Obeležen Dan opštine Šodolovci

Intoniranjem himni i odavanjem pošte nekadašnjem načelniku opštine Šodolovci Mili Zlokapi, te održavanjem svečane sednice opštinskog veća obeležen je dan ove lokalne samouprave 12. maj - Sveti Vasilije Ostroški.

Srđan Sekulić 13.05.2022.
šodolovci lazar telenta

Uz prisustvo većeg broja zvanica iz susednih opština i predstavnika društveno-političkog života kao i uz prisustvo članova udruženja građana koja deluju na području opštine Šodolovci, svečanu sednicu je otvorio predsednik opštinskog Veća Lazar Telenta nakon kojeg se prisutnima obratio i načelnik ove lokalne samouprave Dragan Zorić iznoseći sve aktivnosti tokom proteklog perioda.

- Kao što sam već naznačio u svom obraćanju na svečanoj sednici naš osnovni cilj je kvalitetan život naših meštana kroz izgradnju infrastrukture, uređenja društvenih domova, izgradnje pešačkih staza. Želimo da modernizujemo javnu rasvetu s ciljem da smanjimo i troškove električne energije kao i da izgradimo dečija igrališta. To je nešto što nam je neophodno i što je realno da uradimo zato smo prema tome i određeni. Napomenuo bih da nam je cilj da nastavimo i sa projektom Zaželi koji je veoma važan i bitan i od velike pomoći za naše stanovnike i trenutno se na taj socijalni deo najviše i fokusiramo – istakao je Zorić.

Projekti usmereni na razvoj opštine

U ovoj opštini ne odustaju ni od kapitalnijih projekata sa kojima bi takođe potaknuli razvoj kako opštine tako i njenih građana.

- U nekom dužem periodu plan nam je izgradnja doma za starije osobe jer smatramo da bi sa tim našim starijim meštanima osigurali mnogo toga, a sa druge strane dobili bismo i određen broj radnih mesta za nešto mlađe meštane čime bismo pružili i dodatnu podlogu ostanka na području naše opštine. Jedan od značajnijih projekata koji smo počeli je izgradnja i obnova ribnjaka u Koprivni. Sa tim bismo uveli turizam u opštinu Šodolovci na velika vrata, imali bismo proizvodnju ribe, a osigurali bismo i određen broj radnih mesta. Treći projekat koji nam je u planu i koji je možda najbliži da se ostvari, to je izgradnja električnih panela preko kojih bi proizvodili električnu energiju za svoje potrebe, tu pre svega mislim na javnu rasvetu kao i na objekte koji su u vlasništvu opštine Šodolovci – naglasio je Zorić i istakao odličnu saradnju sa predstavnicima udruženja građana koji deluju u ovoj sredini.

šodolovci

- Imamo izuzetnu saradnju sa udruženjima građana koji deluju na našoj opštini, cilj nam je obostran, a to je da se njihov rad podigne na neki viši nivo i do toga bi sigurno došlo da nismo imali ovaj globalni problem vezan za pandemiju.

Briga i o najmlađima

Putem raznih projekata u opštini Šodolovci razvili su niz aktivnosti usmerenih na poboljšanje života svih kategorija stanovništva. Samo je u proteklih nekoliko meseci urađeno dosta toga na poboljšanju infrastrukture.

- Naglasak bih stavila na dečija igrališta ako govorimo o projektima tokom prethodnog perioda. Jedno od tih igrališta je u Petrovoj Slatini gde je igralište opremljeno sa novim spravama. Drugo od igrališta je ono u Silašu, a trenutno je u procesu izgradnja igrališta u naselju Koprivna koje će zapravo biti jedno kombinovano igralište za više sportova. Takođe, izdvojila bih i sportsku zgradu u naselju Šodolovci – rekla je administrator za projekte opštine Šodolovci Ana Aleksić.

Opština Šodolovci nalazi se na teritoriji Osječko-baranjske županije, a jedna od njenih karakteristika je i to što su delovi ove lokalne samouprave fizički odvojeni. Takođe, ova opština ulazi i u sastav Zajedničkog veća opština.

Sveti Vasilije Ostroški je praznik koji je ova opština uzela za svoj dan pre nekoliko godina, a tim povodom lokalno pravoslavno sveštenstvo dalo je doprinos obeležavanju ovog praznika osvećenjem slavskog kolača i koljiva.