo slatke paketiće i igračke dok će stariji, osnovnoškolci i srednjoškolci, dobiti školski pribor i ono što je prikladnije njihovom uzrastu - kaže načelnik opštine Biskupija.

Ali briga o deci zadatak je i obaveza i tokom preostala 364 dana u godini. Tako je bilo u godini na izmaku, tako će, obećava načelnik, biti i u sledećoj.

- Ono što je uvek prioritet jeste finansiranje udžbenika za sve školarce sa područja naše opštine. Tako smo radili prethodnih godina, a tako nameravamo i ubuduće. Tu je igraonica u Riđanima koja je deci na raspolaganju dva puta sedmično. Takođe plaćamo prevoz našim đacima i stipendiramo one najbolje. Za sve đake, bez obzira kojeg su uzrasta, po potrebi organizujemo i dodatnu nastavu. Posebno pazimo i na demografske mere i za svako novorođeno dete izdvajamo određeni novčani iznos, a za narednu godinu plan je da ta sredstva budu i znatno veća od dosadašnjih - obećava Đurđević.

Biskupija viktor bajić deda mraz

Viktor i Deda Mraz

Ipak, prema rečima načelnika, ni to nije sve. Projekat u čiju realizaciju svi polažu nade jeste otvaranje dečijeg vrtića, a to bi im, kaže, značilo jednako kao deci dolazak Deda Mraza. Vrtić bi trebao da bude izgrađen u Biskupiji i u njemu bi bilo mesta za svu decu sa područja opštine, što je od posebnog značaja jer za tu decu u kninskim vrtićima neretko nema slobodnih mesta.

Sve su to neke od dobrih želja kojima će se vodeći ljudi opštine voditi kroz narednu godinu, ali dok sve one ne dođu na red, deca su u svojim ostvarenim željama uveliko uživala u društvu najpoželjnijeg novogodišnjeg gosta. Jedni u neverici da je ipak stigao, drugi zadovoljno klimajući glavom jer se potvrdilo da su bili dobri tokom protekle godine, treći, ali oni najmlađi, ipak u strahu da mu se na čas približe. Ipak nikoga nije ostavio ravnodušnim, ni decu ni roditelje, ni prolaznike koje je, na svojim kočijama, toga dana sreo kroz Biskupiju.

Ono najvažnije što im je poverio Deda Mraz, otkrio nam je mali Viktor Bajić.

- Deda Mraz nam je rekao da moramo biti dobri, da se smejemo, da slušamo roditelje i da moramo učiti. Ove godine smo bili dobri i zato je došao čak iz daleke Laponije – kaže Viktor.

A to i jeste jedino važno, i to je bio cilj ove novogodišnje čarolije iz koje su bar dečja srca izvukla najveću pouku i najlepše želje za narednu godinu, da izrastaju u dobre ljude i da budu srećni, radujući se malim stvarima. Baš onako kako to samo deca znaju.

*Ovaj tekst je nastao u sklopu projekta „Tu gdje živimo“ koji je podržao Fond za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija Agencije za elektroničke medije.