Novogodišnja idila za decu i starije

U Dalju je održan tradicionalni Novogodišnji sajam na kojem su svoje rukotvorine izložila mnogobrojna udruženja, ali i pojedinci iz opštine Erdut.

Dušan Velimirović 30.12.2022.
Novogodišnji sajam u Dalju

Centar Dalja bio je pun posetilaca koji su sa zanimanjem došli da isprate šta im je to ove godine pripremljeno na Novogodišnjem sajmu. A bilo je za svakog po nešto, od raznih gurmanskih đakonija u kojima su uživali stariji posetioci do ocrtavanja lica za one najmlađe.

- Prvi puta ove godine skupila su se sva udruženja iz opštine Erdut, kao i turistička zajednica, komunalno preduzeće Čvorkovac i sama Opština pa smo odlučili da zajedno obogatimo program, prilagodimo ga mlađoj populaciji, ali i privučemo veći broj posetilaca što je ove godine i postignuto. Za najmlađe smo pripremili iznenađenje, posetiće nas likovi iz dečijih filmova poput princeze Elze, Spajdermena i Mikija Mausa, profesionalne maskote koje će kroz ceo sajam animirati decu – pojašnjava voditeljka udruženja Centar za mlade Dalj Milica Sevkić.

Kako bi atmosfera bila potpuna, članovi konjogojskog udruženja iz Bijelog Brda dovezli su na konjima Deda mraza pa su deca imala priliku da se fotografišu sa najpopularnijim likom u ovo doba godine. Takođe, na sajmu su prisustvovale i devojke koje su deci oslikavale lica željenim likovima i oblicima.

- Ovi novogodišnji i božićni praznici počinju pa mi pokušavamo da oraspoložimo naše najmlađe, a samim tim i sve meštane sela koja pripadaju opštini Erdut. Već su u Aljmašu, Erdutu i Bijelom Brdu podeljeni paketići za decu, a danas se paralelno sa ovim sajmom to odvija i u Dalju. Ove godine smo se odlučili da uvedemo bonove za kupovinu hrane i artikala, i da na taj način obogatimo ponudu i sadržaj koji su veoma raznovrsni. Dan je lep, atmosfera nije baš zimska, ali nadamo se da će sve proteći u najboljem redu – priča načelnik opštine Erdut Jugoslav Vesić.

Novogodišnji sajam u Dalju

Oni stariji uživali su u bogatoj ponudi rukotvorina, ali i gastronomskim specijalitetima po starim receptima kako su pripremale bake.

- Često se družimo, imamo svakog ponedeljka sastanak koji redovno održavamo. Idemo na svakakve izložbe, sami smo napravili kolače, sve je naših ruku delo. Starije žene prave specijalitete po receptima kakvi su nekad bili, a i dalje su svi zadovoljni onim što probaju na našem štandu. Imali smo Prelo pa smo sve ovo i tamo prikazali – predstavlja štand Udruženja penzionera opštine Erdut Zorica Ristić, a vredna je bila i koleginica sa susednog štanda Mirjana Josić koja je izložila svoje rukotvorine.

- Radim ovo iz hobija, svake godine dođemo ovde da izlažemo i da se družimo. Volim svašta da izrađujem, svašta me zanima, a najviše nakit i mini replike bicikala. Započnem nešto pa kad imam vremena onda dovršim, bez žurbe i obaveza – kaže Mirjana.

Organizatori Novogodišnjeg sajma u Dalju bili su Opština Erdut, lokalna Turistička zajednica, Centar za mlade Dalj, Komunalno preduzeće Čvorkovac, Mesni odbor Dalj, Udruženje penzionera opštine Erdut i lokalni pododbor SKD Prosvjeta.